I. PAMĄSTYMAI # ROMUALDO ČERNECKIO P. <928> DIRST: SĄMONINGUMAS I # 2022 – 03 – 24

I. PAMĄSTYMAI

ROMUALDO ČERNECKIO

928

DIRST: SĄMONINGUMAS

2022 – 03 – 24

ŠALTINIS: 2022 METŲ

KALENDORIUS

SĄMONINGUMAS: KAS TAI IR KOKIA JO REIKŠMĖ GYVENIME (I)

Kryptingas dėmesys. Sąmoningumas reikalauja tikslingai sutelkti dėmesį. Pavyzdžiui, kai valgome nesąmoningai, tik teoriškai suvokiame, ką darome, nes tuo pat metu galvojame apie daugelį kitų dalykų. Taip pat galime žiūrėti televizorių, naršyti internete, skaityti ar daryti visa tai vienu metu. Tokiu atveju tik maža dalis mūsų dėmesio tenka valgymui ir tik iš dalies suvokiame savo fizinius pojūčius bei mintis. Dėl to mintys klajoja nežinomomis kryptimis ir tame visiškai nedalyvauja sąmonė. Šiuo atveju mūsų mintyse visiškai nėra kryptingumo. Kryptingumas yra labai svarbi sąmoningumo dalis.

Susitelkimas į dabartį. Paliktas veikti vienas protas klajoja per įvairias mintis. Kai atsiduodame mintims, transformuojame jas, paverčiame jas emocijomis ir sukeliame sau kančias. Tokios mintys dažniausiai būna susijusios su praeitimi arba ateitimi. Tačiau praeitis daugiau neegzistuoja, o galvojimas apie ateitį yra tiesiog fantazavimas. Momentas, kurį iš tiesų galime patirti, yra dabartis.

Praktikuodami sąmoningumą mes susitelkiame į tai, kas vyksta dabar. Tai nereiškia, kad negalime galvoti apie praeitį ar ateitį, bet kai tai darome, turime suvokti, jog galvojame apie tai, kas jau neegzistuoja, ir apie tai, kas yra tiesiog fantazija.

(Bus daugiau)

Related posts