BŪTIS # ANDRIAUS ŠIMKAUS PUSLAPIS <38> DIRST: APIE GAMTOS SIURPRIZUS # 2020 – 12 – 05

BŪTIS

ANDRIAUS ŠIMKAUS

38

DIRST: APIE GAMTOS SIURPRIZUS

ANDRIUS ŠIMKUS, www.dirst.lt

2020 – 12 – 05

Sveiki,

noriu pasidalyti pirmosios kalendorinės žiemos pavakario vaizdu Jovariškėse (Trakų r.) pro namų langą.  Vakar buvome Prienų rajone, tai ten išvis sniego nematėme.

Kitą gi dieną nutiko štai kas. Sėdžiu virtuvėje ir išgirstu stiprų garsą į langą. Pagalvojau, kad kas sniego gniūžtę paleido. Bet ant lango jokio sniego, o atidaręs apačioje ant grindinio pamačiau sukniubusį žvirblio spalvų paukščiuką.

Išėjau į lauką pažiūrėti jo būklės. Pamačiau, kad juda. Tada atsargiai paliečiau ir, paėmęs į rankas, parsinešiau jį į verandą sušildyti.

Padėjau ant palangės, ir neužilgo paukštukas atsigavo, pradėjo sparnus kilnoti. Pagal apžėlusias kojas, nagus, snapą ir akis supratau, kad tai pelėdžiukas. Tik iš pradžių pamaniau, kad pelėdos jauniklis, nes tilpo į delną.

Labai fotogeniškas…

O kai sparnus parodė, davė suprasti: aš mažas, bet galingas…

Pas mane jis pasisvečiavo apie 20 minučių. Įvertinau, kad nieko blogo svečiui nenutiko, tik, ko gero, lengvai susitrenkė. Išnešiau laukan ir paleidau. Gaila, kad nefilmavau, nes mažylio skrydis buvo įspūdingas..

Internete paieškojęs informacijos apie netikėtą svečią, sužinojau, kad tai buvo ne pelėdos jauniklis, o suaugusi Lietuvoje įrašyta į raudonąją knygą žvirblinė pelėda (lot. Glaucidium passerinum), mažiausia iš Lietuvoje sutinkamų pelėdų, šiek tiek savo dydžiu menkesnė už varnėną, ir sveria apie 70 gramų. Tai itin reta rūšis, kasmet Lietuvoje peri viso labo apie 50-150 porų.

http://gga.lt/zvirbline-peleda/

 Žvirblinės pelėdos žiedavimas Ventės rage

Sveikatos ir geros nuotaikos,

Andrius 

Related posts