Portalas www.dirst.lt: pirmajame musulmonų suvažiavime

Romualdas Černeckis, Jonas Paulauskas 

Portalas www.dirst.lt: pirmajame musulmonų suvažiavime

Tinklalapio www.dirst.lt internetinio leidinio „Skvarbus žvilgsnis į būtį“ kūrybinės grupės vadovas Romualdas Černeckis ir būties analitikas Jonas Paulauskas žvilgtelėjo į jiems egzotiškai atrodžiusį svarbų musulmonų renginį.

Pakvietė kūrybinės grupės narius dalyvauti suvažiavime

Kovo 30 d. Vilniuje, „Radisson Blu“ viešbutyje (Konstitucijos pr.20) įvyko I Baltijos šalių musulmonų asociacijos (MA) „Ahmadija“ suvažiavimas. Jame gausiai dalyvavo šio susivienijimo atstovai bei svečiai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės, kitų šalių.
Prieš suvažiavimą organizatoriai kvietimą pasiuntė tinklalapio www.dirst.lt internetinio leidinio „Skvarbus žvilgsnis į būtį“ kūrybinei grupei, taip pat kitiems visuomenišku aktyvumu, tolerancija bei pozityvumu pasižymintiems subjektams. Jie informavo, jog MA „Ahmadija“ Jalsa Salana (kasmetinis suvažiavimas) yra vienas pagrindinių įvykių pasaulio musulmonų bendruomenėje, kuris įvairiose šalyse rengiamas skirtingu metu. Tad lietuviams kovo 30 – ją susidarytų puikios galimybės susitikti ir kartu pabendrauti su islamo išpažinėjais, susipažinti su jų giliomis tradicijomis.

 

Apie suvažiavimo darbotvarkę, kai kurias žodį tarusiųjų mintis 

I Baltijos šalių MA „Ahmadijos“ suvažiavime organizuotos dvejos sesijos.
Pirmojoje (11 val. – 12.40 val.) susirinkusieji klausėsi ištraukos iš Šv. Korano, poemos urdų kalba, dvasinio vadovo Šv. Mirzos Masroor Ahmado bei LR Seimo Pirmininko Viktoro Pranskiečio palinkėjimų, pasaulinės taikos ambasadoriaus V – jo kalifo Masih pranešimo, sklaidos žinių apie pranašo Muhammedo gailestingumą visai žmonijai. Po to jie pažiūrėjo dokumentinį filmą apie Ahmadija judėjimo bendruomenių veiklą visame pasaulyje.

Malonu, kad vertėjai dirbo nuoširdžiai.
Papietavę dalyviai sugrįžo į antrąją sesiją, kur išgirdo pranešimus apie Dievo egzistenciją (pamąstymus apie Visatos sukūrimą), tikrąją islamiškojo džihado koncepciją, apie Mesijo pažadėtąjį gyvenimą ir šio pobūdį, kuriuos skaitė MA „Ahmadija“ Lietuvoje, Latvijoje bei Vokietijoje vadovai Ahmedas Farazas, Basharatas Ahmadas ir Abdullah Uwe Wagishauser.
Kalbėjusieji didelį dėmesį skyrė dvasingumo svarbos propagavimui.

Į renginį atvykęs LR Seimo narys Mantas Adomėnas teigė, jog Vilnius – svetingas miestas, priimantis įvairių religijų atstovus. Jis pasidžiaugė bedru taikiu dialogu irpareiškė įsitikinimą, kad šalies sostinė taps daugelio tikėjimų rojumi.
II sesijos metu vyko dienos ir pavakario maldos.
Baigiantis musulmonų suvažiavimui žmonės pabendravo prie kavos/arbatos puodelio.

Susipažinimui – MA „Ahmadija“ Lietuvoje vadovas A. Farazas

Progai pasitaikius MA „Ahmadija“ Lietuvoje vadovas A. Farazas akcentuoja: “Stengiamės darbais įrodyti, kad islamas yra taikos religija“.
Apyjaunis pakistanietis Lietuvoje gyvena septintus metus. Vedęs. Turi šeimą. Laisvai susišneka, kadangi aktyviai bendrauja su respublikos gyventojais bei krimsdamas filologinio mokslo duoną domisi lietuvių kalba.


Įvardintą MA A. Farazas su bendraminčiais Lietuvoje įkūrė 2015 m. Daugelis asociacijos narių – atvykėliai pakistaniečiai, anglai, vokiečiai, beje, ir lietuviai. Save jie priskiria tam tikram specifiniam islamo religijoje susiformavusiam judėjimui, paplitusiam XIX a. pabaigoje dabartinės Indijos teritorijoje. Pastarojo pradininkas 1835-1908 m. gyvenęs Mirza Gulamas Ahmadas, anot jo šalininkų, buvo naujasis Mesijas, kurio pasirodymą neva išpranašavo dar pats Mahometas, atnaujinęs islamą, grąžinęs šią religiją prie ištakų, teisingo kelio, kurį praktikavę pirmieji musulmonai, bei taikiu keliu paskleidęs po pasaulį.
Kaip pasakojo nuosaikios bei taikios MA Lietuvoje vadovas, Ahmadija judėjimo pradžia laikoma 1889 m. kovo 23 d., kada M. G. Ahmadas formaliai priėmė pirmųjų savo pasekėjų ištikimybės priesaiką. Nuo tada šis sparčiai plėtėsi: jeigu iš pradžių tą bendruomenę sudarė vos kelios dešimtys narių, tai dabar – per 10 milijonų musulmonų. Jos padalinius dabar galima rasti beveik visame pasaulyje – daugiau negu 200 valstybių ir teritorijų.
Tiesa, Ahmadija judėjimo nariai nūnai tesudaro mažą dalį visų musulmonų, kadangi pagrindinės islamo srovės M. G. Ahmado Mesijumi nelaiko. Dėl to yra šalių (Saudo Arabija, Indonezija, Bangladešas, Pakistanas), kur jie vadinami eretikais ir persekiojami.


Kaip akcentuoja A. Farazas, Vilniuje įsikūrusios MA šūkis skelbia: „„Mylėk kiekvieną, nekęsk nė vieno“. Vykdydami aktyvią visuomeninę veiklą jos nariai stengiasi keisti daugelio lietuvių sąmonėje įsitvirtinusį stereotipą, kad musulmonai geriausiu atveju nenori integruotis, o blogiausiu – yra bet kada į orą išlėkti galintys teroristai.
Jis dažnai atkreipia dėmesį, jog „(…)bendruomenės dvasinis lyderis pasaulyje pažįstamas kaip taikos ambasadorius, susitinka su parlamentų pirmininkais, premjerais. Ir jis visur kalba apie taiką”.

Related posts