Įspūdžiai: pirma kelionė į Kaliningrado sritį

ANDRIUS ŠIMKUS, portalo www.dirst.lt internetinio leidinio „Skvarbus žvilgsnis į būtį“ kūrybinės grupės narys (autoriaus nuotraukos)

Vasaros įspūdžiai: pirma kelionė į Kaliningrado sritį

2019 – 07 – 17

Šįmet kovo pirmąją Rusijoje oficialiai patvirtinta nemokamų vizų į Kaliningrado sritį išdavimo tvarka. Lietuviškuose tinklalapiuose tokia žinia tepasirodė birželio antroje pusėje.

Kad 2019 -siais numatoma ši vizų išdavimo tvarka, sužinojau prieš dvejus metus rudenį, kuomet ieškojau informacijos apie pigesnę išvyką į Rusiją. Beje, 2018 m. anoje šalyje vykusio pasaulio futbolo čempionato metu žmonės, su FAN-ID užsiregistravę tinklapyje fifa.com, jau galėjo po jos platybes keliauti be vizos iki metų pabaigos.

Po oficialaus nemokamų vizų išdavimo tvarkos patvirtinimo jau kove per booking.com Zelenogradsko mieste rezervavausi viešbutį., o liepos 1 – ąją tinklapyje http://electronic-visa.kdmid.ru/klgd_checkpoint.html. užpildžiau vizas sau ir žmonai. Į mano elektroninį paštą patvirtinimas apie tuos išduotus dokumentus atėjo po dviejų dienų.

Ir taip liepos devintosios ankstų rytą iš namų pajudėjome link Kybartų pasienio posto.

Devintą valandą jau buvome Kybartuose. Tiesa, vykstant pasieniečių prižiūrima teritorija reikėjo atidžiai sekti į specialią aikštelę vedančius ženklus. Ten gi užfiksuojamas automobilio numeris. Tik tada keliautojas gali įvažiuoti į pasų patikrinimo postą.

Mums dokumentų patikrinimas ilgai neužtruko. Tik automobilio laikino įvežimo į Rusijos teritoriją deklaracijos pildėme kiek ilgiau, kadangi pirmą kartą ne viskas buvo aišku. Bet kitą kartą jau žinosiu, kaip tai pasidaryti namie, kad nereikėtų užtrukti pasienyje.

Pasų poste užsilaikėme apie 40 minučių. Pasieniečiai elgėsi mandagiai bei paslaugiai, beje, kad būtų greičiau, kai kam nesusigaudančiam netgi mašinos deklaraciją padėjo užsipildyti,

Nuo sienos pasukome link Kaliningrado miesto. Iš pradžių nepastebėjome nieko ypatingo: paprastos gyvenvietė, geras kelias, apdirbti, tvarkingi laukai.

Už Černiachovsko lėkėme jau greikeliu ir netrukome pasiekti pirmą kelionės tikslą: nuvažiavome į vietovės centrą prie upės, kur įsikūrę pagrindiniai muziejai. Keletą jų aplankėme, pasivaikščiojome krantine, nusifotografavome.

Tada patraukėme į pagrindinę išvykos vietą prie Baltijos jūros – Zelenogradską. Iki viešbučio ,,Apriori“ magistrale važiavome apie 35 km. Jį, pastatytą visiškai ant jūros kranto, suradome greitai. Ten ir apsigyvenome. Neužilgo apžiūrėjome miesto centrą ir, aišku, patikrinome bei palyginome kainas parduotuvėse bei vaistinėse. Įspūdis toks: kaip pas mus viskas, tik daug kas pigiau, kad ir kuras benzino kolonėlėse – pavyzdžiui, dyzelinas kainuoja apie 0,67 euro.

Kadangi oras kelionės metu nenusisekė, tad nieko ypatingo ir nenuveikėme.

Grįžom greitai, sienos ruože neužtrukome. Tik Lietuvos muitininkai klausinėjo, ką pirkome, ką vežamės.

Pirmąja kelione į Kaliningrado sritį likome patenkinti.  Artimiausiu metu vėl numatę keliauti. Tikslas – aplankyti kitas krašto kurortines vietoves – Kuršskaya kosa, Svetlogorską, Jantarnyj

P. S.: tinklalapio www.dirst.lt internetinio leidinio „Skvarbus žvilgsnis į būtį“ kūrybinės grupės kolegos džiaugiasi įdomiais Andriaus straipsniais ir linki jam tolesnio kūrybinio polėkio portalo puslapiuose. 

R. Č.

Related posts