I. PAMĄSTYMAI # ROMUALDO ČERNECKIO P.<426 / 537> DIRST: APIE PAŽADŲ VYKDYMĄ (I) # 2022 – 01 – 03

I. PAMĄSTYMAI

ROMUALDO ČERNECKIO

426 / 537

DIRST: APIE PAŽADŲ VYKDYMĄ

PARUOŠĖ ROMUALDAS ČERNECKIS

2022 – 01 – 03

PATARIMAI, KAD NAUJAMEČIAI PAŽADAI VIRSTŲ REALYBE (I)

„Pradėsiu sportuoti“, „daugiau skaitysiu“, numesiu svorio“. Kiek kartų beprasidedant metams pasižadėjote sau ką nors panašaus? Gal net užsirašėte, garsiai prisiekėte draugų akivaizdoje ar atlikote kokį kitą ypatingą ritualą, kad sustiprintumėte naujamečius pažadus?

Tiesa ta, kad dažniausiai tie pažadai ir lieka tik pažadai. Baigiantis metams permąstome, kas įsimintino įvyko tais metais, kas gero ar blogo, įsivertiname, ar sėkmingi, ar laimingi buvo praėję metai.

Atidėliojimas ar nerealūs norai ? Pasižadėjus pirmas dienas ar net savaites pažadai tikrai vykdomi, tačiau po kurio laiko pastebima, kad siekiamas tikslas apleidžiamas.

Mokslininkai teigia, kad tam yra net keli paaiškinimai. Vieni tyrėjai nurodo, jog naujų metų pasižadėjimai yra tarsi „kultūrinio atidėliojimo“ forma. Tokius pažadus žmonės naudoja kaip būdą save motyvuoti, tačiau realiai nėra motyvuoti keisti įsisenėjusius nepageidaujamus įpročius. Kita pažadų neįvykdymo priežastis gali būti ir nerealistiškų tikslų bei lūksčių kėlimas. Kuo didesni ar mažiau realūs tikslai, tuo sunkiau išlaikyti motyvaciją ir greičiau atrandama pasiteisinimų, dėl ko nereikia to daryti. Juk žmogui, kuris dažniausiai į pasaulį žiūri pesimistiškai ir liūdnai, staiga tapti laimingu optimistu nelengva.

(Bus daugiau) 

(Šaltinis: 2022 METŲ KALENDORIUS) 

Related posts