Vievyje šurmuliavo Užgavėnės

Romualdas Černeckis 

Vievyje šurmuliavo Užgavėnės

Vasario 11 – ąją Vievyje šurmuliavo Užgavėnės. Tądien linksminosi maži, jauni bei pagyvenusieji.

Truputį apie Užgavėnes

Kaip žinia, Užgavėnės – tai žiemos (Ragučio) šventė, kurios paskirtis išvyti žiemą bei prisišaukti pavasarį. Ši pagoniška, vėliau su krikščionybe glaudžiai susieta linksmybė nuo senų laikų žinoma visoje Europoje.

Tradicijos primena, jog tai paskutinė mėsiedo diena, per kurią daug valgyta, ypač mėsiško. Visi ruošdavosi Užgavėnėms: priešpiet gamindavo valgius, taisydavosi drabužius, o popiet jau ir pačios pramogos prasidėdavo. Būta manančių, kad per tą šventę, po kurios ateina iki Velykų trunkanti Gavėnia, reikia suvalgyti devynis patiekalus. 

Centrinėje aikštėje miestelėnai tradiciškai sudegino Morę 

Centrinėje aikštėje šalia Šv. Onos bažnyčios 15 val. Užgavėnes švęsti susirinkę miestelėnai tradiciškai sudegino Morę. Šį kasmetinį renginį „Žiema, žiema, bėk iš kiemo“ organizavo Vievio kultūros centras kartu su partneriais vietos seniūnija bei meno mokykla.

Iš pradžių linksmybėse pagrindinį vaidmenį atlikusiems Kanapiniui, Lašininiui ir Čigonėlei pakvietus dalyviai išmėgino įvairias atrakcijas, pavyzdžiui, traukė virvę, bėgo maišuose, šoko ratelį, minė mįsles, o kiek vėliau trijulės paraginti vijo žiemą iš kiemo bei kvietėsi pavasarį.

Gražiausių kaukių savininkus organizatoriai apdovanojo.

Šurmulio verpetuose akį patraukė ir gausus būrys besismaginančiųjų kaukėtų personažų (velnių, genių, meškų, kitų), ir humoristinė Kanapinio bei Lašininio dvikova. Be abejo, susirinkusieji paragavo blynų, kitų skanumynų, išgėrė karštos arbatos, pabendraudami apsikeitė įvairiomis būties naujienomis.

Nuotraukos:  

 

Related posts