Apie savivaldybių tarybų rinkimus respublikoje ir Elektrėnų savivaldybėje

Romualdas Černeckis 

Apie savivaldybių tarybų rinkimus respublikoje ir Elektrėnų savivaldybėje 
****

Tinklalapio www.dirst.lt internetinio leidinio “Skvarbus žvilgsnis į būtį” kūrybinė grupė mano, jog mūsų bičiuliams pravartu pateikti išankstinius duomenis apie savivaldybių tarybų pirmojo turo rinkimus respublikoje bei Elektrėnų savivaldybėje.

****
Išankstiniai balsavimo rezultatai Lietuvoje

Pirmiausia, krenta į akis 60 savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvavusių balsuotojų skaičius – 47, 90 proc. Prisiminus ankstesnių laikotarpių tokio politinio pobūdžio gyventojų nuomonių pasireiškimus prie urnų ryškėja tendencija – daugiau nei 50 proc. turinčių balsavimo teisę žmonių į rinkimus neina.

 
Kokios priežastys lemia tokį pasirinkimą? Matyt, negatyvios būties sąlygos Lietuvoje, t.y. įvairios aštrios politinio, ekonominio, demografinio, socialinio, moralinio, kriminalinio pobūdžio valdžios problemos. Realus gyvenimas liudija, jog dėl to šį tradicija bent artimiausiu laiku nekis…
Ką tai reiškia? Nagi tai, kad paprasti žmonės, žinoma, ne tie asmenys, kurie nūnai „dirba“ ar ateityje „plušės“ prie gėrybių lovio, kitose šiltose vietose, ir toliau kritiškai žvelgs į būsimos valdžios veiklą ir „rinkimus“ bei jų „rezultatus“. Beje, visokie politiniai sukčiai spekuliuoja patriotizmo sąvoka – neva „reikia eiti į rinkimus ir rinktis iš blogųjų“. Be abejo, tai nelogiškumas bei absurdiškumas.
Susipažinus su internetinėje erdvėje paskelbtais 1970 rinkimų apylinkių protokolais paaiškėja, jog I balsavimo etape išrinkta 19 merų. Deja, ir dabar skandalai tęsiasi. Pavyzdžiui, portale www.delfi.lt kovo 6 d. publikuotos informacijos apie galimas politinio nepadorumo apraiškas Šalčininkuose ir Šilutėje.
Kas tai? Ką apie tokį elgesį galvoti doram potencialiam rinkėjui?…


Įdomūs ir kiti preliminarūs merų bei savivaldybių tarybų rinkimų rezultatai, o taip pat stebėtojų pamąstymai. Antai visuomeniniai komitetai surinko apie 27 proc. dalyvavusiųjų balsų, Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS – LKD)16 proc., Lietuvos socialdemokratų partija (LSSDP) 13 proc., Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) 11 proc., Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis (LRLS)6 proc., Darbo partija5,09 proc., Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicija „Krikščioniškų šeimų sąjunga“5,02 proc., „Tvarka ir teisingumas“ – 3 proc., Socialdemokratinė darbo partija2 proc.
Politikai ir apžvalgininkai pirmiausia atkreipė dėmesį į visuomeninių komitetų pergalę prieš partijas bei į savotiškas „feodalizmo“ apraiškas kai kuriose savivaldybėse, kur perrinkti merai ir toliau laiko savo rankose visus valdžios svertus. Be to, jie pažymi ir visišką tradicinių partijų pralaimėjimą šalies didžiuosiuose miestuose.
Anot jų pastebėjimų internetinėje erdvėje, patys tradicinių partijų nariai bėgiodami iš vienos partijos ar frakcijos į kitas, dalindami fantastinius priešrinkiminius pažadus, pildami pamazgas ant savo oponentų bei nuolat skųsdami vienas kitą teisėsaugos institucijoms ir paskatino aktyvius piliečius burtis į visuomeninius komitetus. Juos dažniausiai sudaro atskilėliai nuo kokių nors politinių organizacijų. Tuo tarpu tradicinių partijų ideologinis susivienodinimas nulemia tradiciškai žemą rinkėjų dalyvavimą rinkimuose. Jau kelintą kartą jis nesiekia ir pusės turinčių balsavimo teisę piliečių aktyvumo.

Stebėtojai akcentavo ir dar vieną šių rinkimų pralaimėtoją – respublikinę teisėsaugą, kurios iškeltos baudžiamosios bylos atskiriems merams ne tik nesutrukdė švęsti pergalę jau pirmame ture, bet galimai netgi pasitarnavo jų sėkmei. Tad žmonės visą šalies teisinę sistemą vertina kaip politikos instrumentą, kuris naudojamas nešvariuose partiniuose žaidimuose, ir atitinkamai reaguoja.

Mero bei savivaldybės tarybos rinkimai Elektrėnų savivaldybėje

Elektrėnų savivaldybėje mero bei tarybos narių rinkimuose (apygarda Nr. 8) dalyvavo 46, 07 proc. balsuotojų. Tai sužinojus apninka aukščiau paminėtos analogiškos mintys.
6 kandidatų į merus antrame rinkimų ture kovo 17 d. susirungs dabartinis savivaldybės meras Kęstutis Vaitukaitis (LRLS, 38,47 proc. balsų) ir VšĮ Elektrėnų profesinio mokymo centro direktorė Silva Lengvinienė (visuomeninis rinkiminis komitetas „Patriotų sąjūdis už Elektrėnų kraštą“), ankstesnėje taryboje dirbusi kaip liberalė K. Vaitukaičio komandoje. Kas tai – atskilėlės atvejis ar gudri vietos LRLS grupės taktika? Spėlioti neverta: juk geriausias liudytojas bus realus gyvenimas…


Elektrėnų daugiamandatės apygardos 15 rinkimų apylinkėse savivaldybės tarybos nariais (be mero) išrinkti 24 pretendentai: LRLS atstovai 8, visuomeninio rinkimų komiteto „Patriotų sąjūdis už Elektrėnų kraštą“4, LSDP4, LVŽS 3, visuomeninio rinkimų komiteto „Nepartinė savivalda“ – 3,TS – LKD2.
Kaip matyti, naujų veidų savivaldybės taryboje atsiras. Ar jiems pavyks įveikti vietose įsikerojusią stagnaciją, parodys ateitis.

Vievyje gyventojai balsavo vietos gimnazijoje įsikūrusioje rinkimų apylinkėje (r. a.) Nr. 12 (pirmininkė Gitana Gudzinskienė), pradinėje mokykloje veikusiose Ausieniškių r. a. Nr. 5 (Livija Kierė) bei Balcieriškių r. a. Nr. 6 (Natalija Kolodzinskienė). Pirmojoje (r. a. Nr. 12) iš paminėtųjų dalyvavo 48,92 proc. piliečių, iš kurių 36,52 proc. pasirinko LRLS, 5,82 proc.visuomeninio rinkimų komiteto „Patriotų sąjūdis už Elektrėnų kraštą“, 10,12 proc.LSDP, 13,11 proc.LVŽS, 26,46 proc.visuomeninio rinkimų komiteto „Nepartinė savivalda“, 6,16 proc.TS –LKD, 1,81 proc.Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos KKŠS atstovus, antrojoje (r. a. Nr. 5) – atitinkamai 39,69 proc., 32,05 proc., 9,71 proc., 11,74 proc., 18,74 proc., 19,86 proc., 7,22 proc., 7,22 proc. bei 0,68 proc., trečiojoje (r. a. Nr. 6) – 35,29 proc., 30,49 proc., 4,26 proc., 11,66 proc., 20,40 proc., 21,30 proc., 7,40 proc. ir 4,48 proc. 

Mero rinkimuose Vievio rinkimų apylinkėje Nr.12 K. Vaitukaitį pasirinko 33,55 proc. balsavime dalyvavusių piliečių, Ausieniškių r. a. (Nr.5) – 33,84 proc., Balcieriškių r. a. (Nr. 6) –29,72 proc., S. Lengvinienę – atitinkamai 11,76 proc., 18,04 proc. ir 10,20 proc.

Related posts