VILNIAUS APSKRITIES/ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS: DĖL APSAUGOS NUO VILKŲ, INSTITUCINĖS GLOBOS PERTVARKOS IR DEPUTATŲ PRIIMTŲ SPRENDIMŲ # 2020 – 02 – 20

VILNIAUS APSKRITIES/ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS 

DĖL APSAUGOS NUO VILKŲ, INSTITUCINĖS GLOBOS

PERTVARKOS IR DEPUTATŲ PRIIMTŲ SPRENDIMŲ

2020 – 02 – 20

Informacijos šaltinis: www.elektrenai.lt

Aktuali šaltinio informacinė medžiaga: 

I. Nuo kovo 2 d. – pirmasis paraiškų dėl apsaugos nuo vilkų rinkimas

2020-02-20

Kovo 2 d. – balandžio 2 d. Nacionalinėje mokėjimo agentūroje (NMA) bus renkamos paraiškos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritį „Prevencinių priemonių taikymas prieš vilkų ūkiniams gyvūnams daromą žalą“. Paraiškos šiai veiklai vykdyti bus renkamos pirmą kartą. Praeitą savaitę buvo patvirtintos ir priemonės Įgyvendinimo taisyklės, supažindiname su pagrindiniais reikalavimais gauti šią paramą.

Siekiama sumažinti vilkų ūkiniams gyvūnams daromą žalą

Pagal KPP veiklos sritį teikiama parama skirta įgyvendinti bendruosius aplinkosaugos tikslus išsaugant biologinę įvairovę ir ekosistemų subalansuotą funkcionavimą, siekiant sumažinti vilkų ūkiniams gyvūnams daromą žalą.

Pareiškėjams bus kompensuojamas priemonių, skirtų gyvuliams apsaugoti nuo vilkų, įsigijimas, t. y.:

  • vielinio elektrinio aptvaro ir (arba) jo dalių;
  • juostinio elektrinio aptvaro ir (arba) jo dalių;
  • tinklinio elektrinio aptvaro ir (arba) jo dalių;
  • elektros tiekimo ir palaikymo įrenginio (-ių) ir (arba) jo (-ų) dalių.

Galimi pareiškėjai – fiziniai ir juridiniai asmenys iš atitinkamų savivaldybių.

Paramos pagal veiklos sritį galės kreiptis ne jaunesni kaip 18 m. fiziniai bei juridiniai asmenys. Pareiškėjai turi užsiimti žemės ūkio veikla (deklaruoti pasėlius ir žemės ūkio naudmenas ir turėti Įgyvendinimo taisyklių 2 priede nurodytų Ūkinių gyvūnų registre užregistruotų ūkinių gyvūnų), teisėtais pagrindais valdyti žemės sklypus, kuriuose numatoma įrengti apsaugos priemones.

Pareiškėjas privalo laikyti ne mažiau kaip 1 SG (pareiškėjo ūkinių gyvūnų laikymo vietoje laikomų ūkinių gyvūnų vidutinis metinis skaičius, išreikštas sutartiniais gyvuliais) VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro apskaičiuotą įgyvendinimo taisyklėse nustatyta tvarka. Pareiškėjo laikomi ūkiniai gyvūnai turi būti suženklinti ir registruoti Ūkinių gyvūnų registre, kaip tai numatyta Ūkinių gyvūnų laikymo vietų registravimo ir jose laikomų ūkinių gyvūnų ženklinimo ir apskaitos tvarkos apraše.

Žinotina, kad paramos galės kreiptis tik tam tikrose savivaldybėse žemės sklypus valdantys pareiškėjai: Šilalės r., Vilkaviškio r., Klaipėdos r., Alytaus r., Varėnos r., Rokiškio r., Anykščių r., Ignalinos r., Biržų r., Lazdijų r., Kalvarijos, Kaišiadorių r., Kupiškio r., Ukmergės r., Trakų r., Tauragės r., Elektrėnų, Molėtų r., Širvintų r. ir Prienų r.

Šiose savivaldybėse žalos atvejų fiksuota ne mažiau kaip 5 kartus per paskutinius 5 metus – daugiausia žalos atvejų per 5 metus, taigi jose yra didžiausia tikimybė patirti vilkų daromą žalą ūkiniams gyvūnams.

Sąlygos ir reikalavimai gauti paramą

Paramos gavėjai privalo apsaugos nuo vilkų priemones įrengti laikydamiesi Įgyvendinimo taisyklėse nustatytų techninių reikalavimų ir rekomendacijų, jas (apsaugos priemones) išlaikyti ir užtikrinti, kad tinkamai veiktų iki projekto kontrolės laikotarpio pabaigos, o įvykus įvykiui, kurio metu būtų sugadintos ar sunaikintos paramos lėšomis įsigytos apsaugos priemonės, savo lėšomis atkurti ne mažesne negu atkuriamąja verte ir ne mažesnių techninių parametrų.

Paramos gavėjui svarbu žinoti, kad įgyvendinti projektą ir pateikti mokėjimo prašymą NMA jis privalo per 12 mėnesių nuo sprendimo skirti paramą priėmimo.

Dar vienas svarbus reikalavimas – iki projekto kontrolės laikotarpio pabaigos faktiškai išlaikyti ne mažiau negu paraiškos pateikimo metu turėtą metinį vidutinį SG skaičių.

Parama – iki 5 000 Eur be PVM.

Šiam paraiškų rinkimo etapui skirta paramos suma – 1 000 000 Eur.

Vienam paramos gavėjui gali būti skirta iki 5 000 Eur be PVM. Paramos lėšomis PVM nekompensuojamas.

Paramos intensyvumas – 100 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų.

Paraiškų teikimas

Paraiškos dėl ūkinių gyvūnų apsaugos nuo vilkų galės būti teikiamos teritoriniuose NMA padaliniuose.

Kovo mėnesį nespėjusieji pateikti paraiškų šiai paramai gauti galės tai padaryti ir šių metų vasarą – antrasis paraiškų rinkimas pagal veiklos sritį „Prevencinių priemonių taikymas prieš vilkų ūkiniams gyvūnams daromą žalą“ numatytas liepos 1 d. – rugpjūčio 31 d.

Naudinga informacija

  • Informacija teikiantiems paraiškas

II. Institucinės globos pertvarkos antrasis etapas

2020-02-19

Institucinės globos pertvarka Lietuvoje vyksta etapais. Pirmojo pertvarkos etapo galutinis rezultatas – visi vaikai gyvena šeimose arba bendruomeniniuose vaikų globos namuose – Elektrėnų savivaldybėje jau pasiektas. Nuo sausio pirmos dienos vaikų globos namuose vaikai jau nebeglobojami, visi gyvena butuose ar šeimose.

Antrojo etapo dalis – neįgaliųjų asmenų su proto ar psichine negalia apgyvendinimas grupinio gyvenimo namuose.

Elektrėnų socialinės globos namuose nuo 2011 metų veikia Savarankiško gyvenimo namų padalinys, kuriame dalis gyventojų yra su intelekto ar psichikos negalia. Pagal Lietuvoje ir pasaulyje pasiteisinusią patirtį neįgalūs asmenys su intelekto ar psichikos sutrikimais visiškai integruojasi į visuomenę gyvendami nedidelėmis grupelėmis. Tai pastebime ir mes. Tuo tikslu antrajame institucinės globos pertvarkos etape numatyta grupinio gyvenimo namų statyba ir socialinių dirbtuvių įrengimas Elektrėnų savivaldybėje ir 35 kitose šalies savivaldybėse.

Grupinio gyvenimo namai yra viena iš apgyvendinimo paslaugas teikiančių institucijų, skirta asmenims, turintiems proto arba psichinę negalią, juose įkurdinami žmonės, negalintys gyventi savarankiškai, tačiau linkę bendrauti, burdamiesi į grupeles dauguma veiklų padedant darbuotojams atlieka patys. Šių namų gyventojai padedant ir prižiūrint specialistams tvarkosi buitį, planuoja išlaidas, atlieka namų ruošos darbus, gaminasi maistą ir padeda vieni kitiems. Paprastai gyvena vienviečiuose bei dviviečiuose kambariuose su reikalingais baldais ir buitine įranga, vienu metu viename pastate gali gyventi iki 10 asmenų. Ugdomi jų savarankiško gyvenimo įgūdžiai, kurie padeda asmenims, turintiems proto ar psichikos negalią savarankiškai rūpintis asmeniniu gyvenimu ir aktyviai dalyvauti bendruomenės gyvenime. Grupinio gyvenimo namai sėkmingai veikia pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje. Tokie pavyzdžiai, kaip Sargėnuose įsikūrusi Kauno „Arkos“ bendruomenė, Aukštelkės socialinės globos namų grupinio gyvenimo namai ir kitos naujai ar anksčiau įsikūrusios bendruomenės, suteikia pasitikėjimo ir rodo šios veiklos reikalingumą ir naudą.

Antrame pertvarkos etape planuojama Europos Sąjungos investicinių fondų lėšomis plėsti šių įstaigų tinklą, kad jie būtų kiekvienoje savivaldybėje, šalia neįgalaus asmens buvusių namų. Planuojama finansuoti tokių namų statybą ir Elektrėnų savivaldybėje. Kadangi Elektrėnų mieste jau turime dvi analogiškas institucijas: Savarankiško gyvenimo namus (Taikos g. 13) ir Paramos šeimai tarnybą (Draugystės g. 3), kur proto negalią turintiems asmenims organizuojamas užimtumas, tikslinga grupinio gyvenimo namus ir socialines dirbtuves steigti Vievyje, kad miesto ir aplinkinių seniūnijų neįgalieji galėtų naudotis užimtumo paslaugomis, esančiomis arčiau namų, nes Vievio mieste visos dienos užimtumo neįgaliesiems nėra.

Grupinio gyvenimo namuose planuojama apgyvendinti iki 10 asmenų. Socialines dirbtuves planuojama įrengti Vievio kultūros centro patalpose Bažnyčios gatvėje. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje mūsų pateiktiems planams praėjusią savaitę pritarta, laukiame ministro įsakymu patvirtinto finansavimo, sąlygų aprašo ir rengsime projektą. Jei viskas vyks kaip planuojame, tai Vievio seniūnijos neįgaliems gyventojams nereikės dėl dienos užimtumo važiuoti į Elektrėnus ir, pasak vienos jau dabar garbaus amžiaus mamos, auginančios neįgalų vaiką: „galėsiu senti ramia dūšia, nes mano vaikas turės namus ir juo bus tinkamai pasirūpinta“.

Išsamesnę informaciją apie planuojamą grupinio gyvenimo namų statybai vietą pateiksime vėliau. Projektuojami keli sklypai, bet konkreti vieta dar nėra žinoma, reikės atsižvelgti į finansavimo aprašo sąlygas. Šiuo metu žinome reikalavimą, kad įstaiga būtų miestelyje, neįgaliesiems privažiuojama su neįgaliojo vežimėliu ar vaikštyne, šių namų šeimininkai turėtų visas sąlygas integruotis į visuomenę.

Socialinių dirbtuvių ir užimtumo neįgaliesiems centre galėtų būti vykdoma panaši veikla kaip Paramos šeimai tarnyboje. Numatėme įrengti dušo ir skalbimo patalpas, atitinkančias higienos reikalavimus. Pasinaudoję kitų savivaldybių patirtimi, esame suplanavę galimybę vykdyti aplinkos tvarkymo darbus: rinkti šiukšles, grėbti lapus, šienauti žolę, nukasti sniegą. Šiuos darbus socialinių dirbtuvių lankytojai turėtų atlikti padedant darbuotojams. Naujai įrengiamoms socialinėms dirbtuvėms keliami reikalavimai – 10 proc. sumos, reikalingos socialinėms dirbtuvėms išlaikyti, būtų surenkama iš parduodamų darbelių ar paslaugų. Taip neįgalieji skatinami įsitraukti į darbo rinką.

Institucinės globos pertvarkos planuose numatytas reikalavimas socialines dirbtuves ir grupinio gyvenimo namus steigti skirtinguose pastatuose. Taip stengiamasi neįgaliam asmeniui suteikti galimybę jaustis pilnaverčiu visuomenės nariu ir kiekvieną darbo dieną išeiti iš namų ir keliauti į darbą.

Laukia nemažai darbų ir iššūkių, kaip sukurti neįgaliam žmogui ir bendruomenei kuo palankesnes ir kasdienius gyvenimo poreikius atliepiančias paslaugas.

Pastatę grupinio gyvenimo namus lauksime Elektrėnų savivaldybėje veikiančių asociacijų įsitraukimo, nes įkurtose patalpose veiklas vykdyti norėsime pavesti atrinktai visuomeninei organizacijai. Nevyriausybines organizacijas, racionaliai ir kritiškai vertinančias savo galimybes ir turinčias žinių, kompetencijų ir pajėgumų dirbti su neįgaliaisiais grupinio gyvenimo namuose, raginame prisijaukinti šią mintį ir įvertinti savo galimybes. Apie tolimesnius veiksmus nuosekliai informuosime.

Kurkime namus, kuriuose gera gyventi!

Elektrėnų savivaldybės administracija

III. Tarybos posėdyje priimti sprendimai

2020-02-19

2020-02-12 Elektrėnų savivaldybės tarybos posėdyje priimti sprendimai:

Meras Kęstutis Vaitukaitis pristatė Elektrėnų savivaldybės 2019 metų veiklos ataskaitą, kurią sudaro dvi dalys: Elektrėnų savivaldybės tarybos veikla ir Elektrėnų savivaldybės mero veikla. Taryba vienbalsiai patvirtino Elektrėnų savivaldybės 2019 metų veiklos ataskaitą. Ji bus skelbiama www.elektrenai.lt (Taryba) ir galima bus susipažinti savivaldybės administracijos 101 kab., seniūnijose, bibliotekose.

Taryba vienbalsiai patvirtino ir Elektrėnų savivaldybės 2020 metų biudžetą – 32,9 mln. Eur. Biudžetas subalansuotas ir nedeficitinis. Tęsiama nuostata skirti svarbų dėmesį savivaldybės gyventojų poreikiams tenkinti švietimo, kultūros, sporto, socialinės apsaugos, saugumo ir aplinkų kūrimo srityse. Biudžetas sudarytas siekiant optimaliai patenkinti asignavimų valdytojų poreikius.

Patvirtinta Elektrėnų savivaldybės 2020 metų užimtumo didinimo programa, kurios tikslas – pasiekti kuo didesnį gyventojų užimtumą, kad kiekvienas gyventojas galėtų rasti turimą kvalifikaciją atitinkantį darbą ir užsitikrinti tinkamą pragyvenimo lygį.

Nuspręsta aprobuoti Elektrėnų savivaldybės teritorijos bendrojo plano 2017–2019 m. sprendinių įgyvendinimo stebėsenos ataskaitą.

Patvirtinta Elektrėnų savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos 2019 metų priemonių vykdymo ataskaita.

Taryba patvirtino Elektrėnų savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo 2020 metų specialiąją programą ir Elektrėnų savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo 2020 metų specialiosios programos sąmatą.

Įstatymų nustatyta tvarka nuspręsta perimti pasitikėjimo teise valdyti, naudoti ir disponuoti turtu valstybinei (valstybės perduotai savivaldybėms) funkcijai – dalyvavimas organizuojant įstatymų numatytus rinkimus ir referendumus įgyvendinti valstybei nuosavybės teise priklausantį turtą iš Lietuvos Respublikos vyriausiosios rinkimų komisijos, taip pat perimti valstybės turtą iš Lietuvos nacionalinio kultūros centro ir perduoti Elektrėnų ir Vievio kultūros centrams valdyti, naudoti ir disponuoti juo patikėjimo teise, įpareigojant gautą turtą naudoti tik kultūros centrų veikloms.

Nuspręsta nustatyti Elektrėnų sav. Semeliškių gimnazijos direktorės Astos Dzikevičienės, Elektrėnų sav. Kietaviškių pagrindinės mokyklos direktorės Ramunės Matonienės,  Elektrėnų vaikų lopšelio-darželio „Drugelis“ direktorės Justinos Zaleckienės 2020 metų veiklos užduotis.

Taryba įvertino (labai gerai) Elektrėnų sav. Vievio gimnazijos direktoriaus Gintaro Dobilaičio, Elektrėnų pradinės mokyklos direktorės Virginijos Stanislovaitienės, Elektrėnų sav. Vievio Jurgio Milančiaus pradinės mokyklos direktorės Almos Reklaitienės Elektrėnų meno mokyklos direktoriaus Evaldo Petkevičiaus, Elektrėnų sav. Vievio meno mokyklos direktoriaus Eugenijaus Vedecko, Elektrėnų švietimo paslaugų centro direktorės Vidos Mikalajūnienės, Elektrėnų mokyklos-darželio direktorės Irenos Meškauskienės, Elektrėnų lopšelio-darželio ,,Pasaka“ direktorės Aldonos Ščiukaitienės, Elektrėnų sav. Vievio lopšelio-darželio ,,Eglutė“ direktorės Ringailos Jundienės, Elektrėnų sav. Pylimų lopšelio-darželio direktorės Odetos Stasiulevičienės, Elektrėnų sav. Semeliškių vaikų darželio ,,Gandriukas“ direktorės Angelės Budėnienės 2019 metų veiklą, nustatė vadovams 20 proc. pareiginės algos kintamąją dalį ir 2020 metų veiklos užduotis.

Nuspręsta nustatyti AB „Ignitis gamyba“ Abromiškių ir Šarkinės katilinėse gaminamos šiluminės energijos bazinę kainą 3 metams.

Taryba įgaliojo Elektrėnų savivaldybės administracijos direktorių Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšas paskirstyti taip: 58 proc. lėšų skirti kapitalo investicijoms į vietinės reikšmės kelių (gatvių) tiesimą, rekonstravimą ir kapitalinį remontą, 38 proc. lėšų skirti einamiesiems tikslams, paskirstant seniūnijoms, 4 proc. skirti vietinės reikšmės kelių teisinei registracijai.

Taryba patvirtino Elektrėnų savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto 2020 m. veiklos programą.

Elektrėnų savivaldybės tarybos sprendimai ir sprendimų projektai skelbiami www.elektrenai.lt (Taryba, Tarybos sprendimų projektai, Tarybos sprendimai).

Tarybos ir mero sekretoriatas 

Related posts