Portalas www.dirst.lt: XV – je kapelų šventėje – varžytuvėse

Romualdas Černeckis  

Portalas www.dirst.lt: XV – je kapelų šventėje – varžytuvėse  

Lapkričio 26 d. Vievio kultūros centras (VKC direktorė Audronė Stepankevičiūtė) vietos gimnazijos salėje organizavo XV – ąją tradicinę kapelų šventę – varžytuves „Stovi malūnas prie kelio“. Į renginį publikos susirinko gausiai. Jame taip pat dalyvavo Lietuvos Respublikos Seimo narys Jonas Liesys, Elektrėnų savivaldybės mero pavaduotojas Arvydas Vyšniauskas, Vievio seniūnas Zenonas Pukėnas.  

Pasirodė kapelos, kiti meno kolektyvai

Vievio meno mokyklos kanklininkėms Ievai Sužiedėlytei bei Paulinai Sabinaitei (VMM mokyt. Birutė Giraitytė) atlikus kūrinius „Katarinka“ ir „Valsas“, o VKC moterų tautinių šokių kolektyvui „Verpstė“ (Nijolė Leonavičienė) sušokus „Blezdingėlę“, „Gumbinę“ šventę pradėjo renginio vedėjai Marceliukė ir Juozukas (vietos kultūros centro darbuotojai Agnė Muškietaitė bei Mykolas Krasnickas). Jie pristatė atvykusius svečius, pasirodysiančias Pylimų kapelą „Pylimėlis“ (VKC, vad. Onutė Nenartavičienė), Kietaviškių – „Volungė“ (Elektrėnų KC, Rimas Prekeris), „Och“ (Elektrėnų KC, Ričardas Ramanauskas), „Geri vakarai“ (Kaišiadorys, Vilmantas Kratavičius) ir „Savi“ (Jonava, Alvydas Kurkuzinskas) bei jau paminėtą „Verpstę“, VMM jaunąsias atlikėjas, VKC liaudiškų šokių teatrą (Dijana Petkevičienė). Taip pat paminėjo pagrindinį rėmėją UAB „Malsena plius“ (Aldas Baltutis), prizus koncertavusiesiems įsteigusius LR Seimo narį J. Liesį, Elektrėnų savivaldybės merą Kęstutį Vaitukaitį ir administracijos direktorių Virgilijų Pruskų, Z. Pukėną, individualios įmonės „Širdgėla“ savininkę Reginą Sakalauskienę.

Su humoristine potekste pranešę apie tądien galiojusias garsaus dainavimo, plojimo, šokimo, siūbavimo, trepsėjimo rekomendacijas, paaiškinę būsimo balsavimo už patikusią kapelą taisykles, abudu paprašė visus nuoširdžiai linksmintis.

Kiekviena kaimo kapela atliko po 5 muzikinius kūrinius. Pirmasis scenoje pasirodė „Pylimėlis“, pagrojęs, pavyzdžiui, „Aukštaičių polką“, šokį „Transkveras“, padainavęs „Pamilo dobilas ramunę“, „Žydi bijūnai“, kiek vėliau VKC liaudiškų šokių teatro atstovai atliko ištrauką iš muzikinės pasakos „Dangus griūva“, „Volungė“ – kūrinius „Senas klevas“, „Tu dar pabūki“, „Obelėlė“, „Nutilo jau laukai“, „Geri vakarai“ – „Subatos vakarėlį“, „Kelelis dunda tolumoj“, „Och“ – „Levandrėlė“, „Sumyniau taką“, „Savi“ – „Senas parkas“, „Ruduo“.

Kas be ko, žiūrovai šiltai sutiko visus koncertavusiuosius, o ir patys aktyviai smaginosi: ir pasišoko, ir padainavo, ir gavę po kankorėžį nubalsavo už patikusią kapelą…

Tradiciškai vyko konkursas „Chorų karai“

Renginyje įdomūs buvo šventės vientisumo bei įvairiapusiškumo akcentai: keičiantis kapeloms tą laiką užimdavo vedėjai, „Verpstės“ šokėjos, kiti atlikėjai. Netrūko ir kitų pramogų. Antai, kol buvo skaičiuojami balsai (kankorėžiai), VKC direktorė A. Stepankevičiūtė tradiciškai organizavo konkursą „Chorų karai“.

Paskelbusi dainuosiančių žiūrovų grupių vadovus („generolus“) J. Liesį, A. Vyšniauską, Z. Pukėną, buvusią ilgametę VMM direktorę Albiną Dmukauskienę ir vietos gyventoją Vaidą Apanavičių, ji paprašė penketuką išsirinkti ir užsidėti skrybėles su atitinkamos spalvos žymenimis, išsitraukti lapelius su parinktų lietuvių liaudies dainų bei talkininkausiančių kapelų pavadinimais, pagal 5 spalvomis sužymėtas vietas (eiles) susirasti salėje savo žiūrovų grupes, parepetuoti su tais žmonėmis bei parodyti šių vokalinius gebėjimus.

Tad netrukus „rusvoji“ publika su J. Liesiu bei kapela „Savi“ priešakyje traukė dainą „Išėjo tėvelis į mišką“, „žalioji“ su A. Vyšniausku ir „Pylimėliu“ – „Augo kieme klevelis“, „geltonoji“ su Z. Pukėnu bei „Och“ – „Ant kalno klevelis stovėjo“, mėlynoji“ su A. Dmukauskiene ir „Volungėle“ – „Ant kalno karklai siūbavo“, „raudonoji“ su V. Apanavičiumi ir „Och“ – Atskrend sakalėlis“.

Po visa kam organizatoriai įvertino jų pastangas.

Rėmėjai įteikė dovanas

Artėjant linksmybių pabaigai šventės vedėjai į sceną pakvietė visas kapelas. Tada rėmėjai šių vadovams už liaudiškos muzikos puoselėjimą bei nuoširdų dalyvavimą XV – je šventėje „Stovi malūnas prie kelio“ įteikė savo prizus: J. Liesys – „Pylimėliui“, A. Vyšniauskas mero Kęstučio Vaitukaičio įsteigtąjį – „Geri vakarai“, administracijos direktoriaus Virgilijaus Pruskaus – „Volungei“, Z. Pukėnas – „Savi“, VKC – „Och“. Gavo koncertavusieji ir padėkų bei kitų dovanų.

Atsisveikinant ir dalyvavę meno kolektyvai, ir publika užtraukė dainą „Stovi malūnas prie kelio“.

Nuotraukos: 

 

 

 

 

 

Related posts