BŪTIS: VILNIAUS APSKRITIES/ ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS // APIE PAVOJUS PASIRODŽIUS PIRMAJAM LEDUI BEI APIE ŽEMDIRBIŲ REIKALUS # 2019 – 11 – 27

BŪTIS: VILNIAUS APSKRITIES/ ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS

APIE PAVOJUS PASIRODŽIUS PIRMAJAM

LEDUI BEI APIE ŽEMDIRBIŲ REIKALUS

2019 – 11 – 27

Šaltinis:  www.elektrenai.lt

Aktualios šaltinio informacinės medžiagos:

I

Pirmasis ledas ypač pavojingas

Paspaudus šaltukui ir užšalus vandens telkiniams, prasideda pramogų metas vaikams, kuriuos vilioja žaidimai ant ledo, žvejai skuba pasimėgauti poledine žūkle. Svarbu prisiminti, kad tiems, kurie nežino ar nesilaiko saugaus elgesio ant ledo taisyklių, prasideda ne pramogų, o pavojų metas.

Elektrėnų priešgaisrinės priežiūros pareigūnai primena, kokie pavojai tyko ant užšalusių vandens telkinių ir kaip elgtis įvykus nelaimei.

Lipti ar važiuoti ant neseniai užšalusio ledo, eiti per vandens telkinius labai pavojinga. Būtina žinoti, kuriose ledu padengtų vandens telkinių vietose tyko pavojai. Vanduo iš lėto šąla ten, kur auga žolės, vandenyje yra medžių šakų ar kitų daiktų, iškirstos eketės, ledas užsnigtas ar teka povandeninės srovės. Čia ledas paprastai trapus ir plonas, todėl šias vietas einant ledu derėtų aplenkti. Ypač atsargiems reikia būti prie kranto, nes čia ledas silpnesnis gali būti įtrūkimų. Ledas dar pavojingesnis upėse ir vandens telkiniuose su įtekančiais upeliais ar šaltiniais.

Tvirtas ledas visada turi mėlyną arba žalią atspalvį, o matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio ledas yra netvirtas. Svarbu žinoti, kad vieną žmogų išlaiko 7 cm storio ledas, o grupei žmonių išlaikyti būtinas ne mažesnio kaip 12 cm storio ledas. Pajutus linkstantį ledą ar jam pradėjus traškėti, tam, kad išvengtumėte įlūžimo, reikėtų padidinti atramos į ledą plotą, t. y. atsiremti į jį rankomis, panaudoti lazdą ar kitokį daiktą ir gulint šliaužti į krantą.

Įlūžus būtina prisiminti veiksmus, galinčius išsaugoti jūsų gyvybę:

Nepraraskite savitvardos ir nepasiduokite panikai.

Iš karto imkitės gelbėjimosi veiksmų – stenkitės išsilaikyti vandens paviršiuje.

Ant ledo krašto iššliaužkite ant nugaros, taip lengviau išlipti iš eketės.

Visu kūno svoriu neužgulkite ledo krašto, stenkitės ant ledo užšliaužti plačiai ištiesę rankas, kad padidėtų atramos plotas.

Ropškitės ant ledo į tą pusę, iš kur atėjote.

Užšliaužus ant ledo, negalima tuojau pat stotis, reikia nusiridenti nuo eketės kuo toliau į tą pusę, iš kur atėjote, nes ten ledas tvirtesnis.

Veiksmai gelbėjant įlūžusį skęstantajį:

Veikti reikia greitai ir ryžtingai, nes šaltame vandenyje žmogus greitai sušąla, o permirkę drabužiai neleidžia jam ilgai išsilaikyti vandens paviršiuje.

Nedelsdami kvieskite pagalbą telefonu 112.

Šaukdami perspėkite skęstantįjį, kad pagalba jau atvyksta, kad ateinate jam padėti, taip truputėlį nuraminsite skestantajį, suteiksite jam jėgų ilgiau išsilaikyti vandens paviršiuje, be to, atkreipsite pašalinių asmenų, kurie jums gali padėti, dėmesį.

Artintis prie eketės reikia labai atsargiai, geriausia šliaužte, plačiai ištiesus rankas. Jei yra galimybė, po savimi patieskite slides ar lentą ir šliaužkite ant jos. Prišliaužti prie pat eketės krašto negalima, nes jeigu jūs mėginsite skęstančiajam paduoti ranką ir jį ištraukti, ledas įlūš. Ledas išlaiko žmogų tik už 3 – 4 m nuo eketės krašto, todėl skęstančiajam reikia ištiesti slidę, slidžių lazdą, medžio šaką, lentą ar numesti virvę. Gelbėjimui galima panaudoti ir tvirtai surištus šalikus. Jeigu nelaimės vietoje yra keli gelbėtojai, jie gali paimti vienas kitą už kojų ir atsigulę ant ledo sudaryti grandinę iki eketės;

Elektrėnų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos   Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyrius

II

Susitikimas su ūkininkais

Lapkričio 22 d. Elektrėnų savivaldybės ūkininkai susitiko su savivaldybės vadovais. Į susitikimą taip pat atvyko Žemės ūkio rūmų Trakų r. savivaldos organizatorė J. Mandeikienė, VšĮ Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Elektrėnų biuro vadovė G. Sinkevičienė, VšĮ Elektrėnų profesinio rengimo centro Aukštadvario skyriaus vadovas J. Juknevičius.

Susitikimą pradėję meras K. Vaitukaitis ir administracijos direktorius G. Ratkevičius aptarė Elektrėnų savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir melioracijos skyriaus veiklą. Ūkininkai išsakė lūkesčius dėl Žemės ūkio ir melioracijos skyriaus veiklos ir būsimo vedėjo. Susitikime taip pat aptarta šalies žemdirbių organizuojama įspėjamoji protesto akcija, parama ūkininkams Elektrėnų savivaldybės biudžeto lėšomis, kiti aktualūs klausimai. Susitikimo pabaigoje sutarta, kad ūkininkai pateiks pasiūlymų dėl Elektrėnų savivaldybės smulkiojo verslo ir kaimo plėtros programos nuostatų.

Šis susitikimas organizuotas Gilučių seniūnijos ūkininkų iniciatyva.

Elektrėnų savivaldybės administracijos informacija

Related posts