Vievyje vietoje kultūros centro numatoma pastatyti pilį?

Juozas Stepankevičius (Vievis)  

Jono Paulausko (Vilnius) nuotraukos

Vievyje vietoje kultūros centro numatoma pastatyti pilį?

Jau kelis dešimtmečius Vievyje veikia vietinių gyventojų mėgstamas ir gausiai lankomas kultūros centras (KC). Jame įsikūrė net vienuolika meno kolektyvų, veikia plataus profilio interesų klubai, organizuojami įvairūs kultūriniai renginiai – spektakliai, saviveiklos koncertai, švenčių minėjimai, į kuriuos mėgsta rinktis miesto gyventojai.

 

Deja, per ilgą laikotarpį efektyviai naudotas KC medinis pastatas susidėvėjo, tad buvo nutarta jį pertvarkyti. Tam tikslui mūsų krašto vadovai su Lietuvos Respublikos kultūros ministerija pasirašė projekto „Elektrėnų savivaldybės Vievio kultūros centro pastato Vievyje Trakų g.7 rekonstravimas“  finansavimo sutartį, kurios vertė virš milijono eurų. Beveik pusantro milijono € KC statinio pertvarkymui skirta iš valstybės biudžeto lėšų, o dvidešimt procentų projekto vertės įsipareigojo finansuoti Elektrėnų savivaldybė.

Tačiau praėjo metai, o  pastato „rekonstrukcija“ per šį laikotarpį tepasibaigė pastarojo nugriovimu ir jo vietoje piliakalnio supylimu.

Tuo tarpu KC jau metus „laikinai“(kol bus įvykdytas aukščiau minėtasis projektas) įsikūręs ankštokame ankstesnės Vievio policijos nuovados pastate ir beveik nenaudotinas naujomis ekstremaliomis darbo sąlygomis.

Centro kolektyvas bando tęsti savo daugiaprofilinę kultūros veiklą Vievyje. Bet tose laikinose patalpose nėra galimybių organizuoti miestelėnams koncertus, spektaklius, todėl KC darbuotojai kaskart savo renginius turi derinti su Vievio gimnazija, Jurgio Milančiaus pradine mokykla ar tiesiog repetuoti bei koncertuoti lauke. Kad ir kaip meno puoselėtojams nelengva, bet jų milžiniškų pastangų dėka mieste ir toliau verda kultūrinis gyvenimas.

Deja, šiaip netaip prisitaikęs prie naujų darbo sąlygų centro darbo kolektyvas netikėtai sulaukė seniūnijos rašto, informuojančio, kad tas pastatas numatomas perduoti kitai organizacijai, todėl patalpų panaudos sutartis su KC turi būti nutraukta.

Supratę, jog artėja jų mėgstamo kultūros centro veiklos paskutinės dienos, Vievio bendruomenės nariai sunerimo. Parūpus, kodėl nevyksta KC naujo pastato statyba, kodėl centras vejamas net iš savo laikinos prieglaudos vietos, jie susirinko pasitarti, ką daryti.

Kadangi naujo pastato statyba vis neprasideda, o laikinoje darbo vietoje vietos administracija ruošiasi pradėti remontą, neturėdamas vietos kur prisiglausti KC kolektyvui gali tekti nutraukti savo veiklą.

Susidūrę su šia vietos valdžios kažkodėl niekaip nesprendžiama problema, vieviškiai karčiai juokauja, kad Pukėnos piliakalnis vietoje naujo kultūros centro, matyt, buvo supiltas siekiant pastatyti ant jo pilį. Turbūt valdantieji panoro turėti savo pilį, kaip Vilnius, Trakai, Kernavė. Kol ši bus pastatyta, ant to žemių kalno, dar nuo pavasario stūksančio Trakų gatvėje,  miestelėnai liepos 6 dieną žada sugiedoti tautišką giesmę.

 

 

Related posts