I. KULTŪRA, TRADICIJOS # JONO PAULAUSKO P.<691> D.: SVEIKI, SULAUKĘ PAVASARIO IR KAZIUKO MUGĖS! # 2023-03-05

I. KULTŪRA, TRADICIJOS

JONO  PAULAUSKO

 

691

 JONAS PAULAUSKAS

2023-03-05

D.: SVEIKI, SULAUKĘ PAVASARIO IR KAZIUKO MUGĖS!

Taigi, pavasaris pagaliau atėjo.

Ne vienam žiema, turbūt, jau ganėtinai įkyrėjo. Ir su viltimi kasdien vis žvelgiam per langą laukdami šiltesnio oro, saulutės, šilumos, žalumos… Ir ne tik mes, žmonės, bet ir mieli mūsų augintiniai – katinai ir katės taip pat vis dažniau prigula snt palangių, kur šildydamiesi saulės spinduliuose katiniškomis „trelėmis“ sveikina parskrendančius paukščius ir kitus skraidančius gyvius… Ir ne tik juos, bet ir savo bendragenčius, laisvai lakstančius po langais ir kviečiančius savo „širdies damas“ laukan. Darosi aišku, kad atėjo „morčius“ – katinų mėnuo kovas. Pirmas kalendorinio pavasario mėnuo.

Pavasaris prasideda gi ir kitomis linksmybėmis – Kaziuko muge, kuri šiemet Vilniuje vyko kovo 3-5 dienomis. Net 4 kilometrais Vilniaus gatvėmis nusidriekusiose palapinėse, kvepiančiose gėlėmis, rūkytais mėsos gaminiais, sūriais, riestainiais, barankomis ir įvairiais naminiais gėrimais net 500 amatininkų ir 400 maisto gamintojų demonstruoja savo amato meną.

Gausiai susirinkusius ir žioplinėjančius žiūrovus ir mugės lankytojus linksmina Katedros aikštėje folkloro grupės „Ratilai“, „Vydraga“, postfolkloro grupė „Robaksai“ ir kitos kapelos bei dainų iš šokių kolektyvai. Čia vyksta ir šalia įsikūrusio ukrainiečių amatininkų miestelio dalyvių dirbinių aukcionai bei kitos socialinės paramos akcijos Ukrainai palaikyti.

Kada įvyko pirmoji Kaziuko mugė, tiksliai nežinoma. Spėjama, kad jos ištakos siekia 1604 m., kai vilniečiai eisena pasitiko iš Romos atvežtą Popiežiaus pašventintą karalaičio Kazimiero vėliavą. Kaip šios pirmosios eisenos aidas Kaziuko mugė nusidriekė per Gedimino prospektą, Šventaragio slėnį juosiančias gatves ir Maironio gatvę iki pat Rotušės aikštės.

Tikiuosi, mielieji, kad per šias dienas įsigijote skanių ir įspūdingų pirkinių šventiškai bešurmuliavusiai Kaziuko mugėje, o taip pat ir nepakartojamų įspūdžių! O šventinę nuotaiką susikurti jums turėtų padėti žemiau mano siūlomi anekdotai.

##

##

Related posts