KULTŪRA, TRADICIJOS: PRISIMINIMŲ AKIMIRKOS:  JONINIŲ (RASŲ) ŠVENTĖS # 2020 – 06 – 24

KULTŪRA, TRADICIJOS

PRISIMINIMŲ AKIMIRKOS: 

 JONINIŲ (RASŲ) ŠVENTĖS

ROMUALDAS ČERNECKIS (R.Č.), www.dirst.lt 

 2020 – 06 – 24

Kaip šventėme anksčiau…

Pavartęs savo  gausią archyvinę medžiagą, prisiminiau, kaip per Joninių (Rasų)  šventes mes  pramogaudavome anksčiau. 

Tad portalo www.dirst.lt leidinio „Skvarbus žvilgsnis į Būtį“ bičiuliams pasirinktinai pateikiu kai kuriuos anksčiau krašto žiniasklaidoje publikuotus savo straipsnius bei pluoštą įvairių metų nuotraukų šia tematika. 

 Joninės…Joninės…

2005 – 06 – 28

Birželio 23 – 24 dienomis tradicines Jonines šventė elektrėniečiai ir vieviečiai. Abiejuose miestuose netrūko dainų, šokių, sportinių varžybų, įvairiausių linksmų žaidimų. Susirinkusieji galėjo ir pasivaišinti, ir iki aušros ieškoti paparčio žiedo.

Elektrėnuose Jonus bei Janes, visus kitus šventusius pasveikino savivaldybės mero patarėjas Ovidijus Leicmonas, vietos seniūnas Antanas Šalkauskas. Koncertavo liaudiškos muzikos kapela iš Žemaitijos „Ventukai“, estrados duetas „R x D“, grupė „16 Hz“ ir kt. Buvo uždegtas Joninių laužas, surengtas šventinis fejerverkas.

Krito į akis kiek ryškesnis šventinis akcentas – paskraidinimai oro balionu. Tiesa, ne visi norėjo dirstelėti į Elektrėnų miestą, jo apylinkes iš viršaus, tačiau pasižiūrėti, kaip jis pakyla, smalsu buvo daugeliui. Skrido ir Elektrėnų seniūnas A. Šalkauskas, kurį balionas kartu su bendrakeleiviais nunešė iki Kazokiškių.

Vievio seniūnijos gyventojai Jonines šventė birželio 24 – ąją. Tądien į arklio traukiamą vežimą kartu su dvejomis vietos jaunomis saviveiklininkėmis, muzikantu Aleksu Dulke įsėdęs respublikoje žinomas vedantysis Juozas Zavaliauskas dardėjo po Vievio gatves ir kvietė miestelėnus į renginį. Netrukus linksmoji grojanti bei dainuojanti vežimo ekipa, lydima ąžuolo vainikus ir fakelus nešančio Vievio pagyvenusių žmonių kolektyvo „Ievaras“ kartu su švęsti panorusiais vieviečiais patraukė į miesto stadioną.

Ievariečiai ir pradėjo koncertuoti. Jiems padainavus J. Zavaliauskas „Ievarui“ įteikė šakotį, o vienintelei saviveikliniame kolektyve esančiai varduvininkei Janei Čižienei – dešimtį Vievio paukštyno kiaušinių. Pasirodė kaimo kapelos „Pylimėlis“, „Varnalėša“, trakiečių muzikantai…

Vietiniai, kaip visada, aktyviai dalyvavo sportinėse varžybose, žaidimuose. Antai Jonų, Janinų bei svečių vertinimo komisija audringais plojimais už gražiausiai sudainuotą lietuvių liaudies dainą „Atskrend sakalėlis“ pirmą vietą skyrė Vievio gyventojui Jonui Skorupskui. Jis buvo apdovanotas kalnų dviračiu. Pasižymėjo ir humoristinėse „gaidžių peštynėse“ labai jau norėjo laimėti J. Zavaliauskas – kaip energingai jis talžė su maišu savo konkurentus! Deja, vieviečiai buvo stipresni, tad vedančiajam teko nusileisti. Beje, emocingai vyko ir virvės traukimo, kitos rungtys. Visi nugalėtojai bei prizininkai buvo apdovanoti.

Vievio seniūnas Zenonas Pukėnas pasveikino Jonus bei Janinas, įteikė jiems skėčius ir skrybėles, o kam neužteko – ąžuolo vainikus. Prasidėjus fejerverkui lydimas dviejų lietuvaičių jis uždegė šventinį laužą. Vyresnio amžiaus žmonės anksčiau pasuko namų link, o daugelis jaunimo šventė iki aušros.

Joninės –Vievyje mėgstama šventė. Tik paskutiniais metais vis lietus užklupdavo. Todėl seniūnas pademonstravo naują šventės akcentą – varduvininkams įteikė skėčius- „O gal lis?“

Joninės abiejuose miestuose praėjo palyginus ramiai. Regis, ir šventusieji buvo protingesni, ir savivaldybės policijos komisariato pareigūnai sąžiningai atliko savo pareigas.

Pranas Vaitkevičius (R.Č.)

Vievyje švęsti Jonines trukdė lietus

2011 – 06 – 24

Birželio 24 – ąją Vievyje švęsti Jonines, kaip dažnai ir ankstesniais metais,  gerokai trukdė lietus. Jau pavakary, kada buvo numatyta organizuoti renginį, danguje kaupėsi debesys, tad ne vienas iš negausių dalyvių žvilgčiojo į dangų ir vylėsi, jog vandens srautai iš viršaus jų nesušlapins.

Linksmybės prasidėjo apniukusiu metu, kai šventės vedėjas Arvydas Bagdonas pristatė koncertuoti pasirengusius svečius – Elektrėnų vaikų pop šou grupę „Saulės spinduliai“ (vad. Gaiva Židonytė ir Aurimas Medzikauskas). Jaunosios dainininkės Justė, Agnė, Gabrielė, Silvija ir jų draugės atliko  dainas „Muzikos garsai“, „Man patinka vairuoti“, „Nuostabi diena“ bei kitas. Elektrėniškėms bepasirodant prapliupo smarki liūtis ir atvykusieji į Jonines, nors ir gausiai „apsiginklavę“ skėčiais, bet puolė slėptis kas kur išmanė. Miesto stadionas ištuštėjo, o jo pakraščiuose, prekybininkų palapinėse pasislėpė atvykusieji pasilinksminti.

Liūtis, sukėlusi nemažų rūpesčių ir organizatoriams, truko ilgokai. Bet pagaliau prasigiedrijo. Tada ženkliai pagausėjo šventės dalyvių ir renginys tęsėsi. Savo programą pristatė Vievio kultūros centro kaimo kapela „Pylimėlis“ (vad. Onutė Nenartavičienė). Kiek vėliau vyko įvairios sporto varžybos. Pavyzdžiui, pastačius didžiulę padangą vaikai stengėsi įspirti kamuolį i jos kiaurymę, vyrai tolyn mėtė kalades, vartė sunkią padangą, abiejų lyčių atstovai traukė virvę, pjovė rastus. Antai virvės traukimo rungtyje tarp dalyvavusių keturių vyrų komandų nugalėjo grupė „Pylimai“, o tarp  dviejų besirungusių moterų šalių – vievietės. Visi dainų atlikėjai ir besivaržiusieji minėtose rungtyse nugalėtojai, prizininkai bei aktyvūs dalyviai buvo apdovanoti.

Pasibaigus šioms pramogoms, A. Bagdonas į šiam renginiui paruoštą sceną pakvietė šventėje buvusius Jonus ir Janinas. Vievio seniūnas Zenonas Pukėnas juos pasveikino, uždėjo ąžuolų vainikus ir įteikė atminimo dovanas, o sutemus ir fejerverkus paleido.  Pagerbtieji kartu su vedėju užtraukė dainą „Buvo naktys švento Jono“.

Džiaugsmingai žmonės, ypač jaunimas, sutiko dainininkus Skaistę ir Valdą ir ilgokai jų nepaleido. Atlikėjams pasirodžius buvo uždegtas laužas. Šiam liepsnojant vyko diskoteka. Taigi lietui nurimus Vievio ir aplinkinių vietovių gyventojai neblogai pasilinksmino….

Joninių šventėje tvarkėsi VšĮ Vievio kultūros centras (vad. Audronė Stepankevičiūtė, renginių organizatorė Nijolė Leonavičienė) ir Vievio seniūnija (Z. Pukėnas), jų partneriai buvo UAB „Lietmaz – servis“ (Jonas Grybauskas), pramogų ir sporto klubas „Vievio žiedas“ (Saulius Girčys), sporto klubas „Vieviečiai“ (Gintas Lukšys), Vievio bendruomenės santalka (Vytautas Urbonas), Vilnius Y’s Men’s Club (Saulius Bagdonas) ir Vievio Y’s Men’s klubas „Tempus“ (Rita Andrejaitienė).

R.Č.

Joninės Vievyje: pramogaudami žmonės laikėsi tradicijų

 2016 – 06 – 28

Ir šįmet birželio 24- ją Vievyje tradiciškai šurmuliavo Joninės (Kupolės, Rasos šventė). Pramogaudami žmonės laikėsi senų protėvių tradicijų.

(…)

Ansambliams koncertuojant pasilinksmino bei pagerbė varduvininkus

Tądien Vievio kultūros centras (VKC – Audronė Stepankevičiūtė) bei seniūnija (Zenonas Pukėnas) surengė Jonines. Tradicinę šventę parėmė UAB „Malsena plius“ (Gintautas Migonis), „Sėkmės užeiga“ (Vytautas ir Jovita Apanavičiai), Elektrėnų policijos komisariatas (Andžej Grudinskij), Lietuvos socialdemokratų partijos Elektrėnų skyrius (Arvydas Vyšniauskas), Kaišiadorių urėdijos Paparčių girininkijos girininkas Aidas Stepankevičius, vietos pagyvenusių moterų sambūris „Ieva“ (Zofija Lickūnienė), bei sporto entuziastas Kęstutis Dringelis.

Vakare, 19 valandą, vietos pagrindinėje aikštėje prie Šv. Onos bažnyčios šurmuliavo minia renginio dalyvių. Moterys, vaikai, o ir kai kurie vyrai iš specialiai organizatorių pamerktų lauko gėlių susipynė vainikus ir šitaip pasigražinę ruošėsi pramogauti.

Linksmybes, kuriose aktyviai dalyvavo Elektrėnų savivaldybės mero pavaduotojas A. Vyšniauskas, pradėjo, apie šią gražią tradiciją papasakojo, varduvininkus bei visus susirinkusius vaizdinga kalba pasveikino viena šventės vedėjų semeliškietė Silvija Bielskienė.

Po to vieviečiai ir jų svečiai klausėsi Joninėms įprastais tradiciniais smagumais džiuginusių, vienas kitą keitusių folkloro ansamblio „Nalšia“ (Vilnius, Audronė Vakarinienė) bei vokalinė instrumentinė grupės „Konkordas“ (Semeliškės, Adolis Blažonis) koncertavimo. Šiems kolektyvams muzikuojant, dainuojant, kitaip įtraukinėjant visus į smagumų sūkurį, aktyviausieji noriai įsijungė, pavyzdžiui, į „Nalšios“ pasiūlytas iškilmių linksmybes: praėję pro žolėmis apipintus vartus, jie apsiprausė vandeniu ir nusišluostė rankšluosčiu, išmoko šokti „Blezdingėlę“, vokalistams traukant dainas „Ant kalno karklai siūbavo“, „Buvo naktys švento Jono“, „Tyliai leidžias pavargusi saulė“, kitas pasisuko rateliuose, pagerbė vedėjų ansambliečių iškviestus aštuonias Janes, Rasas bei vieną mažąjį Jonuką, padžiūgavo, kai tos pašlovintos moterys sėkmingai išmėgino ilgą pučiamąjį muzikinį instrumentą, užrištomis akimis sudaužė puodus…Žinoma, nuoširdžiai plojo, kai A. Vyšniauskas ir A. Stepankevičiūtė varduvininkams įteikė ąžuolo vainikus, kai sveikinimo žodį taręs mero pavaduotojas „Nalšiai“ bei Konkordui“ įdavė suvenyrus.

Plukdė vainikus, šoko prie laužo ir stebėjo fejerverkus

Jau sutemus, organizatoriams uždegus šventės dalyviams fakelus, visi nuėjo prie netoliese tyvuliuojančio Vievio ežero. Ten dalyviai gražiai ratu apie laužą sustatė fakelus, o rengėjai šį uždegė ir į dangų paleido įvairiaspalvius fejerverkus.

Taigi artėjant vidurnakčiui šventusieji pasigrožėjo saliutais, vandeniu nuplukdė vainikėlius vandeniu ir šoko liepsnos šviesoje. Šauniai vieviečiai sutiko Jonines.

R.Č.

Nuotraukos:

 

Related posts