Pravartu žinoti: kiaušinio lukštai

Paruošė Romualdas Černeckis 

Pravartu žinoti: kiaušinio lukštai 

 

Dažniausiai kiaušinių lukštai (KL) išmetami į šiukšlių arba komposto dėžę.

Antrasis variantas yra visai neblogas, tačiau yra kur kas originalesni būdai, kaip juos panaudoti.

Buityje

*Jei balti drabužiai papilkėjo, prieš skalbiant į skalbyklą įdedami drobiniai maišeliai su sutrintais KL.

*Šiek tiek trintų KL įdėjus į kavą šie suteikia saldumo ir sumažina kartumą.

*Trintuose KL gausu kalcio ir kitų mineralinių medžiagų, todėl jie yra puikios trąšos kambariniams ir lauko augalams.

*KL nemėgsta sodo kenkėjai, sraigės ir šliužai, todėl sode ir darže pabarstykite trintų KL.

*Pomidorų derlius bus geresnis, jei juodžemis žiemą bus pamaišytas su KL.

*KL galite auginti daržovių sodinukus, paskui juos iškart sodinti į paruoštą dirvą.

*Ant KL užpilti obuolių sidro actu ir palikti dvejoms paroms. Mišinys naudojamas gydyti nedideles odos problemas.

*Iš KL galima pasigaminti originalių rankdarbių. Tai ypač aktualu artėjant Šv. Velykoms.

*KL – puiki ekologiška šveitimo ir valymo priemonė. Su KL milteliais saugiai ir švariai iššveisite puodus, keptuves ir termosus.

*Ateityje KL gali būti plačiai naudojami vandenilio kuro gamyboje.

*KL turi savybę greitai suirti, kuomet kompostuojami, be to, į kompostą jie prideda kalcio ir kitų naudingų mineralų.

*Kitas KL ypatumas – jie gali būti aplinkai nekenksmingas būdas atsikratyti kenkėjų. Išbarstykite trintus KL aplink savo daržo augalus ir taip atbaidysite šliužus, sliekus bei sraiges.

*Jei turite per daug karčios kavos, kurios nesinori išmesti, galite sušvelninti jos skonį naudodami KL. Bet jokiu būdu nedėkite neapdorotų lukštų – pakaitinkite 180-200 laipsnių temperatūroje dešimt minučių. Susmulkinkite juos, o gamindami tą gėrimą galite įdėti arbatinį šaukštelį (AŠ) ar šio pusę – priklausomai nuo talpos. Vėliau tiek lukštus, tiek kavos nuosėdas sėkmingai nuneškite į komposto krūvą.

*Sumaišykite trintus KL su keliais šlakeliais muiluoto vandens ir galite švarinti gana sunkiai išvalomus daiktus, tokius kaip termosai, vazos, netgi puodai ar keptuvės.

*Susmulkinkite KL, tuomet sumaišykite juos su kiaušinio tryniu bei AŠ medaus. Kruopščiai viską sumaišykite ir pradėkite tepti ant veido. Jeigu jaučiatės patogiai, palaikykite mišinį apie 15 minučių. Tuomet švelniais judesiais viską nuvalykite ir užtepkite drėkinamojo kremo. Turėsite KL kaukę.

*Kiekvienas žinome, kad prie nagų plyšinėjanti oda yra palyginus nedidelis, tačiau itin erzinantis skausmas. Natūralus sprendimas šiai problemai būtų toks: KL pusėje esančią membraną nulupkite nuo lukšto ir uždėkite drėgnesne puse ant atplaišos. Palikite, kol nudžius. Leiskite jai nukristi natūraliai arba palaikius ilgesnį laiką nuplaukite. Problema bus arba išspręsta, arba pajusite akivaizdų efektą. Jei kitą dieną atplaiša vis dar trukdo, procesą pakartokite.

*Jeigu norite pasigaminti spalvotų kreidelių, jums reikės 4-5 KL, 1 AŠ miltų, verdančio vandens, maistinių dažų. Procesas: susmulkinkite KL, kol jie primins pudrą, beje, išimkite didelius išlikusius gabalėlius. Sumaišykite miltus ir vandenį kitame inde (vandens taip pat reikės labai nedaug, apie šaukštelį). Į mišinį dar pridėkite AŠ smulkintų KL ir plakite tol, kol tas pavirs tiršta mase. Norėdami, kad kreidelės būtų spalvotos, įlašinkite 1-2 lašus maisto dažų. Rankomis suformuokite pailgas kreidelių formas. Įvyniokite į popierinius rankšluosčius ir leiskite joms išdžiūti. Tai gali trukti apie tris dienas. Pieškite!

*Artėjant žiemai dalis gyventojų kabina lesyklėles ir ruošia lašinius, saulėgrąžas, grūdus bei kitus produktus. Prie jų galite pridėti ir KL! Tik susmulkinkite juos ir padėkite į atskirą indelį. KL suteiks paukščiams kalcio. Taip pat jais galima maitinti vištas.

*Auginantiems sausumos vėžlius tai gali būti aktualu – nors šie gyvūnai ėda įvairius žalumynus, kad gautų daugiau kalcio, rekomenduojama į maistą priberti smulkintų KL.

Medicinoje

*Vertingiausias KL savybes XVIII-XIX a. pirmieji pastebėjo europiečiai. Anuomet medikai KL milteliais gydė ne tik dantų, plaučių ir kaulų ligas, nes tuose milteliuose yra pagrindinės statybinės medžiagos – kalcio, bet ir bronchinę astmą, bronchitą, plaučių uždegimą, virškinimo sistemos sutrikimus.

Prieš porą dešimtmečių vaistinėse buvo populiarus „Calciumito“ preparatas, pagamintas iš sutrintų KL, o vėliau jais papildytos kitos natūralios sudėtinės dalys. Jau tuo laiku gydytojai žinojo, kad tvirtame kiaušinio apvalkale slypi daug mūsų kūnui būtinų medžiagų – kalcio, molibdeno, cinko, seleno, silicio, mangano, fluoro, fosforo, geležies, vario, sieros. Daugiausia – apie 90 proc. – yra kalcio, kuris jungdamasis su fluoru sudaro kalcio fosfatą, itin reikalingą kaulams ir dantims.

KL miltelių preparatai senovėje buvo plačiai vartoti kūdikių mityboje. Jie mažino galimybę susirgti mažakraujyste, padėjo gydyti ir sąnarių ligas, kaulų išnirimus bei daugelį kitų judėjimo sistemos deformacijų. Jau tada žmonės suprato, kad kalcio stygius kenkia širdies ir kraujagyslių sistemai. Ne veltui lukštų miltelius rekomenduodavo vartoti besilaukiančioms moterims. Jais gydyta ir šienligė, nervų ligos, vidurių užkietėjimai.

 

Nūdienė medicina perima praėjusio amžiaus patirtį ir teigia – profilaktiškai labai naudinga vartoti KL miltelius. Mat jie sumažina tikimybę susirgti osteoporoze (kaulų retėjimas), jungiamojo audinio, dantų ir nugarkaulio ligomis, neleidžia kauluose susikaupti radioaktyviajam stronciui.

Geriausia gydymui naudoti naminių vištų, ypač savų, KL, kai žinote, kuo jos maitintos. Beje, tai lemia ir KL kokybę. Neretai kaime vištos lesa augalus, apipurkštus įvairiais pesticidais, skirtais vabzdžiams  ir piktžolėms naikinti.

KL milteliams gaminti gali būti naudojami rudi ir balti vištų ar margi putpelių KL. Žąsų, ančių, kalakutų, laukinių paukščių lukštų geriau nenaudoti, nes jie dažnai būna užkrėsti mikroorganizmais. Naudingiausi yra putpelių lukštų milteliai, kadangi juos mūsų organizmas pasisavina lengviausiai, be to, juose itin daug magnio ir seleno mikroelementų.

Kaip juos paruošti ir naudoti? Pirmiausia itin švariai nuplauname kiaušinius (patartina su muilu ir šepetėliu), paskui verdame juos ne trumpiau kaip 10 minučių. Nuluptus lukštus pakaitiname keptuvėje ar orkaitėje. KL turi būti visiškai  sausi, be jokios plėvelės. Juos sugrūdame grūstuvėje arba sumalame rankiniu malūnėliu, kavamale. Gautus miltelius supilame į indą su dangčiu ir laikome gerai uždarytus.

Priklausomai nuo žmogaus amžiaus miltelių dozė dienai  – 1-3 gramai.

Europos šalyse tokių miltelių skiriama kūdikiams jau nuo pusės metų amžiaus. Jiems užtenka ketvirtadalio šaukštelio. Vaikams nuo pusantrų iki dvylikos metų skiriama trečdalis AŠ per dieną, o dvylikamečiams ir vyresniems paaugliams – pusė šaukštelio. Tiek pat jų reikia ir nėščioms moterims, vyresnio amžiaus sulaukusiems asmenims, sunkų fizinį darbą dirbantiems ir intensyviai sportuojantiems žmonėms.

Vartojama du kartus per metus po vieną ar po pusantro mėnesio. Profilaktikai pakanka pavartoti vieną mėnesį. Ypač tam tinka metų pradžia, mat tuo laiku žmogaus kūne sulėtėja kalcio pasisavinimas.

 

Related posts