BŪTIS: KULTŪRA, TRADICIJOS # ANDRIAUS ŠIMKAUS PUSLAPIS <54> DIRST: APIE GRUODŽIO 21 – ĄJĄ # 2020 – 12 – 21

BŪTIS: KULTŪRA, TRADICIJOS

ANDRIAUS ŠIMKAUS

54

DIRST: APIE GRUODŽIO 21 – ĄJĄ

ANDRIUS ŠIMKUS, www.dirst.lt

2020 – 12 – 21

Sveiki,

gruodžio 21-oji ypatinga diena – tai metų laikotarpis, kai saulė pasiekia minimalų aukštį zenite, ir čia prabūna tris paras. Nuo šios akimirkos dienos pradeda ilgėti, sakoma, kad saulė sugrįžta. Įvairios kultūros šį momentą, reiškiantį naujus virsmus ir naujo gyvenimo pradžią, pažymi šventėmis bei apeigomis. Pas mus nuo seno trumpiausia naktis pažymėta elnio devyniaragio švente.

Baltai tikėjo, kad elnias išbėga per žiemos saulėgrįžą ir sugrįžta per Kalėdas nešdamas naujai gimusią saulę ant savo ragų.

Elnio įvaizdis, anot etnologų, atkeliavo iš tolimų laikų ir iki šiol gyvas kaip simbolis tautosakoje bei liaudies dainose.

,,Kūčių vakarienė – žiemos saulėgrįžos kulminacija. Elnias ant savo devynių ragų mums per žiemos saulėgrįžą atneša džiaugsmą, naują gyvenimą, o kartu pažymi ir naują laiko ciklą.  Visi papročiai ir apeigos atliekamos per šią šventę turi labai gilią prasmę – jie padeda žmogui susitelkti būsimiems darbams. Manyta, kad Kūčių naktį laikas ir erdvė praranda įprastus metmenis, todėl ji palanki burtams atlikti. Reikšmingą vaidmenį senovėje atlikdavo grūdai, jais namų šeimininkė apiberdavo namiškius, o šeimininkas pabarstydavo trobos kampuose ir prie židinio.“

ŠALTINIS

 Šiandien Tomo Černeckio vardadienis. Nuoširdžiai sveikinu. 

Visiems linkiu ramiai ir sveikiems sutikti Saulės sugrįžimą.

Iki,

Andrius 

Related posts