VILNIAUS APSKRITIES/ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS: APIE GRIPĄ IR PERŠALIMO LIGAS # 2020 – 02 – 13

VILNIAUS APSKRITIES/ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS 

APIE GRIPĄ IR PERŠALIMO LIGAS

2020 – 02 – 13

Informacijos šaltinis: www.elektrenai.lt

Aktuali šaltinio informacinė medžiaga: 

Lietuvoje kasmet gripu suserga 5–10 proc. gyventojų, didžiausias sergamumas stebimas sausio – kovo mėnesiais. Gripas – ūminė kvėpavimo takų infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu. Skirtingai nuo kitų kvėpavimo takų infekcijų, gripas sukelia ūmią ligą ir yra pavojingas dėl sukeliamų komplikacijų.
Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) praneša, kad susirgimo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) atvejų daugėja. Nors šiemet sergančiųjų gerokai mažiau nei praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu, tačiau sergamumo gripu ir ŪVKTI rodikliai kas savaitę didėja.
Praėjusią, 6-ąją metų savaitę (vasario 3–9 d.), bendras sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis siekė 85,4 atvejo 10 tūkst. gyventojų, daugiausia sergančiųjų – Kauno apskrityje (108,2 atvejo 10 tūkst. gyventojų), mažiausiai – Tauragės apskrityje (64,9 atvejo 10 tūkst. gyventojų). Gripas praėjusią savaitę diagnozuotas 1474 Lietuvos gyventojams, iš jų vaikams (0–17 m.) – 721 atvejis.
2020 m. 6-osios savaitės (vasario 3–9 d.) duomenimis, bendras Vilniaus apskrities sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis sumažėjo nuo 93,45 iki 88,05 atv. 10 000 gyventojų. Bendroje Vilniaus apskrities sergamumo gripu ir ŪVKTI struktūroje dominuoja ŪVKTI. Sergamumas gripu sudarė 4,9 proc. visų ligų atvejų.
Elektrėnų savivaldybėje praėjusią savaitę ŪVKTI susirgo 246 gyventojai, iš jų 146 vaikai. Gripas diagnozuotas 9 vaikams ir 2 suaugusiems asmenims (5-ąją metų savaitę savivaldybėje ŪVKTI susirgo 203 asmenys, iš jų 111 vaikų. Gripas diagnozuotas 4 asmenims (suaugusiems). Sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis per savaitę padidėjo nuo 85,41 iki 103,5 atv. 10 000 gyventojų, bendras užregistruotų gripo atvejų skaičius iš visų susirgusiųjų sudaro 4,5 proc. Praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu Elektrėnų savivaldybės sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo didesnis ir siekė 160,6 atv. 10 000 gyventojų, gripu sirgo 104 asmenys.

Primename, kad sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atv. 10 000 gyv. per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Kaip elgtis siaučiant gripui? Gripo sezono metu rekomenduojama ypač griežtai laikytis higienos taisyklių:
• kosint ir čiaudint užsidengti nosį ir burną vienkartinėmis nosinaitėmis, jomis pasinaudojus, nedelsiant išmesti į šiukšliadėžę (galima užsidengti skepetaite ar sulenkta alkūne);
• reguliariai plauti rankas su muilu ir vandeniu arba naudoti rankų dezinfekcijos priemones, ypač nusikosėjus ar nusičiaudėjus;
• stengtis neliesti akių, nosies ir burnos, ypač nešvariomis rankomis;
• pajutus į gripą panašius simptomus (karščiavimą, kosulį, gerklės, galvos, sąnarių skausmus ir kt.), nedelsti ir kreiptis į savo šeimos gydytoją;
• dažnai valyti ir vėdinti patalpas.

Parengta pagal Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos skelbiamą informaciją

Related posts