VILNIAUS APSKRITIES/ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS:APIE KORONAVIRUSĄ, KINIEČIUS/APIE NEFORMALŲJĮ VAIKŲ ŠVIETIMĄ, MAUDYKLAS # 2020 – 02 – 11

VILNIAUS APSKRITIES/ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS 

APIE KORONAVIRUSĄ,KINIEČIUS/APIE

NEFORMALŲJĮ VAIKŲ ŠVIETIMĄ,

MAUDYKLAS

2020 – 02 – 11

Informacijos šaltinis: www.elektrenai.lt

Aktuali šaltinio informacinė medžiaga: 

I. Informacija gyventojams dėl naujojo koronaviruso

2020-02-10

Nors Lietuvoje šiuo metu nei įtariamų, nei patvirtintų naujojo koronaviruso infekcijos atvejų nenustatyta, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras (ESOC) aktyviai imasi prevencinių veiksmų, siekdamas apsaugoti žmones nuo galimų grėsmių ir siūlo susipažinti su informacija.

Kas yra koronavirusai? Tai didelė grupė virusų, kurie gali sukelti įvairias ligas. Dažniausiai koronavirusai sukelia lengvas ar net besimptomes infekcijas, tačiau gali sukelti ir sunkias kvėpavimo takų infekcijas, tokias kaip Artimųjų Rytų respiracinio sindromo (ARRS) ar sunkaus ūminio respiracinio sindromo (SŪRS) koronavirusines infekcijas.

Kas yra naujasis koronavirusas? Kinijoje protrūkį sukėlęs koronavirusas (2019-nCoV) yra naujos struktūros virusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms.

Kaip žmogus gali užsikrėsti koronavirusu? Tam tikri koronavirusai yra perduodami žmogaus žmogui, dažniausiai artimo sąlyčio metu su sergančiuoju koronavirusine infekcija, pavyzdžiui, namų ar darbo aplinkoje, gydymo įstaigoje. Yra žinoma, kad naujasis koronavirusas (2019-nCoV) taip pat gali būti perduodamas žmogaus žmogui, tačiau šiuo metu dar trūksta epidemiologinės informacijos norint konkrečiai nustatyti, kaip naujasis koronavirusas plinta tarp žmonių (ribotai ar intensyviai). Kai kuriais koronavirusais (SŪRS, ARRS) galima užsikrėsti nuo gyvūnų.

Kokie simptomai pasireiškia žmonėms užsikrėtus koronavirusu? Tai priklauso nuo koronaviruso tipo, tačiau dažniausiai pasitaikantys simptomai yra panašūs į gripą: karščiavimas, kosulys, dusulys ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Kur kreiptis, jei karščiuojate ir pasireiškia į gripą panašūs simptomai? Jei žmogus nekeliavo į Kiniją, neturėjo kontaktų su šioje šalyje buvusiais asmenimis 14 dienų iki susirgimo, tokiu atveju pajutus šiuos simptomus reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją. Jei simptomai pasireiškė keliaujant po Kiniją ar grįžus iš jos, ar per dvi savaites po kontakto su žmonėmis, neseniai buvusiais toje šalyje, tokiu atveju reikia nedelsiant skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą telefonu 112, pateikti susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų rekomendacijas. Jei simptomai pasireiškia skrendant lėktuvu, nedelsiant informuoti lėktuvo įgulą.

Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją pasiekė nauji reagentai, kurie leistų kokybiškai ir greitai nustatyti koronaviruso infekciją, jei toks mėginys būtų pristatytas tyrimui. Mėginio tyrimas būtų atliktas per 6–8 valandas.

Ar yra gydymas nuo naujojo koronaviruso (2019-nCoV) sukeltos infekcijos? Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso (2019-nCoV) sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės ir nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Kaip galima apsisaugoti nuo koronavirusinių infekcijų? Rekomenduojama laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių: dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, neliesti rankomis veido ir akių, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę), laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius), vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai, pavyzdžiui: kosulys, čiaudulys.

Remiantis šiuo metu turima informacija, Pasaulio sveikatos organizacija pataria netaikyti jokių kelionių ar prekybos apribojimų Kinijai. Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija dėl naujojo koronaviruso rekomenduoja laikinai nevykti į šią šalį.

Veikia karštoji linija, gyventojai gali konsultuotis telefonu 8 618 79984 (visą parą konsultuoja NVSC specialistai). Aktuali informacija nuo ketvirtadienio taip pat bus skelbiama ir interneto svetainėje www.lt72.lt.

Parengta pagal SAM spaudos tarnybos informaciją

Papildomą informaciją apie koronavirusą galima skaityti čia:

http://sam.lrv.lt/lt/naujienos/dazniausiai-uzduodami-klausimai-del-naujojo-koronaviruso-ir-rekomendaciju-gyventojams

http://sam.lrv.lt/lt/naujienos/prevenciniai-veiksmai-del-naujojo-koronaviruso-informacija-nuolat-papildoma

https://www.lt72.lt/

 II. Dėl asmenų, atvykusių iš Kinijos per pastarųjų 14 dienų laikotarpį

2020-02-11

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija teikia rekomendacijas dėl asmenų, atvykusių iš Kinijos per pastarųjų 14 dienų laikotarpį.

1) Darbdaviams:

Darbdaviams rekomenduojama asmenims, dirbantiems Lietuvos įmonėse, įstaigose, 14 dienų po grįžimo iš Kinijos, suteikti galimybę dirbti nuotoliniu būdu, jei tai įmanoma, (izoliavimąsi (liktų namuose) 14 dienų po paskutinio sąlyčio dienos), ar rekomenduoti kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą nustatyta tvarka gauti nedarbingumo pažymėjimą sveikatos stebėjimo laikotarpiui, be to, informuoti Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

Jei atvykęs iš Kinijos asmuo ar Kinijos pilietis kreipiasi dėl įsidarbinimo nepraėjus 14 dienų po atvykimo iš Kinijos, būsimas darbdavys jam rekomenduoja kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą prie Sveikatos apsaugos ministerijos ir nurodyti savo kontaktinius duomenis, informuoja, kad 14 dienų po paskutinio sąlyčio dienos taikytų izoliavimąsi (liktų namuose) ir sveikatos būklės stebėjimą.

2) Mokymo įstaigoms:

Mokymo įstaigoms rekomenduojama studentams, atvykusiems iš Kinijos per pastarųjų 14 dienų laikotarpį, nurodyti kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą prie Sveikatos apsaugos ministerijos ir pateikti savo kontaktinius duomenis, informuoti, kad 14 dienų po paskutinio sąlyčio dienos jie taikytų izoliavimąsi (liktų namuose) ir sveikatos būklės stebėjimą.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai visą stebėjimo laikotarpį (14 dienų nuo paskutinės sąlyčio dienos) kasdien susisiekia (telefonu, el. paštu ir kt.) su šiais asmenimis ir pasižymi sveikatos būklės duomenis, t. y. ar nepasireiškia jokie ligos simptomai.

Asmenys per pastarųjų 14 dienų laikotarpį buvę Kinijoje į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą prie Sveikatos apsaugos ministerijos gali kreiptis telefonu Nr. (8 5) 212 4098 arba el. paštu info@nvsc.lt.

III. Patvirtintos neformaliojo vaikų švietimo programos

2020-02-10

Elektrėnų savivaldybės administracijos direktoriaus 2019-12-18 įsakymu Nr. 03V-978 patvirtintos šių neformaliojo vaikų švietimo teikėjų programų atitiktys nustatytiems reikalavimams:

 

Eil. Nr. Neformaliojo vaikų švietimo teikėjas, vykdoma programa Informacija
1. VšĮ KSU „Švietimo akademija“

„Tarptautinis vaikų universitetas „Alfa“

Kontaktinis asmuo

Dr. Mindaugas Kazlauskas

+370 655 44 387

el. p. edukacija@ksu.lt

2. Daiva Strakšienė

„Išmanioji robotika“

Kontaktinis asmuo

Daiva Strakšienė

el. p. straksiene.d@gmail.com

tel. +370 673 61 659

3. Lina Griškienė

„Moksliukai“

(programa bus vykdoma nuo 2020-09-01)

Kontaktinis asmuo

Lina Griškienė

4. Deimantas Bauša

„Pradinė robotika“

Kontaktinis asmuo

Deimantas Bauša

el. p. kurybingumo.laboratorija@gmail.com

Elektrėnų savivaldybės administracijos direktoriaus 2020-01-15 įsakymu Nr. 03V-31 pratęstos šių neformaliojo vaikų švietimo teikėjų programų atitiktys nustatytiems reikalavimams:

Eil. Nr. Neformaliojo vaikų švietimo teikėjas, vykdoma programa Informacija
1. Audrius Valaiša

„Kovos menų užsiėmimai“

Kontaktinis asmuo

Audrius Valaiša

el. p. audrius@pantera

tel. +370 699 97697

2. Elektrėnų kultūros centras

„Ieškome judesio“

Kontaktinis asmuo

Remigijus Suslavičius

El. p. kcelektrenai@gmail.com

tel. (8 528) 54 330

www.kcelektrenai.lt

3. Elektrėnų savivaldybės viešoji biblioteka

„Keramikos studija“

Kontaktinis asmuo

Veronika Tamošiūnienė,

el. p. giluciubiblioteka@gmail.com

4. Kęstutis Vitkauskas

„Sporto šakos – dziudo – populiarinimas“

Kontaktinis asmuo

Kęstutis Vitkauskas

el. p. kvkvitkauskas@gmail.com, sskdraugyste@gmail.com,

tel. +370 678 55 457

5. Marija Prūsaitis

„Sportiniai šokiai“

Kontaktinis asmuo

Marija Prūsaitis

el. p. marceliute@yahoo.com

tel. +370 672 69 669

6. MB „Halkio sportas“

„Sport Nr.1“

Kontaktinis asmuo

Marius Radvilas

el. p. halkis.lt@gmail.com

tel. +370 650 91 977

7. Motoklubas „Vorai“

„Jaunieji Elektrėnų sav. motociklininkai 2019“

Kontaktinis asmuo

Laurynas Baltrūnas

el. p. mototurizmas.vilnius@gmail.com

tel. +370 686 66 163

8. Motoklubas „Vorai“

„Karybos pagrindai Elektrėnų sav. 2019“

Kontaktinis asmuo

Laurynas Baltrūnas

el. p. mototurizmas.vilnius@gmail.com

tel. +370 686 66 163

9. Ramūnas Žemaitaitis

„Dziudo fiziniam ir dvasiniam tobulėjimui (2019)!“

Kontaktinis asmuo

Ramūnas Žemaitaitis

el. p. ramunas.zemaitaitis@gmail.com

tel. +370 600 01 505

10. Sporto klubas „Centauras“

„Mes – krepšinio komanda“

Kontaktinis asmuo

Vidmantas Pupininkas

el. p. vidmantas.pupininkas@gmail.com

tel. +370 698 72 757

11. Vievio kultūros centras

„Vaidinti smagu!“

Kontaktinis asmuo

Rasa Perednienė

rasa.peredniene@gmail.com

tel. (8 528) 26 212

12. VšĮ Dariaus Kasparaičio ledo ritulio mokykla

„Mus vienija pergalės“

Kontaktinis asmuo

Edita Škadauskienė

el. p. editulia@gmail.com

tel. +370 698 77 287

 IV. Kviečiame gyventojus teikti pasiūlymus dėl 2020 m. numatomų stebėti maudyklų

2020-02-10

Vadovaujantis Lietuvos higienos norma 92:2018 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“ maudymosi sezono metu vandens kokybė stebima pagal savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu patvirtintą stebimų maudyklų vandens tyrimų kalendorinį grafiką. Maudyklų vandens mėginiai pradedami imti ir tyrimai atliekami likus dviem savaitėms iki maudymosi sezono pradžios ir reguliariai kas dvi savaites maudymosi sezono metu (nuo birželio 1 d. iki rugsėjo 15 d.).

Elektrėnų savivaldybėje 2019 m. maudymosi sezono metu buvo stebima Elektrėnų miesto paplūdimio, Mažiklės pusiasalio ir Pastrėvio poilsio zonos (Elektrėnų marios), Semeliškių poilsio zonos (Nestrėvančio ež.), Kietaviškių poilsio zonos (Aujėdo ež.) ir Vievio miesto bei Pylimų k. poilsio zonos (Vievio ež.) maudyklų vandens kokybė.

Prašome suinteresuotų asmenų iki 2020 m. kovo 10 d. el. p. virginija.liepinyte@elektrenai.lt pateikti pasiūlymus, pastabas ar nusiskundimus dėl numatomų stebėti Elektrėnų savivaldybės maudyklų.

Elektrėnų savivaldybės informacija

Related posts