BŪTIS: SENJORŲ DIENOS // APIE LDK MOTERŲ VAIDMENĮ ISTORIJOJE (I DALIS) # 2019 – 12 – 03

BŪTIS: SENJORŲ DIENOS

APIE LDK MOTERŲ VAIDMENĮ

ISTORIJOJE

(I DALIS)

Vakaras su didžiosiomis LDK moterimis

 JONAS PAULAUSKASwww.dirst.lt internetinio leidinio Analitikos ir humoro skyriaus vedėjas 

Lapkričio 18 d. Vilniaus Mokytojų namuose  Justiniškių senjorų klubas “Palaima” surengė improvizuotą vakarą – susitikimą su Lietuvos  Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) įžymiausiomis kilmingomis moterimis: kunigaikštiene Ona Vytautiene, cariene Sofija Vytautaite, kunigaikštiene Elena, Švedijos karaliene Kotryna Jogailaite ir grafaite Sofija Tyzenhauzaite.

Turime pripažinti, kad moterų vaidmuo Lietuvos istorijoje nušviestas nepakankamai. Ilgus amžius jos buvo užgožtos vyrų, tarsi nematomos. Kokios buvo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės moterys, ką mes žinome apie jas, per šimtmečius nutolusias mūsų seseris, kokie jų likimai? Ką jos davė mūsų tautos ir valstybingumo raidoje, ar turėjo galimybę atsiskleisti, realizuoti save ne tik šeimoje, motinystėje, bet ir valstybės, visuomenės gyvenime?  Visa tai turėjo galimybę sužinoti šio spektaklio žiūrovai, tą vakarę sausakimšai užpildę Mokytojų namų Baltąją salę.

Griausmingais aplodismentais jie dėkojo LDK kunigaikštienėms, grafaitei, karalienei ir carienei (kurių vaidmenis atliko senjorų klubo narės – moterys) už jausmingus pasakojimus apie savo gyvenimą su savo kilmingais vyrais tais istoriniais Lietuvai laikais – pasirodo, jos ne tik karštai mylėjo savo vyrus, bet ir aktyvai dalyvavo savo šalies politiniame, socialiniame ir kultūriniame gyvenime.

Jos buvo veiklios, ambicingos ir protingos moterys, savo vyrų bendradarbės ir patarėjos. Aktyviai dalyvavo greta vyro painioje diplomatinėje ir politinėje veikloje, dažnai savo veiksmais padėdavo išlaikyti savo šalių, į kurias buvo nutekintos, taikų sambūvį su savo gimtine – Lietuva. Ir už tai pelnė savo amžininkų didžią pagarbą ir meilę. O dabar jau ir mūsų.

Romantiškus istorinius didžių Lietuvos moterų pasakojimus lydėjo Mokytojų namų romansų ansamblio “Juodoji rožė” romansai, sulaukę nemažesnių žiūrovų aplodismentų.

Improvizuoto vakaro apie LDK didžiąsias moteris režisierė ir tekstų autorė Justiniškių senjorų klubo “Palaima” aktyvistė senjorė Irena Paulauskienė.

Taip sutapo, kad tą dieną Justiniškių seniūnė Jurgita Ambrasienė sulaukė savo Gimtadienio.  “Palaimos” senjorų klubo nariai nuoširdžiai pasveikino savo seniūnę ir kartu su žiūrovais sudainavo jai “Ilgiausių metų!”

Atsisveikindami jie pranešė žiūrovams, kad lauks jų šioje salėjė ir kitų metų sausio 16 dieną žadėdami  tada žiūrovams pristatyti improvizacijos apie didžias Lietuvos moteris antrąją dalį.

Nuotraukos: 

Related posts