BŪTIS:  NUOTRAUKOS / KELIONĖS # ROMUALDO ČERNECKIO P.<186/297> DIRST: VIRTUALI KELIONĖ PO AMAZONIJĄ  I D. # 2021 – 05 – 19

BŪTIS:  NUOTRAUKOS / KELIONĖS

ROMUALDO ČERNECKIO

186/297

DIRST: VIRTUALI KELIONĖ

PO AMAZONIJĄ  I D.

 

Paruošė ROMUALDAS ČERNECKIS, www.dirst.lt 

2021 – 05 – 19

Šaltinis: interneto erdvė

##

Dabar, kai pasaulyje siaučia koronavirusas,   keliauti sudėtinga. Tad sunkmečiu ir vėl padėjo internetas. 

Virtualiai apsilankykime ir pasidairykime po egzotiškas vietas – šįkart po AMAZONIJĄ.

##

Amazonė

Amazonė (portug. Rio Amazonas, isp. Río Amazonas) – upė Pietų Amerikoje, viena iš dviejų ilgiausių (su Nilu) upių Žemėje. Susidaro susiliejus dviem iš Perų Andų ištekančioms upėms – Maranjonui ir Ukajaliui.

Skaičiuojant nuo pirmosios ištakų, Amazonės ilgis 6400 km, nuo Ukajalio aukštupio Apurimako ištakos – 6992 km. Ilgis nuo šių upių santakos – 3850 km. Yra bent keletas skirtingų vietų (Laurikočos ežeras, Nevado Mismi, Vilafro ežeras ir kt.), kurios laikomos Amazonės ištaka, todėl visas vandentakio ilgis ginčytinas.

Amazonės debitas yra didžiausias planetoje (plukdo daugiau vandens nei Misisipė, Nilas ir Jangdzė kartu sudėjus). Amazonės baseinas didžiausias palyginus su bet kokia kita upės sistema – 7,18 mln. km².

Tėkmė

Peru pietvakariuose, Arekipos departamente, rytinėse Nevado Mismi kalno pašlaitėse prasideda Karhuasantos upokšnis, kuris yra viena iš Apurimaką sudarančių upių. Apurimakas kerta Andų kalnus, susilieja su šventąja inkų upe Urubamba ir sudaro Ukajalį. Ukajalio ir kitos Amazonės ištakos, Maranjono aukštupiai labai vingiuoti, teka kalnų tarpekliais, sukuria krioklius ir slenksčius, o Andų rytiniuose šlaituose patenka į Amazonės žemumą.

Iki Ikitoso miesto upė teka į šiaurę, vėliau – į rytus (nuo 70° v. ilgumos iki žiočių teka per Braziliją). Nuo Brazilijos sienos iki santakos su Negru upė vadinama Solimoinesu (portug. Rio Solimões). Už Manauso – jau Amazone, kuri smarkiai išplatėja, sudaro daugybę protakų, upinių salų (pvz.,Tupinambarana).

Įteka į Atlanto vandenyną ties pusiauju (50° v. ilg.), kur su Tokantinso upe sujungia bendrą deltą, gausiai išraižytą protakų. Amazonės deltoje yra didžiausia pasaulyje upinės kilmės sala – Maražo, mažesnė – Gurupos bei daugybė kitų salų. Svarbiausios protakos: Vieira Grandė, Šiaurinis kanalas, Pietinis kanalas, Perigosas.

Baseinas

Amazonės upės baseinas vadinamas Amazonija. Tai milžiniški upėmis išraižytų lygumų plotai, tankiai apaugę drėgnaisiais tropiniais miškais.

Amazonijos kolonizacijos metu, ją įsisavinant, vyksta spartus numiškinimas; šis procesas iš esmės vyko jau nuo devyniolikto amžiaus pabaigos, bet paspartėjo tik dvidešimto amžiaus viduryje, kuomet Amazonijoje įsteigta naujų valstijų (Rondonija, Roraima ir pan.).

Amazonė turi apie 1100 intakų (daugiausia pasaulyje), iš kurių 20 jų ilgesni kaip 1500 km.

Didžiausi intakai:

# dešinieji – Žurua, Purusas, Madeira, Tapažosas, Šingu, Tokantinsas;

# kairieji – Putumajas, Žapūra, Negras.

ŠALTINIS – VIKIPEDIJA

Nuotraukos:

## 

##

##

##

##

##

##

##

##

##

##

##

##

##

Related posts