I. KULTŪRA, TRADICIJOS # ROMUALDO ČERNECKIO P.<420/531> DIRST:  APIE NAUJŲJŲ METŲ PIRMĄJĄ DIENĄ (I) # 2022-01-01

I. KULTŪRA, TRADICIJOS

ROMUALDO ČERNECKIO

420/531

DIRST:  APIE NAUJŲJŲ METŲ PIRMĄJĄ DIENĄ (I)

PARUOŠĖ ROMUALDAS ČERNECKIS

2022 – 01 – 01

Kodėl Naujieji metai visada prasideda sausio 1 – ąją (I)

Daugelis švenčių datų turi kokią nors labai aiškią priežastį. Tai gali būti istoriniai įvykiai, astronominiai reiškiniai ar tiesiog tradicija. Kodėl gi Naujuosius metus skaičiuojame nuo sausio 1 – sios, o ne nuo kokios nors kitos datos.

Mūsų priimtas laiko matavimas turi astronominį pagrindą. Metai turi tiek dienų, kiek turi, kadangi tiek laiko Žemė užtrunka, kol apsisuka apie Saulę. Tai, žinoma, svarbu, nes kiekvienas metų laikas pas mus užsuka tuo pat laiku kasmet. Kalendorius leidžia mums labai tiksliai vykdyti lauko darbus, planuoti šventes ir pan., tačiau naujų metų pradžia yra tik pačių žmonių sprendimas.

Dabar mūsų naudojamas Grigaliaus kalendorius naujus metus pradeda sausio 1 dieną. Šį kalendorių pats Popiežius įtvirtino dar 1582 metais, tačiau įvairios šalys jį priėmė skirtingu laiku. Štai Angliją Grigaliaus kalendorių įsivedė 1752 metais, Rusija – 1918 – siais. Šio kalendoriaus tikslas buvo padėti susisteminti Velykų šventimo laiką, o dabar mes visi prie jo jau esame pripratę. Vis dėlto Naujuosius šiąnakt sutikome ne dėl popiežiaus Grigaliaus sprendimo.

(Bus daugiau) 

Related posts