Neringa Lapinskienė –žinoma ambicinga asmenybė, kūrėja ir pedagogė

Neringa Lapinskienė –žinoma ambicinga asmenybė, kūrėja ir pedagogė 

Neringa su anūke 

Neringa Lapinskienė – Elektrėnuose gyvenanti komunikabili ambicinga asmenybė, respublikoje žinoma kūrėja bei pedagogė, įsitikinusi savo veiklos reikalingumu ir nuoširdžiai mananti, jog sėdi savo rogėse.

Kas padeda kompozitorei, pedagogei, šaunių idėjų sumanytojai

Neringa kilusi iš Kauno. Baigusi tuometinės Valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultetą, įsigijo kultūros švietimo darbo metodininko ir organizatoriaus specialybę, nūnai jai padedančia būtyje.

Ji – kompozitorė, seminarų vedėja, įvairiuose Lietuvos bei Latvijos kūrybinės sklaidos renginiuose savo gerąja patirtimi besidalijanti šaunių idėjų sumanytoja, YAMAHA muzikos mokyklos Elektrėnų klasės administratorė bei mokytoja ir privataus darželio „Pelėdžiukų akademija“ vadovė, besidžiaugianti padedančiais vyru Ramūnu, sūnumi Audriumi ir marčia Rūta, dukra Ieva bei šios sutuoktiniu Brainu, našiam darbui nuteikiančiais anūkais Ievute ir Endriu.

Muzikos vaikams kūrėja

„Kadangi ugdau vaikus, tad muzika per juos ateina, –teigia ne tik Lietuvoje žinoma muzikos mažiesiems kūrėja, dešimties knygų autorė. – Tai per charakterius bei nuotaikas beatsiskleidžianti mano darbinė medžiaga“. N. Lapinskienė, beje, tarstelėjo, kad į mažųjų širdeles beldžiasi ir 11 leidinėlis apie vabalų gyvenimą.

Besikalbant ji informavo, kad parašiusi, pavyzdžiui, muzikines pasakas „Vasaros spalvų karalystė“, „Žiemos pasaka“ ir „Jūros dugno istorija“, kurios sceną pasiekusios iš pradžių Elektrėnuose, o vėliau ir kitų šalies miestų darželiuose bei mokyklose, jog išleidusi mažųjų smulkiosios motorikos (pirštų) lavinimui skirtą metodinę medžiagą „Muzikinė dėžutė“, o šios informacinį turinį bepropaguodama aplankė Klaipėdos, Telšių, Kauno, Vilniaus, Ukmergės, Elektrėnų ikimokyklinio ugdymo įstaigų pedagogus, muzikos mokytojus, papasakojo apie keturis dainų rinkinius vaikams „Vaivorykštė“, „Virš vaivorykštės“, „Dainų gatvelė“, „Pasakų gatvelė“, pasirodžiusius talkinant skirtingoms dailininkų ir aranžuotojų komandoms, atkreipė dėmesį, jog keli kūriniai įtraukti į pradinio ugdymo programas bei vadovėlius.

Anksčiau Neringa dalyvavo JAV Konektikuto valstijoje vykusioje lietuvių bendruomenės organizuotoje mugėje, kur pristatė savo kūrinius „Vasaros spalvų karalystė“ bei „Pasakų gatvelė“. Jos knygas ten nusipirko su Lietuvos išeivijos vaikais dirbančios mokytojos. Pašnekovė prasitarė, jog ta išvyka turėsianti tęsinį, bet apie tai prižadėjo papasakoti, kai sumanymas bus realizuotas.

„Yamaha“ muzikos mokyklos Elektrėnų klasės administratorė ir mokytoja

Susitikus N. Lapinskienė pirmiausia paminėjo, kad YAMAHA savo veiklą pradėjo 1954 metais Japonijoje sukūrus ankstyvojo muzikinio lavinimo ugdymo sistemą, siūlančia 4 – 18 mėnesių amžiaus kūdikiams, 4 – 6 m., 6 – 8 m, vyresniems nei 6 m., 8 m. ar 10 m. vaikams skirtas įvairias programas. Tada papasakojo, jog tokio pobūdžio muzikos mokyklos Elektrėnų klasėje administratore bei mokytoja dirbanti per 20 metų, t.y. nuo pat šios įsikūrimo Lietuvoje, ir pateikė žinių, jog centrinė būstinė yra sostinėje, o šiai muzikinei sistemai mūsų šalyje ir Latvijoje vadovauja Jolanta Pulauskienė.

Neringos administruojamoje klasėje yra apie 100 besimokančiųjų nuo 6 mėnesių amžiaus kūdikių iki trisdešimtmečių iš Elektrėnų, Vievio, Kietaviškių, Pastrėvio, Kaišiadorių, Žaslių (Kaišiadorių r.). Svarbiausios auklėjamojo darbo kryptys – vaikų muzikinės klausos ir ritmo pojūčio lavinimas. Mažieji iki 10 m. amžiaus užsiėmimuose būva kartu su artimaisiais. Tiesa, vadovė labai norėtų, kad visos mamos ar tėčiai pastoviai domėtųsi savo atžalų pasiekimais, aktyviai dalyvautų aprašomoje veikloje. Kaip sakė, kartu kasdien po pietų grupėse su vyresniaisiais dirba gitaristas Audrius, o su mažyliais muzikos mokytoja Audra. Tokiu būdu susibūrus paaugusiesiems ugdomi socialiniai įgūdžiai, o iš pastarųjų mokosi mažesnieji, ypač renginių metu.

Anot jos, atsižvelgiant į vaikų poreikius, gebėjimus kiekvieni kiti metai skatina tobulinti planus, o pasiekti geri rezultatai, žinoma, džiugina ir neleidžia nusiraminti. Tokio lavinimo išdavos – besimokantieji išmoksta girdėti muziką bei ją pamilsta, be to, nuo mažumės pastoviai ugdant muzikinius įgūdžius pas juos atsiranda motyvacija į tolesnę šios meno šakos ateitį.

Ženklūs darbo rezultatai: gegužinis festivalis ir anūkėlės pasiekimai

Elektrėniškės kryptingas bei efektyvus kūrybinis darbas ir kūrėjai duoda ženklių rezultatų. Antai gegužės 15 d. Lietuvos edukologijos universitete vyks N. Lapinskienės dainų festivalis „Virš vaivorykštės“ (pavadinimas pagal vienos iš jos knygų pavadinimą), kuriame dalyvaus Vilniaus pradinių mokyklų ugdytiniai. Organizatoriai nudžiugę, kadangi norą dalyvauti pareiškė didžiulis skaičius tokių švietimo įstaigų. Pašnekovė tikisi, kad ši pirmoji muzikinė šventė taps tradicija.

Neringa aplankė ir kitas gyvenimiškas džiaugsmas – anūkėlė Ieva Lapinskaitė aktyviai dalyvaudama visuose YAMAHA renginiuose jau tvirtai žengia močiutės pasirinktu muzikiniu keliu. Mažoji groja klavišiniu elektroniniu muzikos instrumentu, sostinėje lanko YAMAHA dainavimo studiją. Mergaitę šįmet aplankė ženklesnė sėkmė: kaip viena jauniausiųjų debiutavusi balandžio 5 – 9 d. surengtame III – ame tarptautiniame meninės raiškos konkurse – festivalyje „Muzikos talentų lyga 2017“, buvo pripažinta diplomante ir gavo apdovanojimą už sceninį įvaizdį.

Telieka palinkėti elektrėniškei tolimesnės kūrybinės sėkmės ir garsėti kūrėjos talentu.

 

 

Neringa su Ieva

su ugdytiniais

su ugdytiniais I

Neringos ugdytiniai

Ieva dainuoja

Romualdas Černeckis

Related posts