Išvyka į Birštoną

 

Išvyka į Birštoną

ekskursantai Birštono centre

Vasara – malonumų ir rūpesčių kupinas metas. Tai beveik visų ypač mėgstamas metų laikas, kuomet laukia daugybė pramogų ir puikiai praleistų akimirkų….

Ankstyvą birželio 2 rytą mes, 40 Elektrėnų krašto neįgaliųjų sąjungos narių, išvykome į Birštoną. Kad kelionė būtų nuostabi, padėjo net gamta, padovanojusi labai gražią dieną.

Ekskursijos metu aplankėme Jiezno Šv. Arkangelo Mykolo ir Jono Krykštytojo bažnyčią bei Pacų grafystės muziejų. Sužinojome, kad Jiezno dvaras turėjo 12 salių (kiek metuose mėnesių), 52 kambarius (savaičių), ir 365 langus (dienų). Skamba kaip pasaka, bet taip buvo. Didikų dvasinį paveldą kruopščiai saugo jieznietis Vytautas Gusas, kuris atkakliai tyrinėja bei domisi Pacų palikimu arba tuo, kas liko iš jų didingumo. Buvusioje dabar restauruojamoje karietinėje, o kartu ir valdos gyvenamosiose patalpose galima pamatyti įvairių senovinių daiktų, fotografijų, o taip pat ir tų rūmų maketą.

Išvyką tęsėme Birštone. Viena iš patraukliųjų miesto vietų –Vytauto kalnas. Legenda pasakoja, kad ant jo stovėjusi tvirta pilis, kurioje po medžioklės ilsėdavosi Lietuvos kunigaikštis Vytautas Didysis.

Viešėdami išbandėme kurorto centriniame parke po atviru dangumi įrengtus Kneipo takelius: gryname ore visi norintys basomis kojomis ėjome akmenimis grįstu, kas pusantro metro besikeičiančios paviršiaus dangos ruožu – nuo švelnaus smėlio, įvairaus dydžio akmenų iki eglių šakų ir net kankorėžių. Šis pasivaikščiojimas mums pagerino kraujotaką, suaktyvino medžiagų apykaitą. Įvairiais paviršiais vaikštant basomis pėdose spaudėsi biologiškai  aktyvūs taškai, tiesiogiai besisiejantys su kūne esančiais organais.

Po procedūros atsivėsinę, tiesiai iš šalia esančios biuvetės paskanavome Birštono natūralaus mineralinio vandenio.

Į mūsų ekskursijos programą įėjo ir pasiplaukiojimas laivu „Justinas“. Tad turėjome galimybę pasigrožėti Nemuno krantais, piliakalniais, išgirsti pasakojimus apie pradingusius kaimus.

Turiningą poilsinę kelionę baigėme Nemajūnų amatų centre, kur susipažinome su bulvinių dzūkiškų bandų paruošimu ir jų gaminimu ant kopūsto lapo duonkepės krosnyje.

Sočiai privalgę, daug įdomaus sužinoję ir pamatę, puikiai praleidę laiką, laimingi grįžome namo.

apžiūri Pacų dvaro maketą

pramoga kurorte

Rimanta Tamošiūnienė

Related posts