IŠMINTIS/KŪRYBA: ČIPOLINAS IR DIRSČIUKAS VI # 2020 – 03 – 22

IŠMINTIS/KŪRYBA

ČIPOLINAS IR DIRSČIUKAS

VI. 

ROMUALDAS ČERNECKIS, www.dirst.lt 

2020 – 03 – 22

D.:

 – Kaip norėčiau klysti bei niekam nelinkėti savo ar kitų gyvybių kaina išbandyti likimą..

 

Č.:

– Na, kaip laikaisi?

D.:

– Ramiai.

Č.:

– Ar ne per dažnai susikontaktuojame?

D.:

Ne. Normaliai.

Č.:

Kaip vertini dabartinę padėtį geopolitinės nelaimės fone?

D.:

Manau, kad tai tik pradžių pradžia. Netrukus susidursime ir su geopolitinės infrastruktūros griūtimi (kai kurie analitikai, politikai internetnėje erdvėje tą nuomonę išreiškia vis garsiau ir drąsiau!). Bet nespėliosiu apie šio negandų komplekso galimus netikėtus iššūkius, jo trukmę bei pasekmes.

Č.:

Grįžkime į šią dieną. Pasidalink savo naujausiais dirstelėjimais į koronaviruso pandemijos plitimą artimesnėje, tolimesnėje ir geopolitinėje erdvėje?

D.:

 – Gerai. Akcentuoju: savo kritines įžvalgas grindžiu realios būties liudijimais. Praėjusią savaitę į akį krito mitas, kad pandemija pavojinga tik senjorams ar lėtinėmis ligomis sergantiems žmonėms. Deja, šis prasimanymas Lietuvoje labai gajus. Paminėsiu, jog šį rytą inernetinėje erdvėje perskaičiau dabartiniame epidemijos centre Italijoje dirbančių medikų perspėjimą – tai nepagrįsta nuomonė. Toje šalyje koronavirusas COVID – 19 nė kiek nemažiau „šienauja“ ir jaunuolius bei vidutinio amžiaus asmenis.

Dirstelėjau ir į propagandos skleidžiamą netesybę apie priemonių „griežtumą“. Nematau aš to reiklumo – lyg būtų paprasčiausias farsas! Antai , paskelbusi apie šalies sienų uždarymą, valdžia leido į Lietuvėlę plūsti potencialiems koronaviruso užkrato nešiotojams. Na ir kas, kad jie – grįžtantys nepaklusnūs ar lengvabūdžiai tautiečiai, bet žemiečius užkrės ir susargdins, o gal net tiesiogine žodžio reikšme nužudys.

Ar įvairaus rango valdininkams pasekmės neaiškios? Kodėl neprotingai elgiasi, paklausti reikėtų jų pačių…

Tai pastebėjusi, dalis neatsakingų piliečių spjovė į saviizoliacijas, visokius draudimus burtis ir elgiasi savavališkai. Tad ne be reikalo prityrę specialistai perspėja, kad jeigu ir toliau vyraus toks atsainus elgesys, tai mūsų krašto lauks Italijos, Ispanijos, Prancūzijos, Vokietijos, kitų kraštų, kur ‚“šienaudamas“ viešpatauja COVID – 19, likimas. Nepadės nė gana įtartina statistika. Šiuo aspektu ypač stebina, kadsudėtingoje situacijoje beveik visi užkratai „įvežtiniai“, kai aplinkui slampinėja visokio plauko neišmintingi neretai iš svetur grįžę „gudručiai“.

…Nesulaužyta lazda turi dvejus galus: vienas – gina, kitas smarkiai talžo. Panika – negerai, bet jeigu nežinosime tikrosios padėties ar slėpsimerealijas, tai vėzdas kitu galu taip smogs, kad niekam mažai nepasirdys.

Kaip norėčiau klysti bei niekam nelinkėti savo ar kitų gyvybių kaina išbandyti likimą…

Č.:

– Piktokai šneki.

D.:

– Kuo gi džiaugtis?

Č.:

– Iki!

D.:

– Viso!

 

Related posts