VILNIAUS APSKRITIES / ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS: MAUDYKLŲ VANDUO # 2020 – 06 – 20

  VILNIAUS APSKRITIES / ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS 


MAUDYKLŲ VANDUO

Informacijos šaltinis: www.elektrenai.lt

Portale paskelbta: 2020 – 06 – 20

Aktuali šaltinio informacinė medžiaga: 

 

ELEKTRĖNŲ SAVIVALDYBĖS MAUDYKLŲ VANDENS KOKYBĖS TYRIMO REZULTATAI

2020-06-19

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos pateiktais duomenimis, 2020 m. birželio 16 d. paimtų vandens mėginių tyrimų rezultatai rodo, kad visų Elektrėnų savivaldybėje stebimų maudyklų vanduo atitinka Lietuvos higienos normos „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“ reikalavimus. Mikrobiologinė tarša neviršijo leistinų ribinių dydžių, atliekų, nuolaužų ar kitokių plūduriuojančių medžiagų nė viename ežere nerasta.

Elektrėnų savivaldybėje stebimų maudyklų ir poilsio zonų vandens kokybės rezultatai viešinami Elektrėnų savivaldybės interneto svetainės www.elektrenai.lt skiltyje „Maudyklos“ ir  „Facebook“ paskyroje.

2020-06-16 paimtų maudyklų vandens mėginių tyrimų rezultatai

Maudyklos pavadinimas

Vandens temperatūra

Mikrobiologiniai parametrai
Žarniniai enterokokai (ksv/100 ml) Žarninės lazdelės (ksv/1000 ml) Nuolaužos, plūduriuojančios medžiagos, dervų likučiai, stiklas, plastikas, guma
Elektrėnų miesto maudykla

(Elektrėnų marios)

+16 C 11±7 6,3 (2,5-12,7)
Mažiklės pusiasalio poilsio zona (Elektrėnų marios) +17 C Neaptikta <1 (0,0-3,7)
Vievio miesto maudykla

(Vievio ežeras)

+17 C 15±9 8,6 (190,4-446,1)
Pylimų k. poilsio zona

(Vievio ežeras)

+17 C 37±15 290,9 (0,7-8,9)
Kietaviškių poilsio zona

(Aujėdo ežeras)

+16 C <3 2,0 (0,3-7,1)
Semeliškių poilsio zona

(Nestrėvančio ežeras)

+ 17 C 5,0 (2-12) 8,6 (4,5-16,9)
Pastrėvio k. poilsio zona

(Elektrėnų marios)

+16 C 9,0 (4-17) 4,1 (1,2-9,1)

žarninių enterokokų turi būti ne daugiau kaip 100 kolonijas sudarančių vienetų 100 ml vandens, o žarninių lazdelių – ne daugiau kaip 1000 kolonijas sudarančių vienetų 100 ml vandens.

Atkreipiame dėmesį ir primename: vandens pramogos yra puikus ir sveikas laiko praleidimo būdas, tačiau būkite budrūs – skendimas yra problema, kurios galime išvengti. Mokėjimas plaukti negarantuoja saugaus maudymosi.

Kaip saugiai elgtis vandenyje?

*Maudykitės tik saugiose, patikrintose, tam pritaikytose vietose.

*Neleiskite vienų mažamečių vaikų prie vandens telkinių, prie vandens akylai prižiūrėkite vaikus, net jei jie tuo metu nesimaudo.

*Nesimaudykite, jei esate labai pavargęs ar blogai jaučiatės, jeigu esate perkaitęs, ką tik pavalgėte, jei vanduo nesiekia 14 ºC, jei šalta.

*Nesimaudykite naktį ir perkūnijos metu.

*Prie vandens telkinių nevartokite alkoholio ir kitų psichotropinių medžiagų, nes taip keliate pavojų sau ir negalite užtikrinti pakankamos priežiūros savo vaikams.

*Nešokinėkite į vandenį nežinomoje vietoje, net ten, kur anksčiau buvo saugu. Gal atsirado naujų pavojų!

*Niekada neplaukite toliau įspėjamųjų ar maudymosi vietą žyminčių ženklų.

*Neplaukiokite ant pripučiamų čiužinių, padangų kamerų, savadarbių plaustų ar kitų priemonių, ypač jeigu nemokate plaukti arba plaukiate prastai.

*Nežaiskite vandenyje pavojingų žaidimų: nenardinkite kito asmens, netampykite už kojų, nelipkite ant pečių. Nešaukite pagalbos, jei jos nereikia.

*Nesimaudykite per ilgai. Vandens temperatūra net ir šilčiausią dieną yra gerokai žemesnė nei kūno temperatūra. Sumažėjus kūno temperatūrai iki kritinės ribos, prasideda hipotermija. Pirmieji simptomai: drebėjimas, kalenimas dantimis. Juos pajutus reikia lipti iš vandens, nusišluostyti, apsirengti ir pasistengti sušilti – pabėgioti, pašokinėti ir pan.

*Stebėkite oro sąlygas. Jeigu artėja audros debesys, lipkite iš vandens. Prasidėjus audrai, lietui, tikėtinos ir žaibo iškrovos, o žaibuojant labai pavojinga būti ne tik vandenyje, bet ir krante. Žaibas gali mirtinai sužaloti!

Elektrėnų savivaldybės administracijos informacija

Related posts