Ir Lietuvos kelių muziejuje paminėtos Sausio 13-osios metinės

Humoro skyrelio vedėjas, būties analitikas Jonas Paulauskas (Vievis – Vilnius) 

Ir Lietuvos kelių muziejuje paminėtos Sausio 13-osios metinės 

Sausio 14 dieną Lietuvos kelių muziejuje susirinkę kelininkai veteranai, tinklalapio www.dirst.lt internetinio leidinio „Skvarbus žvilgsnis į būtį“ kūrybinės grupės atstovai, prisiminė tragiškąją Sausio 13-ąją, pagerbė tuometines aukas, paminėjo jos 28-ąsias metines.

Apie kelininkų indėlį į šalies žmonių žygį už laisvę ir nepriklausomybę susirinkusiesiems papasakojo nusipelnęs Lietuvos kelininkas, buvęs Kelių statybos valdybos Nr.6 vadovas, dabar senjoras Juozas Stepankevičius. „Tuoj po Sąjūdžio susikūrimo mūsų susisiekimo sistemoje būrėsi šios organizacijos skyriai, siekę susipažinti ir respublikoje veikti bendromis jėgomis, – kalbėjo jis. – Tokia grupė pradėjo veikti ir Vyriausioje gamybinėje autokelių valdyboje, kuri ministerijos pirmame aukšte įrengė informacinį stendą „Sąjūdžio žinios“, o jame viešino įvairią medžiagą, akcentuojančią pagrindinį pastangų tikslą – siekti atgauti laisvęʺ.

Senjoras atkreipė dėmesį, jog kelininkai taip pat įnešė savo indėlį į bendrą reikalą: 1991 metų sausio 13 dieną jie atvežė ir aplink parlamento rūmus padėjo įrengti betoninę apsaugą bei spygliuotą tvorą. ʺIš kelių artimesnių organizacijų, pavyzdžiui, Trakų AKV, Vilniaus TSV 2 ir Vievio KSV-6 organizavome stambių mechanizmų bei automobilių užtveriamąją grupę, kuri trukdė sovietų tankams įsiveržti į Seimo teritoriją. – dalijosi tų karštų dienų prisiminimais Juozas.

Susitikimo dalyviai pasidalijo prisiminimais apie Baltijos kelią, kuriame stipriai susikabinę rankomis stovėjo Lietuvos, Latvijos bei Estijos žmonės. Tai įvyko 1989 m. rugpjūčio 23 – ją – Juodojo kaspino dieną.

 

Juozas prisiminė, kaip tądien suorganizuotos transporto priemonės vežė dalyvius į vietą. Beje, kad nebūtų grūsties, kiekvienas rajonas Baltijos kelyje turėjo atitinkamą ruožą. Vykusieji su savimi turėjo Lietuvos trispalves vėliavas, plakatus, žvakutes. Tuo tarpu nespėjusieji ar negalėję ten būti per radiją klausėsi žinių apie padėtį šalyje, Numatytu laiku skraidė malūnsparniai, mėtę lapelius bei gėles.

Renginio metu susitikusieji pažiūrėjo filmą apie J. Stepankevičių.

Kitos nuotraukos: 

 

Related posts