EUROPOS DIENA

Informacinę medžiagą  paruošė www.dirst.lt analitikos ir humoristikos skyriaus vedėjas Jonas Paulauskas 

EUROPOS DIENA

Šiemet gegužės 9 d., kaip ir kasmet, tarptautinė bendruomenė paminėjo Europos dieną (ED). Ta data – Europos Sąjungos (ES) įkūrimo diena.

1950 m. tuomet Prancūzijos užsienio reikalų ministras Roberas Šumanas pakvietė Prancūziją, Vokietiją ir kitas Europos šalis suvienyti savo sunkiąją pramonę – anglies ir plieno gamybą. Tos ūkio šakos buvo svarbiausios karo pramonėje. Pagrindinė plano esmė tokia: tas, kas nekontroliuoja anglių ir plieno gamybos, nebus pajėgus kariauti. Netrukus prie sumanymo prisijungė Italijos, Belgijos, Liuksemburgo ir Nyderlandų vyriausybės.
1951 m. balandį minėtos šešios valstybės Paryžiuje pasirašė susitarimą dėl Europos anglių ir plieno bendrijos steigimo. Taip žemynas pradėjo įgyvendinti taikos iniciatyvą. R.Šumano pasiūlymas laikomas dabartinės ES užuomazga. Joje, kaip žinia, dabar 29 šalys. (Tiesa, Jungtinė karalystė /Anglija/ ruošiasi išeiti iš bendrijos).
Lietuva į ES įstojo 2004 m. gegužės 1 – ją. Ta diena taip pat švenčiama mūsų šalyje.

1985 m. ES vadovų aukščiausio lygio susitikime Milane nuspręsta gegužės 9 – ją švęsti kaip taikos, ED. Anot kitų šaltinių, 1949 m. gegužės 5 d. Londone pasirašytas Europos Tarybos nutarimas, kad ED būtų galima laikyti ir gegužės 5-ją. Todėl dabar gegužės 5 d. ją mini Europos Taryba, o gegužės 9 d. švenčia ES.
Lietuvoje ED plačiau pradėta minėti nuo 2002 metų – likus dvejiems metams iki įstojimo į ES. Tą dieną organizuojami minėtai progai skirti renginiai, kurių metu visuomenė supažindinama su ES, kai diskutuojama visai Europai svarbiais klausimais, kai rengiami įvairūs koncertai, susitikimai su visuomene, o pastarųjų metu atsiranda unikali galimybė sužinoti, kokia yra ES institucijų reikšmė mūsų kasdieniniame gyvenime.


Šie metai ypatingi ES, nes gegužės 23-26 d. vyks Europos Parlamento rinkimai. Tuo metu visi ES piliečiai turės progą pasirinkti, kas toliau jų kasdieniniam gyvenimui Europoje priims svarbius sprendimus. Lietuva, kaip ir per praėjusius rinkimus 2014 m., turi teisę išsirinkti vienuolika EP narių.
Iš viso šįmet ES šalių gyventojai išsirinks 705 Europos Parlamento narius.

Related posts