BŪTIS: ŠALIES/VILNIAUS APSKRITIES/ ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS # JONO PAULAUSKO P.<112/146> DIRST: OMIKRON! # 2021-12-30

BŪTIS: ŠALIES/VILNIAUS APSKRITIES/ ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS

JONO  PAULAUSKO

112/146

DIRST: OMIKRON!

 

Atsiuntė JONAS PAULAUSKAS

 2021 – 12 – 30

DAR NESPĖJO UŽSIBAIGTI KETVIRTOJI, O JAU ATEINA PENKTOJI – OMIKRON – BANGA!

 Dar nespėjo žmonija atsigauti nuo pavojingos koronaviruso atmainos delta, o pasaulį užpuolė  nauja korono viruso atmaina – omikronas. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skelbia, kad naujasis koronaviruso variantas yra žinomas kaip B.1.1.529. Kad būtų lengviau įsidėmėti naujosios atmainos pavadinimą jis pavadintas penkioliktąja graikų abėcėlės raide – omicron.

Ir iš kur ši naujoji nelaboji atsirado? Kol kas žinoma tik tai, kad iš Pietų Afrikos. Dėl to kai kurios Europos šalys, tarp jų ir Lietuva, jau uždraudė penkių Pietų Afrikos šalių gyvenytojams ar turistams atvykti į tas šalis ar mūsiškiams išvykti į Pietų Afriką. Virusologas Saulius Čaplinskas atskleidė, kad naujoji atmaina atsirado iš nevakcinuoto žmogaus. „Virusas ilgai buvo organizme žmogaus, kuris buvo neskiepytas (!) ir turėjo imunodeficitą, greičiausiai sirgo AIDS, nes Pietų Afrikoje virš 20 proc. gyventojų yra infekuoti ŽIV, o skiepą nuo COVID-19 gavo tik 24 proc., labai maža skiepijimo apimtis, ir virusas pasinaudojo galimybe“, – valstybiniam transliuotojui lapkričio 29 d. laidoje „Dienos tema“ atskleidė mokslininkas.  “Kita bėda, kad virusas turi ir kitų galimų šeimininkų – tigrus, kates, šeškus, audines, dar kai kuriuos gyvūnus. Jeigu paima baltymus iš tų gyvūnų ląstelių, yra dar daugiau galimybių evoliucionuoti ir mutuoti. Tokia yra virusų prigimtis“, – priminė virusologas.

Kiek anksčiau specialistai jau skelbė, kad norint sumažinti būsimą omikrono žalą, reikia siekti, kad kuo daugiau žmonių kur tik įmanoma, skiepytųsi dabar esančiomis vakcinomis.

PSO išplatino pranešimą, kuriame teigiama, jog omikron atmaina greičiausiai paplis po visą pasaulį ir kelia didelį pavojų ten, kur COVID-19 protrūkiai „turi skaudžiausių padarinių“. „Jei dėl omikron kils dar viena didelė COVID-19 banga, pasekmės gali būti sunkios, – sakoma dokumente. “COVID-19 sirgs ir pasiskiepiję asmenys, tik svarbu akcentuoti, kad tie skaičiai bus nedideli ir prognozuojami“, – priduriama jame.

Dabar sutariama, kad Vakarų šalys padarė klaidą pandemijos pradžioje, kai virusas pradėjo plisti iš Uhano miesto Kinijoje, kad per vėlai sureagavo. Ar dabartinė reakciją į naują mutaciją omikron yra savalaikė ir adekvati? PSO atstovė Lietuvoje Ingrida Zurlytė, komentuodama žinias apie šią naują negandą, teigė, jog ši atmaina iš tikrųjų nauja ir  turi labai daug mutacijų. Pasak jos, tai buvo viena iš priežasčių, kodėl PSO klasifikavo šią atmainą kaip keliančių rūpesčių. „Bet apie ją dar daug ir nežinome. Galime ją identifikuoti, vadinasi, gera žinia, kad vis tik esami tyrimai ir testai geba ją pagauti, identifikuoti. Bet yra taip pat tokių pamąstymų, kad gali turėti įtakos antigenų tyrimams, bet kol kas visa informacija ir visi pamąstymai yra labai preliminarūs. Taip pat nežinome, kiek yra vis tik užkrečiama šita atmaina. Taip pat, ar tas pikas, su kuriuo dabar siejamas kovido atvejų PAR, ar būtent dėl didesnio užkrečiamumo atmainos, ar ir kiti veiksniai turi įtakos. Taip pat nežinome, ar šita atmaina gali sukelti sunkesnę kovido eigą. Taip pat, ar nuo jos plitimo gali padaugėti hospitalizacijų ir t. t.“, – kalbėjo mūsų atstovė PSO.  „Žmonėms reikėtų pasakyti labai aiškiai: šiuo atveju tai yra didelė rizika virusui prasiskverbti ir būti užkrėstam netgi pilnai pasiskiepijus. Kadangi mutacijų greitis gali augti, gali keistis to viruso agresyvumas, rizika užsikrėsti įpareigoja visus žmones naudoti biosaugos priemones, būti vakcinuotais ir vengti vykti į tas šalis, kuriose tokių mutacijų skaičiai jau nustatyti didesni“, –  teigia ekspertai. (“Delfi lt”). 

Related posts