KULTŪRA, TRADICIJOS: PAPRAMOGAUKIME/Juokų arba melagių diena # 2020 – 04 – 01

KULTŪRA, TRADICIJOS

Paruošė ROMUALDAS ČERNECKIS, www.dirst.lt 

2020 – 04 – 01

Šaltinis: interneto erdvės

PAPRAMOGAUKIME…

Juokų arba melagių diena

Vienintelę metuose dieną – balandžio 1-ąją – susiduriame su keistu psichologiniu paradoksu – galime meluoti kiek tik leidžia laki fantazija ir nesulauksime jokių priekaištų.

Nieko nuostabaus, nes balandžio 1-oji – Melagių diena.

Išdaigų ir juoko diena nuo seno minima ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Anksčiau „melagio, arba šido, diena“ buvo siejama su kiekvieno žmogaus sėkmės tiems metams būrimu. Manyta, kad „jeigu tą dieną nieko neprigausi, tau bus nelaimingi metai“. Užtat tądien visi verčiasi per galvas stengdamiesi sukurpti kuo įtikinamesnį melą ir taip šmaikščiai apmauti savo bičiulį ar giminaitį. Juk taip norisi smagiai sušukti: „Aprilius!“

Kaime buvo paprotys nesusivokiančius pusbernius siuntinėti pas kaimyną ko nors nesamo parnešti, pavyzdžiui, „gaištuvėlio“ arba „žiočių“. „Gaištuvėliu“ vadino vos gimusį kūdikį, mat su juo daug laiko sugaištama, o „žiotimis“ – tarpą, kuris atsiranda tarp metmenų siūlų audžiant. Nesusivokiančiam kaimynas prikraudavo į maišą gelžgalių ar kitko, kad parneštų šeimininkams. Iš to, žinoma, buvo gražaus juoko, o pusberniui – pamoka.

Svarbiausia per „aprilių“ negalima buvo pykti.

Mūsų dienomis balandžio pirmoji – humoro, improvizacijų, išdaigų scenoje diena. Kiekvienas save gerbiantis humoristas jaučia pilietinę pareigą pasirodyti scenoje. Štai kodėl jau kovo viduryje šmaikštuoliai, juokinantys mus iš televizorių ekranų, gundo balandžio pirmąją ateiti į gyvą renginį.

♦♦

Nūnai, koronaviruso pandemijos akivaizdoje nemalonu meluoti. Vis dėlto sudėtingoje dabartinėje kasdienybėje proto ribose papramagauti, pašmaikštauti verta.

Related posts