BŪTIS # DIRST: KAIP VYKSTA STOJANČIŲJŲ PRIĖMIMAS Į EPMC (Interviu) # 2020 – 07 – 15

BŪTIS

DIRST: KAIP VYKSTA STOJANČIŲJŲ

PRIĖMIMAS Į EPMC

(Interviu)

ROMUALDAS ČERNECKIS, www.dirst.lt

2020 – 07 – 15

Pasidomėjau portalo www.dirst.lt internetinio leidinio :Skvarbus žvilgsnis į būtį“ kūrybinę grupę dominančia aktualija: kaip vyksta stojančiųjų priėmimas į Elektrėnų profesinio mokymo centrą (EPMC). Interviu apie tai davė EPMC direktorės pavaduotoja ugdymui Lina Ališauskienė.

R. Č.:

Kaip vyksta stojančiųjų ę EPMC priėmimas?

L. A.:

Norintys įgyti profesiją teikia prašymus LAMA BPO Bendrojo priėmimo informacinėje sistemoje (BPIS). Jei stojančiajam neaišku kaip šį užpildyti, jis atvyksta pas mus į mokyklą, kur mes pakonsultuojame ir padedame sutvarkyti reikalą.

Šiemet prašymus mokytis pagal profesinio mokymo programų modulius mūsų profilio mokymo įstaigose gali teikti gimnazijų I–IV ir bendrojo ugdymo mokyklų 9–10 klasių mokiniai. Šie, kad įsigyti vidurinį išsilavinimą, tuo pačiu metu galės mokytis ir savo bendrojo ugdymo mokyklose, ir profesinio mokymo įstaigose. Baigę modulius, jie gaus kompetenciją patvirtinančius pažymėjimus.

Pagrindinio priėmimo vasaros etapo prašymus stojantieji gali teikti iki rugpjūčio 7 d., o vidurinį išsilavinimą turintys asmenys – iki rugpjūčio 12 d. Šiame tarpsnyje kiekvienas gali nurodyti ne daugiau kaip 3 pageidavimus. Kvietimai mokytis asmenims, kurie turi pagrindinį išsilavinimą ar jo neturi, bus paskelbti rugpjūčio 10 d., o įsigijusieji vidurinį išsilavinimą juos gaus rugpjūčio 14 d. Mokymo sutarčių su pakviestaisiais sudarymas profesinio mokymo įstaigose vyks rugpjūčio 12 –17 d.

Rugpjūčio 15 – 26 d. registruotis ir teikti prašymus galės norintieji dalyvauti papildomame priėmime. Dėl valstybės finansuojamų vietų juos galės paduoti tik tie stojantieji, kurie tokių profesinio mokymo sutarčių nesudarė pagrindinio priėmimo metu. Pageidaujantys dalyvauti papildomame priėmime turės pateikti naujus prašymus, kadangi pagrindinio priėmimo metu paduotieji į papildomą priėmimą automatiškai neperkeliami. Jo metu stojantieji galės pateikti iki 2 pageidavimų

R. Č.:

 – Kokios profesijos populiariausios?

L. A.:

– Šiemet vykdome priėmimą į 27 pirminio ir tęstinio profesinio mokymo programas. Pačios populiariausios, kur jau turime reikiamą norinčių mokytis skaičių, yra renginių techninio aptarnavimo darbuotojo, apskaitininko, automobilių elektros įrengimų remontininko, apdailininko, socialinio darbuotojo padėjėjo, masažuotojo, dekoratyvinio želdinimo verslo darbuotojo, kompiuterinės įrangos derintojo profesinio mokymo programos.

R. Č.:

 – Kiek metų Įstojusieji mokosi?

L. A.:

– Nuo praėjusių mokslo metų priėmimas visoje Lietuvoje vykdomas tik į modulines profesinio mokymo programas. Mokymosi trukmė priklauso nuo kreditų skaičiaus. Jei 60 kreditų – 1 mokymosi metai, 90 kreditų – 1,5 metų, 110 kreditų – 2 metai.

R. Č.:

 – Kur dar galima būtų gauti informacijos šiuo klausimu?

L. A.:

– Daugiau informacijos yra mūsų puslapyje http://www.epmc.lt/ka-mokytis/.

Besidomintieji apie profesinio mokymo programas galima pasiskaityti https://www.kpmpc.lt/kpmpc/profesinis-mokymas-3/programos-ir-istekliai/modulines-profesinio-mokymo-programos/.

Kokias mokymo programas vykdo profesinės mokyklos, galima rasti https://www.aikos.smm.lt/mokytis/.

Related posts