Dar vienas pasaulio stebuklas Kinijoje

Dar vienas pasaulio stebuklas Kinijoje

Hunano provincijoje (Kinija) funkcionuoja pasaulyje ilgiausias bei aukščiausias skaidraus dugno stiklinis tiltas. Unikali konstrukcija įrengta virš bedugnės, kurios aukštis siekia 380 metrų.

Ant stiklo

Ne tik Hunano provincijoje, bet ir visoje Kinijoje turizmo įžymybe tapo Džangdziadzijės (Didžiojo kanjono prie Zhangjiajie miesto) nacionaliniame parke pastatytas tiltas.

430 metrų ilgio bei 6 m pločio konstrukcija kabo 380 m virš bedugnės. Perėją suprojektavo Izraelio architektas Chaimas Dotanas.

Vieni pirmųjų ten pabuvojo, statinio stiprumą išbandė ir įspūdžiais pasidalijo rusų korespondentai. Tada kartu ekskursijoje dalyvavęs statybos bendrovės „Zhangjiajie Grand Canyon Co.Ltd“ vadovas pasiūlė nebijoti, drąsiai žengti ant stiklo, o ypatingai abejojančiuosius pašokinėti ant vienos objekto plokščių.

Prie tilto įrengtas didžiulis 3 tūkst. vietų amfiteatras, kavinė, restoranas bei turizmo centras. Įrodydamas beveik 5 cm storio stiklo lakštų statinio saugumą žmonėms juo buvo pervažiavęs sunkvežimis. Kinietis kalbėjo apie bandži džanpingo (šokinėjim su prie kūno ar kojų pririšta virve) aikštelę, sūpynes.

Beje, vienu metu tiltas išlaiko 800 žmonių. Apsilankymo kaina 290 juanių (38,76 eurus).

Pasivaikščiojimas Didžiuoju kanjono parku  

Stiklinis tiltas – toli gražu ne vienintelė apsilankymo priežastis Didžiojo kanjono nacionaliniame parke, kadangi šio slėnio dugne nutiestas nuostabaus grožio turistinis kelias. Maršrutas prasideda plynaukštėje, iš kurios žemyn veda nemažo atstumo laiptai.

Ir tuo momentu, kai po ilgalaikio nusileidimo keliautojai paprasčiausiai jau nejaučią kojų, turistų galbūt pasigailėję, kiniečiai įruošė specialų aukštumą – lygiai nupoliruotas lataką, kuriuo galima nušliuožti dar nepasiektus kelis šimtus metrų.

Pasak žurnalistų, dėl drabužių jaudintis neverta, kadangi nusileidžiant visiems išduodamos specialios kelnės bei pirštinės, su kurių pagalba atsirėmus į latako kraštus galima prisistabdyti. Pasiekus kanjono dugną pravartu dar kartą dirsteli į kabantį virš bedugnės stiklinį tiltą.

Tuomet apsilankiusieji keliauja šalia vandens srauto prie pat uolų  nutiestu specialiu mediniu grindiniu. Nuėję 7 km maršrutą, jie pamato, kaip šis virsta į kalnų upę, o po tampa ežeru.

 

Pakeliui keliauninkai grožisi kriokliais, įveikia uolas, o įpusėjus maršrutui jų laukia siurprizas: kad tęsti išvyką, tenka pasikabinus už paduoto lyno praskristi slėnį.

Paskutinius kelis šimtus metrų žmonės įveikia laivais plaukdami ežeru. 

Kaip pasiekti turistinį objektą

Džangdziadzijės nacionalinis parkas įsikūręs 60 km nuo analogiško pavadinimo miesto, kuriame yra oro uostas. Į pastarąjį atskrenda lėktuvai iš daugelio Kinijos didžiųjų miestų, pavyzdžiui, iš Šanchajaus, Pekino, Guangdžou ir kt. Vienintelis tarptautinis reisas – iš Pietų Korėjos.

Iš oro uosto reikia pasiekti miesto autobusų stotį, iš kurio tie važiuoja į nacionalinį parką. Artimiausias stambus miestas yra Čangša – provincijos sostinė, kuri su kitais šalies miestais susisiekia kaip vidiniais skrydžių reisais, taip ir greitaisiais traukiniais.

Susipažinęs su rusį žurnalistų įspūdžiais, parengė Romualdas Černeckis 

Kirilo  Komarovo nuotraukos

Related posts