PAMĄSTYMAI/APŽVALGOS/: KĄ METALINĖ ŽIURKĖ „PADOVANOJO“ ŽMONIJAI 2020 METŲ SAUSĮ # 2020 – 02 – 04

PAMĄSTYMAI/APŽVALGOS

KĄ METALINĖ ŽIURKĖ

„PADOVANOJO“ŽMONIJAI 2020 METŲ

SAUSĮ

ROMUALDAS ČERNECKIS, www.dirst.lt

2020 – 02 – 04

Praėjusių metų gruodžio 29 dieną parašiau apžvalgą/pamąstymus tema “KOKS BUVO 2019 KIAULĖS LAIKOTARPIS BEI KĄ PRANEŠ 2020 METALINĖS ŽIURKĖS METAI”.

Dabar gi, š. m. vasario pirmomis dienomis, dirstelėjau, kaip tęsėsi tarptautinių įvykių procesas jau daugiapoliariniame pasaulyje ir ką gi Metalinė Žiurkė “padovanojo” žmonijai sausį?

Bendroje tarptautinėje erdvėje

Metalinė Žiurkė akivaizdžiai parodė, jog sausį įvairiose geopolitikos srityse toliau vyko arši konkurencija tarp Jungtinių Amerikos Valstijų bei Kinijos ir Rusijos. Regis, plečiasi taip vadinamo “hibridinio” karo vyksmas planetos žemynuose, kuriame vis ženklesnę vietą užima smarkios ginklavimosi varžybos…

Dirstelėjimas paliudijo, jog JAV viešpatavimui pasaulyje pasipriešino kad ir Iranas, Sirija, Turkija, Šiaurės Korėja. Irano bei jo artimiausių sąjungininkų karinės pajėgos, pavyzdžiui, sausį vis nuožmiau puolė kaiminystėje esančias amerikiečių karines bazes, Jungtinės Valstijos pasitraukė iš Sirijos, tepasilikusi sau teisę ginti ten esančias naftingas vietoves bei leisdama Rusijai šeimininkauti toje pilietinio karo nuniokotoje šalyje, Turkija nepaisydama kitų interesų savarankiškai sprendė iškilusius iššūkius, beje, vis dažniau aktualius reikalus derindama su Rusija, o Šiaurės Korėja, derybų metu arčiau susipažinusi su JAV prezidento Donaldo Trumpo diplomatinėmis gudrybėmis, pareiškė, jog savo suverenitetą gins visomis įmanomis priemonėmis.

Taigi, Metalinė Žiurkė sausį bendroje tarptautinėje erdėje šalims “padovanojo” vis aštrėjančią tarpusavio konkurenciją bei besiplečiančią aršią priešpriešą.

Pasaulyje dominuojančiose šalyse

JAV ir sausį nevyravo rimtis, kadangi toliau rutuliojosi konfliktinė situacija tarp šalies prezidento ir demokratų, tarp nacionalistų bei globalistų. D. Trumpas sulaukė Atstovų rūmus kontroliuojančių politinių priešininkų apkaltos proceso, bet tikėjosi, kad Senate viešpataujantys respublikonai atmes tą politinių konkurentų prieš jį panaudotą nepasitikėjimo priemonę. Matyt amerikiečių lyderis švęs pergale.Tik, ar pasibaigs dabartinė abiejų JAV vyraujančių partijų priešybė?..

Tuo tarpu Kinijoje siautėjo koronavirusas. Dabar ši vis daugiau aukų ne tik šalyje nusinešusi epidemija tęsiasi ir kol kas neaiški jos baigtis. Beje, kai kurie stebėtojai mano, kad prisidengdami minima neganda sausį nuo valdžios norėti nušalinti aukšto lygio nomenklatūriniai funkcionieriai (“komjaunuoliai”) organizavo “slenkantį kontrevoliucinį perversmą”. Gal vasaris parodys, ar ši politologų versija reali, o jeigu atitinka tikrovę, tai kaip su tokiu iššūku susidoros Kinijos lyderis Xi Jinpingas?

Rusijoje gi šalies prezidentas Vladimiras Putinas sausį pasiryžo konstitucinėms pataisoms. Opozicija lyderio veiksmus kritikavo ir teigė, jog jis bet kokia kaina norįs uzurpuoti valdžią. Nemažai stebėtojų sutinka, kad V. Putinas bijo netekti posto bei turimų privilegijų. Dalis jų tvirtina, jog šiais bei kitais metais toje šalyje įvyks daug įdomių dalykų.

Ką reikš šios Metalinės Žiurkės prieštaringai vertinamos sausio “dovanos” JAV, Kinijai ir Rusijai?..

Europos Sąjungoje

Sausio 31 d. Jungtinė Karalystė (JK) po ryžtingų JK premjero Boriso Džonsono politinių veiksmų išstojo iš ES.  Dabar laukia derybinis pereinamasis laikotarpis Kuo jis pabaigs?

Manau, kad JK išstojus iš ES, pačioje Sąjungoje vyks reikšmingi pokyčiai, kurie ženkliai palies ir Lietuvos naudą. Laukiamas finansų pasiskirstymas tarp Europos Sąjungos narių, kurio metu susidurs įvairūs interesai, – tik pradžia. Taigi, apžvalgininkams bus darbo…

Beje, atkreipiau dėmesį, jog Vokietijos kanclerės Angelos Merkel politinio dominavimo ES laikas baigiasi, o jos vietą veržiasi užimti prieštaringasis Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, išgarsėjęs savo išskirtine neigiama nuomone apie NATO.

Man berašant apie apie 2020 metų simbolio “dovanas” Metalinė Žiurkė šypsojosi: “Špėk!”

 

***

Related posts