I. KITOS ŠALIES AKTUALIJOS # JONO PAULAUSKO P.<588> DIRST: XVIII-JAME LŽS SUVAŽIAVIME # 2022-12-03

I. KITOS ŠALIES AKTUALIJOS

JONO  PAULAUSKO

588

DIRST:  XVIII-JAME LŽS SUVAŽIAVIME

 

Atsiuntė JONAS PAULAUSKAS

 2022-12-03

##

XVIII-ajame  LŽS suvažiavime pirmininku perrinktas Dainius Radzevičius

 Lapkričio 26 d. Vilniaus Rotušėje įvyko Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) suvažiavimas. Jame dalyvavo 500 delegatų iš visos Lietuvos. Suvažiavimo dalyvius nuotoliniu būdu pasveikino Europos žurnalistų federacija.

Prasidėjusiose diskusijose buvo nagrinėjami aktualūs Lietuvos žurnalistams ir žiniasklaidai klausimai:

Žiniasklaidos rinka ir tendencijos: kokios žurnalistikos (ne)reikia?

Žurnalistika kaip profesija – etikos standartai, veiklos modeliai ir profesinis solidarumas. Kur judame?

Buvo aptarti nauji iššūkiai, kylantys žurnalistų darbe – neapykantos sklaida internetinėje žiniasklaidoje, suvaržymai socialinėje žiniasklaidoje, siaurinimas, ribojimas žiniasklaidos priemonių teisės į informaciją, net informacinių šaltinių visiškas blokavimas, konfliktinės situacijos, kurias sukelia įvairūs valdininkai-biurokratai, žurnalistų saugumas ir kitos grėsmės bei iššūkiai. Kalbėta ir apie užsakomosios žurnalistikos pragaištingumą, savireguliacijos sistemos žiniasklaidoje tobulinimą ir veiklos plėtrą, kovos su Rusijos agresyvia propaganda svarbą.

Po to suvažiavimo dalyviai išklausė 2019 – 2022 metų LŽS veiklos ir finansinę ataskaitas, LŽS finansinio audito išvadą. Taip pat svarstytos ir priimtos  LŽS  2023-2026 metų veiklos gairės, keisti LŽS įstatai.

Šventinėje dalyje labiausiai nusipelnusių žiniasklaidos atstovų laukė apdovanojimai. Būta ir sveiko optimizmo. Antai Laima Pangonytė, garsioji Sąjūdžio metraštininkė, po apdovanojimo medaliu „Už nuopelnus žurnalistikai” pasakė trumpai ir drūtai – dirbsime, yra dar ką nušviesti.

Ir pagaliau prasidėjo svarbiausia suvažiavimo dalis – naujo Lietuvos žurnalistų sąjungos vadovo rinkimai. 142 delegatai iš 180 dalyvavusiųjų nubalsavo už Dainiaus Radzevičiaus perrinkimą kitiems ketveriems metams. Naujasis – senasis vadovas nubrėžė  siekiamus LŽS tikslus ateinantiems ketveriems metams. Pasak D. Radzevičiaus, vienas iš svarbiausių ateinančių ketverių metų darbų bus susijęs su žurnalistų darbo sąlygomis. „Čia europiniai dokumentai dėl Spaudos laisvės indekso, kad jie būtų tinkamai perkelti. Ten visos problemos įvardytos, tik reikia, kad mes rastume sprendimus“, – BNS šeštadienį po suvažiavimo sakė D. Radzevičius.

Kitas svarbus darbas, pasak jo, bus žurnalistų nepriklausomumo gynimas tiek nuo politinių, tiek nuo finansinių interesų bei kitų veiksnių, „kurie priverčia žurnalistus ne dirbti savo pagrindinį darbą, bet aptarnauti kažkokius tai interesus“.

 

Suvažiavime

Kalba Dainius Radzevičius

Apdovanojimų momentas

Aš LŽS suvažiavime

Mano portretas, kurį nupiešė K. Šiaulytis

Mano šaržo kūrybinio proceso momentas

Related posts