VILNIAUS  APSKRITIES / ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS # DIRST: KALIO JODIDO TABLEČIŲ VARTOJIMAS # 2020 – 08 – 13

VILNIAUS  APSKRITIES / ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS 

Informacijos šaltinis: www.elektrenai.lt

Portale paskelbta: 2020 – 08 – 13

DIRST: KALIO JODIDO TABLEČIŲ

VARTOJIMAS

Aktuali šaltinio informacinė medžiaga: 

RADIACINĖS SAUGOS CENTRAS: PATARIMAI KAIP TEISINGAI VARTOTI KALIO JODIDO TABLETES

 2020-08-13

Informacija lietuvių kalba

информация на русском

informacje w języku polskim

information in English

Siekiant tinkamai pasirengti galimoms branduolinėms ar radiologinėms avarijoms, Sveikatos apsaugos ministerija nupirko kalio jodido (KI) tabletes ir paskirstė 16 savivaldybių, esančių 100 kilometrų atstumu nuo Astravo atominės elektrinės.

KI skirtas apsaugoti žmogaus skydliaukę nuo radioaktyviojo jodo. Skiriama vienkartinė 130 mg KI dozė, tai yra 2 KI tabletės po 65 mg, kurios apsaugo suaugusio žmogaus skydliaukę 24 valandas nuo radioaktyviojo jodo. Sveikatos apsaugos ministerija, įvertinusi avarinę situaciją (radioaktyviojo jodo išmetimo trukmę, žmonių evakuavimo galimybes, kt.), suaugusiems žmonėms gali rekomenduoti suvartoti dar vieną paros dozę. Išimtis taikoma naujagimiams iki 1 mėnesio amžiaus, nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims bei vyresniems nei 60 metų amžiaus žmonėms, kuriems rekomenduojama tik viena KI paros dozė. Todėl savivaldybėse vienam suaugusiam žmogui išduodamas KI tablečių skaičius yra toks kokį rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.

Branduolinės ar radiologinės avarijos metu aplinkoje pasklidus radioaktyviajam jodui ir tik Sveikatos apsaugos ministerijai rekomendavus reikia suvartoti žmonių amžiaus grupei nustatytą kiekį KI tablečių:

– naujagimiams iki 1 mėn., rekomenduojama KI vienkartinė dozė yra ketvirtis tabletės;

– kūdikiams nuo 1 mėn. iki 3 metų, rekomenduojama KI vienkartinė dozė yra pusė tabletės;

– vaikams nuo 3 iki 12 metų, rekomenduojama KI vienkartinė dozė yra viena tabletė;

– vaikams nuo 12 metų ir suaugusiems, rekomenduojama KI vienkartinė dozė yra dvi tabletės;

Optimalus laikas blokuoti skydliaukę jodu yra likus 6 valandoms iki galimo radioaktyviojo jodo įkvėpimo ar patekimo su maistu, bet ne ankščiau nei prieš 24 valandas. Blokuoti skydliaukę KI dar yra veiksminga praėjus 2 valandoms nuo radioaktyviojo jodo įkvėpimo ar patekimo su maistu, bet ne vėliau, nei praėjus 8 valandoms. Naudoti KI tabletes kitu nei nurodyta laiku gali būti žalinga, todėl žmonės turi griežtai laikytis Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymų.

Skydliaukės apsaugai branduolinės ar radiologinės avarijos atveju netinka vartoti vaistinėse parduodamų spiritinių ar vandeninių jodo tirpalų, purškalų su jodu, maisto papildų su jodu, nes jie neapsaugo skydliaukės nuo radioaktyviojo jodo žalingo poveikio dėl juose esančio mažo stabiliojo jodo kiekio.

Related posts