BŪTIS: VILNIAUS APSKRITIES/ ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS # APIE GRIPĄ, MOBILIZACIJĄ IR ORIENTACINES VARŽYBAS # 2019 – 11 – 20 //

BŪTIS: VILNIAUS APSKRITIES/ ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS

APIE GRIPĄ, MOBILIZACIJĄ IR

ORIENTACINES VARŽYBAS

2019 – 11 – 20

Šaltinis:  www.elektrenai.lt

Aktualios šaltinio informacinės medžiagos:

I

„Ką turėtume žinoti apie 2019–2020 m. gripo sezoną?

2019-11-20

Kas yra gripas?

Gripas yra staigi kvėpavimo takų infekcija, pavojinga dėl sukeliamų komplikacijų (plaučių ar ausies uždegimo, kraujo užkrėtimo, meningito ir kt.). Nors gripo simptomai yra panašūs į peršalimo (silpnumas, temperatūra, kosulys, gerklės ir galvos skausmai), priešingai nei peršalimas, gripas prasideda ir vystosi itin greitai.

Kas yra gripo sukėlėjas?

Išskiriami trys gripo virusai: A, B ir C. Visi šie virusai yra pavojingi žmogui, tačiau A ir B tipai sukelia epidemijas, o C – tik pavienius susirgimus. Persirgus vienu iš šių gripo tipų, antikūnai susidaro tik jam vienam, nuo kitų padermių apsaugos neįgaunate. Be to, gripo virusui yra būdinga dažna kaita. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) kasmet stebi gripo virusų genetines mutacijas ir pagal jas rekomenduoja tinkamiausią skiepų antigeninę sudėtį.

Kaip užsikrečiama gripu?

Žmonių imlumas gripui yra didelis. Šia infekcija galima užsikrėsti nuo užsikrėtusio ir sergančio žmogaus. Gripo virusas plinta kartu su seilių dalelėmis čiaudint, kosint. Seilių dalelės pasklinda ore, nusėda ant paviršių. Į kito žmogaus organizmą jos patenka įkvėpus arba užterštomis rankomis palietus akių, nosies, burnos gleivinę. Užsikrėtęs gripo virusu žmogus suserga per 24–72 val.

Gripui būdingi simptomai ir galimos komplikacijos

Gripui būdinga staigi pradžia ir aukšta temperatūra (didesnė nei 38 °C), taip pat bent vienas vietinis simptomas: kosulys, gerklės skausmas, sloga ir bent vienas iš bendrųjų simptomų: šaltkrėtis, prakaitavimas, galvos skausmas, raumenų skausmas. Gripas pavojingas ir dėl sukeliamų sunkių komplikacijų, tokių kaip: plaučių uždegimas, akių uždegimas, sinusitas, miokarditas, encefalitas, meningitas ir kt.

Gripo plitimo keliai ir prevencija

Gripo virusas lengviausiai plinta mažose, prastai ventiliuojamose patalpose, dulkėmis užterštose patalpose, o žiemos metu žmonės labai daug laiko praleidžia uždarose patalpose, todėl gripo sezono metu rekomenduojama dažnai plauti rankas, vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis ir masinio žmonių susibūrimo vietų, kosint ir čiaudint prisidengti burną, stengtis neplautomis rankomis neliesti akių, nosies ir burnos, gerai vėdinti patalpas, o susirgus nedelsiant kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, gerti daug skysčių ir likti namuose.

Kada geriausia pasiskiepyti nuo gripo?

Skiepytis rekomenduojama kiekvienais metais prieš prasidedant gripo sezonui, geriausia spalio –lapkričio mėnesiais, tačiau net ir sausio – vasario mėnesiais skiepytis nėra vėlu, nes gripo sezonas paprastai tęsiasi nuo spalio iki balandžio mėnesio. Reikia žinoti, kad imunitetui susiformuoti reikia 2–3 savaičių.

Kam rekomenduojama pasiskiepyti nuo gripo?

Siekiant apsisaugoti nuo gripo, reikia stiprinti imuninę sistemą ir vengti didelių susibūrimų gripo epidemijos metu. Kol kas patikimiausia gripo prevencijos priemonė yra skiepai. Pasiskiepyti rekomenduojama visiems, tačiau tai padaryti ypač patartina nėščiosioms, vaikams nuo 6 mėn. ir rizikos grupėms priklausantiems žmonėms, kuriems diagnozuotas cukrinis diabetas.

Rizikos asmenų grupės skiepijamos valstybės lėšomis. Nemokama gripo vakcina gali pasiskiepyti:

# 65 m. ir vyresni asmenys;

# nėščiosios;

# asmenys, sergantys lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais;

# asmenys, gyvenantys socialinėse globos ir slaugos įstaigose;

# sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.

Asmenys, priklausantys rizikos grupėms, gali kreiptis į savo šeimos gydytoją ir pasiskiepyti valstybės lėšomis nupirkta vakcina.

Skiepai nuo gripo. Valstybinė ligonių kasa (VLK) skelbia, kad kiekvienais metais gripo vakcinos nuperkama vis daugiau, atsižvelgiant į asmens sveikatos priežiūros įstaigų (ASPĮ) pateiktą nemokamų vakcinų poreikį rizikos grupių asmenims paskiepyti. VLK kompensuojama vakcina skiepijami ir sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai. 2019–2020 metų gripo sezonui VLK nupirko beveik 13 tūkst. gripo vakcinos dozių daugiau nei pernai. Iš viso nupirkta daugiau nei 144 tūkst. keturvalentės sezoninio gripo vakcinos dozių, skirtų rizikos asmenų grupėms skiepyti. Elektrėnų savivaldybės ASPĮ – apie 1350 vakcinų dozių. Mokamomis gripo vakcinomis ASPĮ apsirūpina savarankiškai pačios ir užsisako šių vakcinų tiesiogiai iš vakcinos tiekėjų.

2019 m. Lietuvoje pastebimai išaugo poreikis pasiskiepyti nuo gripo. Medikai sako, kad nuo gripo skiepytis tiek nemokamomis, tiek mokamomis vakcinomis pageidauja žymiai daugiau žmonių. Rugsėjo – lapkričio mėn. pasiskiepijo daugiau žmonių nei per visą praėjusį 2018–2019 m. gripo sezoną. Anksčiau reikėjo įkalbinėti pacientus pasiskiepyti nemokama vakcina nuo gripo, o šiais metais ASPĮ jau baigia panaudoti visas rizikos asmenų grupėms skirtas gripo vakcinas. VšĮ Vievio sveikatos priežiūros centras jau panaudojo visas nemokamas gripo vakcinas, VšĮ Elektrėnų pirminės sveikatos priežiūros centre ir UAB „MediCA klinika“ šios vakcinos taip pat jau beveik baigėsi. Mokamos gripo vakcinos užsakytos, jų šiuo metu laukiama VšĮ Vievio sveikatos priežiūros centre bei UAB „MediCA klinika“, o VšĮ Elektrėnų pirminės sveikatos priežiūros centre turimos mokamos gripo vakcinos jau baigiasi, laukiama, kol bus pristatytos papildomai užsakytos vakcinos.

Parengta pagal Nacionalinio visuomenės sveikatos centro ir Elektrėnų ASPĮ pateiktą informaciją“

II

„Paskaita apie mobilizacijos sistemą, ginkluotą ir neginkluotą gynybą

2019-11-19

Elektrėnų savivaldybėje 2019 m. lapkričio 13 d. vyko paskaita apie mobilizacijos sistemą, ginkluotą ir neginkluotą gynybą. Paskaitos tikslas – susipažinimas su savivaldybių vaidmeniu mobilizacijos sistemoje. Paskaita skirta savivaldybės įstaigų darbuotojams, įrašytiems į Elektrėnų savivaldybės civilinio mobilizacinio personalo rezervo sąrašą. Paskaitoje dalyvavo Elektrėnų savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, administracijos skyrių vadovai, specialistai, seniūnai, savivaldybės sveikatos apsaugos, socialinių paslaugų teikimo įstaigų vadovai ir darbuotojai bei UAB „Elektrėnų komunalinis ūkis“ vadovai ir specialistai.

Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento prie Krašto apsaugos ministerijos Mobilizacijos, Priimančiosios šalies paramos ir Pilietinio pasipriešinimo skyrių specialistai supažindino paskaitos dalyvius su savivaldybių vaidmeniu mobilizacijos sistemoje, pateikė trumpą informaciją apie savivaldybėms nustatomas vadybines mobilizacines užduotis, kurias savivaldybių įstaigos turi atlikti paskelbus mobilizaciją, paaiškino į civilinio mobilizacinio personalo rezervo sąrašą įrašytų asmenų vaidmenį mobilizacijos atveju. Specialistai pateikė informaciją apie priimančiosios šalies paramos teikimą atvykstančioms ginkluotosioms pajėgoms, neginkluotą gynybą ir pilietinį pasipriešinimą.

Elektrėnų savivaldybės administracijos Teisės ir personalo administravimo skyriaus vyresnioji specialistė Asta Tamošiūnienė“

III

„Automobiliais po Elektrėnų ir Trakų rajono savivaldybes

2019-11-18

Lapkričio 9 d. Elektrėnų ir Trakų rajono savivaldybių teritorijoje vyko pažintinės orientacinės varžybos automobiliais. Antrą kartą rengiamas varžybas organizavo Elektrėnų savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyrius kartu su Elektrėnų turizmo informacijos centru. Prie varžybų organizavimo prisidėjo Trakų rajono savivaldybė ir Turizmo informacijos centras.

Komandos pagal pateiktą žemėlapį ir užuominas turėjo rasti tam tikrus objektus, juose atlikti įvairias užduotis. Dalyviai aplankė Velnio duobę, Strėvos įgriuvą, Angelų kalvą, Panerių dvarą, Streipūnų ąžuolą ir kitus.

 

2017 m. pirmą kartą organizuotose varžybose dalyvavo 8 komandos, o šiemet dalyvavo net 18 komandų. Be komandų iš Elektrėnų ir Vievio, varžybose dalyvavo Marijampolės, Žaslių, Kaišiadorių ir Vilniaus atstovai.

Varžybų nugalėtoja tapo komanda „Mumiai“ iš Vilniaus, o visų dalyvių balsavimas lėmė, kad spalvingiausia komanda tapo „Be stabdžių“ iš Elektrėnų.

Prizus varžybų dalyviams įsteigė Elektrėnų, Trakų rajono savivaldybės, Elektrėnų savivaldybės sporto centras, sporto klubas „Halkis“, „Halkio sušiai“, Abromiškių reabilitacijos ligoninė, Elektrėnų ir Trakų visuomenės sveikatos biurai, „Speedway“ kartodromas, Sostinių golfo klubas, sušilti ir pasistiprinti komandoms padėjo Abromiškių bendruomenė.

Renginio organizatoriai „

Related posts