BŪTIS: KULTŪRA, TRADICIJOS # GINTAUTO ČERNECKIO PUSLAPIS <2> ŽEMAIČIŲ BIBLIOFILAS Nr. 10. (TĘSINYS) REDAKCIJOS ŽODIS # 2020 – 12 – 26)

BŪTIS: KULTŪRA, TRADICIJOS 

GINTAUTO ČERNECKIO

2

ŽEMAIČIŲ BIBLIOFILAS Nr. 10.

(TĘSINYS)

SIMONO DAUKANTO BIBLIOFILŲ KLUBO LAIKRAŠTIS *2020 M. GRUODŽIO 26 D. ŠEŠTADIENIS * ISSN 1392 – 9100 * NR. 10

GINTAUTAS ČERNECKIS (Plungė) 

2020 – 12 – 26

REDAKCIJOS ŽODIS

Knygių Bičiulijos laikraštis Žemaičiuose

Nuo 2000 m. Plungės Simono Daukanto bibliofilų klubas pagal išgales leidžia pirmą ir vienintelį bibliofilijai skirtą laikraštį „Žemaičių bibliofilas“, kurio švietėjiškas turinys, kaip tikisi leidėjai, padeda visuomenei apmąstyti knygos kultūros vertybes ir tautos raštijos istoriją. Akivaizdu, kad ne vien šviesuomenės reikalas išsaugoti švietimo laisvę, puoselėjant humanitarinę kultūrą. Ypač dabar svarbu gyventi Tradicijos šviesoje, kai visuomenei brukama banali pramoginė kultūra ir formuojamas primityvus gyvenimo būdas. Kitaip tariant, laikraščio leidėjai skatina savo skaitytojus siekti vidinės asmens laisvės dvasinio tobulėjimo keliu, pasitelkiant knygą ir kūrybą. Nuo seno žinoma, kad skaitymas ugdo vidinį žmogaus gyvenimą, stiprina ryšį su Dangum. Bet šiais vertybių sąmyšio laikais tas žinojimas atmestas. Ne be reikalo trisdešimt šeštus metus dūzgia bibliofilų avilys Žemaičiuose. Tik kvailys iš to nemato naudos. Knygių Bičiulija gyvena ne kaip šeškai, kiekvienas už save, bet kaip bitės, kaip senovės lietuviai iš prigimties bitininkai (bičiuliai), kuriems svetima laisvą žmogų paversti tarnu. Toks bičiulystės per knygą socialinis modelis padeda Plungės knygiams išlaikyti draugiškus santykius ir veikti nesavanaudiškai. Bibliofilų laikraščiui pradžią davė 1995 m. kultūros savaitraštyje „Žemaičių saulutė“ išspausdinti šeši teminiai puslapiai „Bibliofilo lentynėlė“ ir nuo 1996 m. kartą per mėnesį pasirodydavęs „Bibliofilų puslapis“ laikraštyje „Plungė“. Simono Daukanto bibliofilų klubo laikraštis pristato bibliofiliją kaip savitą kultūros sritį, o bibliofilą – kaip knygos žmogų, kuriam kultūra yra vienintelis būdas pažinti save. Klubo laikraščio pirmojo numerio vedamajame puslapyje buvo išspausdintos Žemaičių bibliofilijos sąjūdžio tezės (17 veiklos krypčių), kurių viena numatė leisti laikraštį „Žemaičių bibliofilas“. Iš viso išleista 10 laikraščio numerių.

Dėl lėšų trūkumo nepavyko laikraščio leisti periodiškai. Ne vien Plungės knygių idealizmas vertė leidėjus pasikliauti savo jėgomis. Tiesiog nebuvo pagrindo sulaukti paramos iš šalies. Ką jau kalbėti apie žurnalą „Žemaičių bibliofilas“, kuris būtų išspausdintas ant liuksusinio popieriaus su visais bibliofilijos leidiniui keliamais reikalavimais. Apie tai belieka tik pasvajoti. 

Laikraštis „Žemaičių bibliofilas“– kuklus plungiškių knygių indėlis į Lietuvos bibliofiliją. Bet niekas nepaneigs fakto, kad Simono Daukanto bibliofilų klubas sukūrė knygos kultūros centrą Plungėje ir parodė, kad bibliofilija nėra vien didžiųjų miestų privilegija.

 Bus daugiau

Related posts