BŪTIS: KULTŪRA, TRADICIJOS # ROMUALDO ČERNECKIO P.<270/381> DIRST: ONINĖS!.. # 2021 – 07 – 27

BŪTIS: KULTŪRA, TRADICIJOS

ROMUALDO ČERNECKIO

270/381

DIRST: ONINĖS!..

Vieviečiai tradiciškai atšventė Onines

2019 – 07 – 27

Lietuvoje Oninės tradiciškai švenčiamos liepos 26 d. Ta proga Vievio Šv. Onos bažnyčia 25 d. surengė titulinius atlaidus, o po to Vievio kultūros centras (VKC) kartu su partneriais vietos seniūnija, bendruomene „Aktėvystė“, kitais, rėmėjais, tarp kurių buvo ir UAB “Malsena Plius”, miesto aikštėje organizavo dviejų dalių varduvininkių pagerbimą bei koncertą.

Apie tradicijos ištakas

Oninių ištakos glūdi dar pagoniškoje Lietuvoje. Svarbiausias papročio akcentas – naujo derliaus surinkimo pradžia. Juk sakoma: „Šv. Ona – duonos ponia“. Ji atneša visas vasaros gėrybes, todėl šis vardas Lietuvoje yra įprastas. Beje, Šv. Onos pavadinimą turi daug parapijų.

Liaudiškoje ikonografijoje Mergelės Marijos motina vaizduojama dažniausiai su knyga, priglobusi savo dukrą. Tai mamos – mokytojos bei auklėtojos įvaizdis. Tuo tarpu mūsų tautos patarlėse atsispindi, pavyzdžiui, tokie apibūdinimai: „Ateina Onutė su šviežia duonute“, „Šventa Ona – gera žmona: aptepta duona su smetona“.

Kaip žinia, ruginė duonelė – nuo senovės pagrindinis lietuvių valgis. Todėl rugiapjūtę žmonės pradėdavo ir baigdavo su įvairiomis apeigomis. Tai ir prinokimo šventė: Jau apstu prisirpusių uogų, pasikasama šviežių bulvių, pasikepama naujo derliaus duonos bei rengiamos vaišės, o temstant – vakaronės….

Taigi katalikams Šv. Ona yra Švč. Mergelės Marijos motina. Tradiciškai manoma, kad ji Betliejaus kunigo Matano duktė. Kai ištekėjo už Joakimo, jie ilgai neturėjo vaikų, kol pagaliau susilaukė dukters Marijos. Tuoj po Kristaus gimimo, tapusi našle bei Jėzaus senele, Ona sulaukė senyvo amžiaus. Ji – ypatinga moterų, našlių globėja.

Varduvininkių pagerbimas ir koncertas

Kaip rašiau aukčiau, po Šv. Onos atlaidų VKC kartu su rėmėjais surengė dviejų dalių varduvininkių pagerbimą ir koncertą.

Pirmoji (vedėjos Justina ir Saulė) prasidėjo 12.30 val. Į ją, nors ir sunkiai, bet nuvykau. organizatorių rūpesčio dėka ten veikė kūrybinės dirbtuvėlės, buvo įgyvendintos edukacinės programos, kuriomis besidomintieji įvairaus amžiaus renginio dalyviai žvilgtelėjo į ankstesnių kartų namų apyvokos reikmenis, rankdarbius, mušė sviestą, paragavo duonos su sviestu, gaivaus gėrimo, be to, kultūros centro darbuotojos pavaišino šviežia skania duonele.

Aikštės paunksmėje pasirodė Vievio kultūros centro sutartinių giedotojų grupė “Ginėja” (vadovė Roma Važgėlienė), kaimo kapela “Pylimėlis” (Ona Nenartavičienė), tautinių šokių kolektyvas “Verpstė (Nijolė Leonavičienė). Varduvininkes pasveikino ir apdovanojo Lietuvos Respublikos Seimo nariai Silva Lengvinienė ir Kęstutis Vilkauskas, Vievio seniūnas Zenonas Pukėnas, įteikęs Onoms po skėtį.

Vykstant tradicinei šventei žmonės pasišoko.

Apie antrąją Oninių dalį papasakojo portalo www.dirst.lt internetinio leidinio “Skvarbus žvilgsnis į būtį” kūrybinės grupės bičiulis elektrėniškis Marijonas Skinulis. Pasak jo, linksmybės prasidėjo 17 val. miesto skvere. Tada pasirodė folkloro kolektyvai, VKC linijinių šokių grupė “VievioLin” (Nijolė Anskaitienė), koncertavo Trakų kultūros rūmų Onuškio liaudies muzikos kapela “Samė” (vadovė Gražina Kulbickienė), dainavo Edmundas Kučinskas.

Kaip informavo Marijonas, vyko sporto varžybos, įvairios smagios pramogos vaikams. Vidurnaktį pasigrožėjęs fejerverkais, jis grįžo į Elektrėnus.

Nuotraukos:

##

##

##

##

##

##

##

##

##

##

##

Related posts