BŪTIS: SENJORŲ DIENOS / KELININKAI / KŪRYBA # JUOZO STEPANKEVIČIAUS PUSLAPIS I ŠIAURĖS IR BALTIJOS ŠALIŲ MUZIEJAI – DRAUGYSTĖS TILTAI (Tęsinys. Pradžia 2020 – 07 – 04) # 2020 – 09 – 28

BBŪTIS: SENJORŲ DIENOS / KELININKAI / KŪRYBA

JUOZO STEPANKEVIČIAUS

I

ŠIAURĖS IR BALTIJOS

ŠALIŲ MUZIEJAI –

DRAUGYSTĖS TILTAI

(Tęsinys. Pradžia 2020 – 07 – 04)

2020 – 09 -28

♦♦

Seminaras Danijoje

2010.09.15-18

Seminaro dalyviai Danijoje

2010 m. rugsėjo viduryje Šiaurės ir Baltijos šalių kelių muziejaus darbuotojai vėl susitiko kasmetiniame seminare. Šį kartą susitikimas buvo organizuotas Danijoje. Ši šalis yra naujausias bendradarbiavimo asociacijos narys, todėl visi nekantriai laukė susitikimo , norėdami pamatyti Danijos muziejų ir jo veiklą.

Seminaro tema buvo „Vaikai kaip muziejaus lankytojai“, todėl nacionaliniai pranešimai taip pat buvo skirti muziejaus darbui su vaikais ir studentais. Daugelyje šalių vaikai ir mokiniai sudaro apie ¼ muziejaus lankytojų. Tai yra ypatinga auditorija, kurią muziejai naudoja, norėdami pritraukti ir įsitraukti į įvairias veiklas, programas ir renginius.

Norvegijos ir Suomijos muziejai taip pat daug mąsto apie vaikus. Praėjo tos dienos, kai muziejuje nebuvo leidžiama liesti eksponatų. Dabar naujoji karta įgyja žinių aktyviai dalyvaudama muziejaus daiktuose ir kelių technikoje. Vaikai turi specialias žaidimų aikšteles ir automobilių parkus.

Prie Danijos kelių muziejaus

Švedai, islandai ir lietuviai ypač pabrėžė būtinybę informuoti vaikus kelių muziejuose apie kelių saugumą, eismo taisykles ir kitų eismo dalyvių etišką elgesį. Taip pat būtina kalbėti apie tragiškas alkoholio ir narkotikų vartojimo pasekmes ir greičio viršijimą kelyje. Šie muziejai rengia specialias šeimos dienas, kuriose vaikai ir tėvai gali dalyvauti įvairiose veiklose.

Danijos muziejaus specialistai galvoja apie tai, kaip mokyti vaikus kelių ir tiltų tiesimo bei plėtros istorijos per įvairius vaidybinius žaidimus ir pramogas. Nors muziejaus pastato dar nėra, kolegos iš Danijos siūlo savo lankytojams spektaklį vasaros sezono metu pagal užsakymą pastatytoje palapinėje, žaidėjams kelyje atliekant įvairius vaidmenis – pradedant pakaliku ir baigiant plėšiku, prekybininko žmona ir tarnaite. Su kiekviena iš šių figūrų galima susipažinti su istorinėmis kelio taisyklėmis ir nuostatomis, atliekant tam tikras užduotis.

Latviai savo pranešime kalbėjo apie tai, kaip muziejų ekskursijos vaikams padaromos įdomesnės ir įtraukiančios į orientacinius žaidimus, užsiėmimus lauke įvairioms užduotims muziejaus eksponatuose. Jų muziejus gerai bendradarbiauja su vietos pradine mokykla. Po apsilankymo muziejuje mokiniai sukuria savo modelius ar piešinius, kurie vėliau eksponuojami muziejuje.

Seminaro dalyviai pripažino, kad jo tema yra labai aktuali visiems, nes daro įtaką mūsų kasdieniam darbui ir problemoms. Galų gale buvo padaryta išvada, kad lankymosi muziejuje metu vaikai neturi stengtis kažko išmokyti, o tiesiog turi būti su jais ir patys muziejaus darbuotojai būti atviri naujoms ir netikėtoms idėjoms. Muziejaus darbuotojų susidomėjimas ir reagavimas į darbą su vaikais taip pat lemia apsilankymo kokybę.

Danijos muziejaus pastatas vis dar statomas ir sunku įsivaizduoti muziejų tuščiomis sienomis, tačiau jo vadovė Helle Shummel turi aiškią idėją, kaip muziejaus erdvė bus užpildyta, eksponuojama ir eksponuojama muziejaus gretimoje vietoje.

Kelių muziejaus kolekcija šiuo metu yra Ringsted mieste, 35 km nuo muziejaus. Čia rasite įvairios istorinės kelių tiesimo įrangos ir unikalių su kelių istorija susijusių daiktų. Daugelį techninių mazgų reikia restauruoti, tačiau XX amžiaus viduryje dirbęs kelio volas buvo tinkamas eksploatuoti, o kai kurie dirbtuvių dalyviai mielai jį išbandė.

Danija taip pat turėjo galimybę pamatyti, kaip išsaugomos istorinės kelio ypatybės – tiek slankstelių poliai, tiek seni kelių ruožai ir tiltai. Pavyzdžiui, restauruoti verpstės stulpai yra duoklė praeities keliams ir dekoratyvinis elementas šiandien, primenantis kelių istoriją.

Nors danai dar turi daug ką nuveikti, stebina jų entuziazmas ir noras kuo išsamiau ištirti ir išsaugoti kelio istoriją bei parodyti ją kitiems, ypač jaunesnei kartai.

Danijos pajūrio vaizdai

Danijos kelių ir tiltų muziejus

Naujasis Danijos kelių muziejus

Danijos kelių ir tiltų muziejus yra naujai atidarytas 2008 metais muziejus. Jis įsikūręs Holbake, 60 km į vakarus nuo šalies sostinės Kopenhageno. Šiuo metu dauguma muziejaus veiklų yra pradiniame etape, ekspozicijų plotai plečiami ir eksponatai renkami.

Prie muziejaus ekspozicijų

 Muziejuje įrengtas  šalies kelių statybos Istorinis kelias, kuris lankytojams padeda susipažinti su Danijos keliais nuo priešistorinių formų iki šiuolaikinių greitkelių. Didelėje parodų salėje galima susipažinti ne tik su Danijos kelių, bet ir tiltų statybos istorija. Yra vietų, kur galima pažintinė praktinė saugaus eismo veikla šeimoms.

Ši vieta pasirinkta Kelių muziejui, nes joje yra Gyvosios istorijos muziejus po atviru dangumi, kuriame galima mėgautis kasdieniu gyvenimu. Čia iš tikrųjų dirba tiek kalvė, tiek žuvies džiovykla, tiek kepyklėlė. Vasaros sezono metu šiame muziejuje lankosi daugiau nei 60 000 žmonių. Kelių muziejus su savo techninėmis parodomis suteikia šiuolaikinį kvėpavimą šiai istorinei aplinkai. Didelis muziejaus po atviru dangumi lankytojų skaičius taip pat leidžia manyti, kad Kelių muziejuje lankytojų netrūks ir ateityje.

Senovinis plentvolis

 Muziejaus teritorija iš paukščio skrydžio

(Bus daugiau)

Related posts