BŪTIS: PAMĄSTYMAI # ANDRIAUS ŠIMKAUS PUSLAPIS <18> GAL TAI PRANAŠYSTĖ, O GAL… # 2020 – 11 – 02

BŪTIS: PAMĄSTYMAI 

ANDRIAUS ŠIMKAUS

18

Gal tai pranašystė, o gal…  

ANDRIUS ŠIMKUS, www.dirst.lt

2020 – 11 – 02

Sveki, nežinau, kaip apibūdinti – gal tai pranašystė, o gal tiesiog žmogus toks silpnas, kad visais laikais išlieka paveikus nematomiems virtualiems reiškiniams…

Ištrauka iš F. Dostojevskio romano

,,Nusikaltimas ir bausmė“ (1866m.)

5 – asis Raskolnikovo sapnas

„Jis gulėjo ligoninėje visą gavėnios ir Šventosios pabaigą. Jau atsigavęs jis prisiminė savo svajones, kai dar gulėjo karštyje ir kliedesyje. nuo Azijos gilumos iki Europos visi turėjo žūti, išskyrus keletą, labai nedaugelį išrinktųjų.

Atsirado keletas naujų trichinelių, mikroskopinių būtybių, kurios pateko į žmonių kūnus. Tačiau šios būtybės buvo dvasios, gabios intelektui ir valiai. Žmonės, kurie juos paėmė į save, iškart tapo apsėsti ir išprotėję. Bet niekada, niekada žmonės nelaikė savęs protingais ir nepajudinamais tiesoje, kaip manė užkrėstieji. Jie niekada nemanė, kad sakiniai, mokslinės išvados, moraliniai įsitikinimai ir įsitikinimai yra nepajudinami. Užkrėtė ir išprotėjo ištisi kaimai, ištisi miestai ir tautos. Visi jaudinosi ir nesuprato vienas kito, visi manė, kad jame yra tiesa, o jis kankinosi, žiūrėdamas į kitus, mušė krūtinę, verkė ir veržėsi rankomis. Jie nežinojo, ką ir kaip vertinti, negalėjo susitarti, ką laikyti blogiu, kuo geru. Jie nežinojo, ką kaltinti, ką išteisinti … “

https://klassika.ru/read.html?proza/dostoevskij/prestup.txt&page=111

Rodionas Romanovičius Raskolnikovas yra išgalvotas Fiodoro Dostojevskio 1866 m. Romano „Nusikaltimas ir bausmė“ veikėjas. Pavadinimas Raskolnikov kildinamas iš rusų raskolnik, reiškiančio „schizmatišką“. Pavadinimas „Rodion“ kilęs iš graikų kalbos ir reiškia Rodo gyventoją.

Vikipedija (anglų k.)

Fiodoras Michailovičius Dostojevskis (rus. Фёдор Миха́йлович Достое́вский, 1821 m. lapkričio 11 d., Maskva1881 m. vasario 9 d., Sankt Peterburgas, Rusija) – rusų literatūros klasikas, publicistas, filosofas. Gimė 1821 m. lapkričio 11 d. Maskvoje, vargšų ligoninės gydytojo šeimoje.

https://lt.wikipedia.org/wiki/Fiodoras_Dostojevskis

Visiems ramybės ir geros sveikatos,

Andrius 

Related posts