Rytų Europos socialinio teisingumo kreivės

Tarptautinių įžvalgų skyrelio vedėjas Giedrius Grabauskas 

Rytų Europos socialinio teisingumo kreivės

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje daug kalbama apie socialinį teisingumą. Skamba ir populistiniai pareiškimai, vyksta įvairios diskusijos. Tad labai svarbu konkrečiai pasiaiškinti, kokia Lietuvoje ir visame Rytų Europos regione padėtis socialinio teisingumo požiūriu.

Dirstelkime į faktus. Vieni iš tikrai svarbių socialinio teisingumo rodiklių yra senatvės pensijų dydis ir pensinio amžiaus riba.

Kokie gi minimalių pensijų dydžiai eurais? Antai Lietuvoje – tik 102 eurai, tuo tarpu Lenkijoje – 227 EUR, Latvijoje – 133 EUR, Estijoje – 158 EUR, Rusijoje – 137 EUR, Čekijoje tokios rūšies pensija siekia net 315 eurų.

Pažymėtina, jog Čekijoje maisto produktų kainos panašios kaip Lietuvoje, beje, kai kurių prekių piniginė vertė mažesnė 10-15 procentų), o Rusijoje ir Lenkijoje – daug pigesnės nei mūsų šalyje (pirmoje duona bei pieno produktai dažnai kainuoja dvigubai mažiau nei Lietuvoje, mėsos gaminiai – 20-50 proc., antrojoje – įvairūs maisto produktai ženkliai pigesni net 35-60 proc.).

Pensinio amžiaus riba Rytų Europos regione skirtinga: Lietuvoje – 65 metai abejų lyčių piliečiams, Lenkijoje moterims – nuo 60, vyrams – nuo 65 m., Latvijoje – ir vieniems, ir kitoms – nuo 62 m., tačiau jau priimtas įstatymas dėl pensinio amžiaus didinimo iki 65 metų, Estijoje – abejoms kategorijoms nuo 63 metų, Čekijoje – nuo 65, o Rusijoje ir Baltarusijoje moterims – nuo 55 , vyrams – nuo 60 m.

Related posts