VILNIAUS APSKRITIES/ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS: APIE NAUJĄ DUJOTIEKĮ / APIE PAUKŠČIŲ GRIPĄ # 2020 – 01 – 26

VILNIAUS APSKRITIES/ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS 

APIE NAUJĄ DUJOTIEKĮ / APIE

PAUKŠČIŲ GRIPĄ

2020 – 01 – 26

Informacijos šaltinis: www.elektrenai.lt

Aktuali šaltinio informacinė medžiaga: 

I. Informacinis pranešimas dėl magistralinio dujotiekio statybos darbų

2020-01-21

2020 m. sausio mėnesį Lietuvoje pradedami magistralinio dujotiekio, sujungsiančio Lietuvą ir Lenkiją, statybos darbai. Tarptautinės dujotiekių jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos GIPL (angl. Gas lnterconnection Poland – Lithuania) tikslas – sujungti Lietuvos ir Baltijos šalių dujų rinkas su Europos Sąjungos dujų rinka, užtikrinti patikimą ir saugų gamtinių dujų tiekimą ir sukurti papildomą dujų tiekimo šaltinį į Baltijos šalis.

Šį valstybei svarbų ekonominį projektą įgyvendina Lietuvos dujų perdavimo sistemos operatorius AB „Amber Grid“.

Dujotiekių jungties tarp Lenkijos ir Lietuvos dalies Lietuvos Respublikos teritorijoje statybos darbus vykdys rangovas UAB „Alvora“. Tai numatyta 2019 m. gruodžio 23 d. sudarytoje dujotiekių rangos sutartyje Nr. GIPL_RANGA.

Pranešama, kad artimiausiu metu Elektrėnų savivaldybėje bus pradėti dujotiekio statybos darbai pagal 2016 m. rugsėjo 27 d. Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos išduotą Statybą leidžiantį dokumentą Nr. SSIYV-100-160927-00008.

UAB ,,Alvora„ atstovai tikina, kad dės visas pastangas, kad gyventojai, įmonės ir kiti subjektai patirtų kuo mažiau nepatogumų dėl statybos darbų.

Kilus klausimų dėl vykdomų dujotiekio statybos darbų galima kreiptis į UAB „Alvora“:

– el. paštu gipl@alvora.lt;

 – raštu UAB „Alvora“, Visorių g. 33, Vilnius;

– tiesiogiai susisiekiant su UAB „Alvora“ darbų vadovu Leonardu Boroško, tel. 8 682 63 273, arba darbų vadovu Valdu Virpša, tel. 8 645 82 428.

II. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos rekomendacijos, kaip apsisaugoti nuo paukščių gripo

 2020-01-22

Rekomendacijos paukštininkystės ūkiams:

  • Paukštininkystės ūkis turi būti įrengtas taip, kad į jį negalėtų nekontroliuojami patekti pašaliniai asmenys, transporto priemonės, laukiniai, bešeimininkiai ir kiti gyvūnai.
  • Ūkio teritorija turi būti nuolat tvarkoma, joje auganti žolė – šienaujama.
  • Prieš įvažiavimą į paukštininkystės ūkio teritoriją turi būti užtikrinta visų įvažiuojančių transporto priemonių dezinfekcija.
  • Pastatai ir patalpos, kuriose laikomi lesalai, turi būti sukonstruotos ir įrengtos taip, kad į jas negalėtų patekti laukiniai paukščiai ir graužikai, jos turi atitikti ir kitų, pašarų laikymą reglamentuojančių, teisės aktų reikalavimus.
  • Ūkyje privalu registruoti informaciją apie paukščių gaišimą, vandens bei pašarų suvartojimą, kad būtų galima anksti nustatyti ligą ir sustabdyti užkrato plitimą į kitas teritorijas.

Rekomendacijos mažiems naminių paukščių ūkiams:

  • Pavasarinės ir rudeninės paukščių migracijos metu (kovo – balandžio ir rugsėjo – spalio mėn.) laikyti naminius paukščius uždarose patalpose arba aptvaruose su stoginėmis, apsaugančiomis nuo kontakto su laukiniais migruojančiai paukščiais.
  • Naminiams paukščiams skirtą pašarą laikyti taip, kad jis būtų apsaugotas nuo laukinių paukščių, graužikų ir kitų gyvūnų, galinčių mechaniškai pernešti virusą.
  • Nenaudoti naminių paukščių girdymui atvirų vandens telkinių vandens. Namines žąsis ir antis laikyti atskirai nuo kitų naminių paukščių.
  • Nesilankyti kitose paukščių laikymo vietose, vengti tiesioginio kontakto su laukiniais paukščiais.

Rekomendacijos medžiotojams:

  • Medžiotojai turi žinoti, kad medžiojamieji vandens paukščiai yra potencialūs paukščių gripo nešiotojai, todėl medžioklė, sumedžiotų paukščių tvarkymas ir išpjaustymas turi būti vykdomas laikantis biologinio saugumo reikalavimų.
  • Visos medžiojamų paukščių atliekos turi būti laikomos potencialiai užkrėstomis ir saugiai pašalinamos. Draudžiama sumedžiotų vandens paukščių atliekas sušerti naminiams gyvūnams (šunims, katėms ar kt.).
  • Medžioklės metu ir po medžioklės laikytis biologinio saugumo reikalavimų. Vengti tais pačiais rūbais ir apavu lankytis paukščių laikymo vietoje ir medžioklėje, nes paukščių gripo virusas gali būti platinamas per drabužius, vaikiškus batus, transporto priemones ir pan.

Rekomendacijos keliautojams:

  • Keliaujantys asmenys užsienio šalyse turėtų vengti tiesioginio kontakto su laukiniais ar naminiais paukščiais, atsisakyti ekskursijų į paukščių turgus, ypač tose šalyse, kuriose fiksuojami paukščių gripo protrūkiai.
  • Reikėtų įsitikinti, kad valgoma paukštiena yra gerai termiškai apdorota (virta ar kepta) ir griežtai laikytis asmeninės higienos.
  • Nesistengti įsivežti paukščių ir gyvūninių maisto produktų į Lietuvą iš ne Europos Sąjungos valstybių – tai griežtai draudžiama.

Pastebėjus būdingų ligos požymių naminių paukščių pulke, ėmus gaišti naminiams paukščiams ar aptikus nugaišusį laukinį vandens paukštį, reikėtų apie tai pranešti artimiausiam VMVT departamentui arba nemokamu tel. 8 800 40 403.

Informaciją parengė Teisės ir personalo administravimo skyriaus vyr. specialistas Dainius Kochanskas

Related posts