ŠVENTINIAME RENGINYJE  “GRABIJOLAI: PAVELDAS  KALBA „

RENGINYJE  “GRABIJOLAI: PAVELDAS  KALBA „

ROMUALDAS ČERNECKIS, WWW.DIRST.LT

Autoriaus ir Marytės Petkevičienės nuotraukos

2019 – 09 – 16 

Įgyvendindama projektą “Grabijolai: paveldas kalba” rugsėjo 14 d. Neries regioninio parko direkcija organizavo analogiško pavadinimo šventinį renginį. Šio plano rėmėjai ir partneriai – Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Elektrėnų savivaldybės administracija bei Kazokiškių seniūnija, VšĮ “Sodžiaus meistrai”, Grabijolų kaimo bendruomenė, Mantas Šegžda.

Visus aktyvaus laisvalaikio ir praeities pažinimo mylėtojus kviesdami į šventę rengėjai paruošė bei internetinėje erdvėje paskelbė programą, kurioje akcentavo Grabijolų sodžiuje bei jo apylinkėse numatytas paveldą propaguojančias priemones: įspūdingą 16 km žygį, spalvingą atvirų sodybų dieną bei medinių pastatų puošybos edukacinį užsiėmimą.

Žygis

Vykdydami renginio programą nuo 9.00 iki 10.00 val. organizatoriai užsiėmė žygio starto reikalais. Norintys, įsigiję 1 euro vertės lankytojo bilietą, parėmė Neries regioninį parką.

Žygeiviai keliavo savu tempu. Jų 16 km ilgio nužymėtas žiedinės kelionės maršrutas driekėsi per itin skirtingas vietas: aukštais ir stačiais šlaitais, upelių ir Neries pakrantėmis, miškų keliukais bei nedideliais pievų ploteliais, plačiomis dirbamų laukų lygumomis ir ledynmečio paliktų kalvų viršūnėmis.

Atvirų sodybų diena

Rengdami šią paveldo priemonę jos vadovai dalyviams numatė tokias galimybes:

*pasisvečiuoti vietos gyventojų kiemuose, iš pirmų lūpų susipažinti su vietovės istorija, iš arti pasigrožėti senosiomis autentiškomis sodybomis;

*pamatyti kiemuose demonstruojamus įvairius įrankius ir prietaisus, XIXa. – XX a. naudotus žemės ūkio darbuose ir namuose;

*užsukti pas vietos gyventojas, kurios supažindintų su tradiciniais šio kaimo audiniais, staltiesėmis, servetėlėmis ir skraistėmis, pristatytų iš močiučių paveldėtą gaspadinių kulinarinį paveldą;

* paragauti grabijoliškių paruošto maisto: senoviškame pečiuje kepto kugelio, vietos gyventojų ruoštų kibinų, kulninės sriubos, tradicinių bulvinių ir miltinių blynų, giros ir arbatos;

*susipažinti su rąstiniame namelyje veikiančia senųjų kaimo nuotraukų ir daiktų paroda;

*dirstelėti į atidarytas senąsias Grabijolų skrynias bei ten esančius turtus;

*įsigyti apylinkių amatininkų bei meistrų pagamintų rankdarbių, suvenyrų, kitko.

*papramogauti su juos  linksminusių „Versmės“, „Ievaro“, „Žalios rūtos“ ir „Svajos“ ansamblių, tautinių šokių kolektyvo „Verpstė“ dainininkais, muzikantais bei šokėjomis.

Medinių pastatų puošybos edukacinis užsiėmimas

Programos sudarytojai numatė ir tradicinės medinių pastatų puošybos, šio kūrybiško ir nesudėtingo amato, kurio gali išmokti kiekvienas tuo reikalu besidomintis žmogus, edukacinį užsiėmimą. Jo metu, kaip pažymėjo organizatoriai, norintys galėtų sužinoti, kuo vėjalentė skiriasi nuo karnizo, kas yra “lėkis“ ir nuo ko jis apsaugo namus, kaip “karūnuojami” langai ir kokiais ornamentais savo pirkias puošė Grabijolų apylinkių gyventojai.

Be to, jie sumąstė, jog teorinės žinios apie puošybos subtilybes būtų iš karto išbandomos praktiškai – prisiliečiant prie medžio ir kuriant medines vėjalentes projekto metu statomam rąstiniam nameliui, užtikrino, kad pageidaujantys išbandyti šį įdomų ir kūrybišką užsiėmimą būtų aprūpinti visomis reikalingomis medžiagomis.

Tinklalapio www.dirst.lt bičiulių įspūdžiai

Šventėje  dalyvavo ir nemažai portalo www.dirst.lt internetinio leidinio „Skvarbus žvilgsnis į būtį“ kūrybinės grupės bičiulių. Pavyzdžiui, pakalbinta Lietuvos pensininkų sąjungos (LPS) „Bočiai“ Kaišiadorių bendrijos pirmininkė Marytė Petkevičienė informavo, kad paveldo priemonė visiems su ja buvusiems žmonėms labai patiko. Pagyvenusiųjų organizacijos vadovė papasakojo, jog šventė prasidėjo 10 val. ryto. Ji matė labai daug įvairaus amžiaus žygeivių, pasiruošusių įveikti 16 km atstumą ir tuo pačiu pasigrožėti Grabijolų kaimo apylinkėmis.

Kadangi pašnekovė dalyvavo kartu su LPS „Bočiai“ Kaišiadorių bendrijos ansambliu „Rūta žalia“, tai ji papasakojo, kaip atvykusieji meno kolektyvai ėjo į kiekvieną namą ir ten koncertavo, kaip vienos saviveiklininkų grupės keitė kitas. Vietos gyventojai, anot jos, nuoširdžiai bendravo su atlikėjais, vaišino įvairiais skanėstais bei gaiviaisiais gėrimais. Susitikimai su gabrijoliečiais vyko iki 16 val. Matyt, M. Petkevičienė kalbėjo apie atvirų sodybų dieną.

Namo kaišiadoriečiai grįžo su puikia nuotaika ir kupini įspūdžių.

Related posts