BŪTIS: VILNIAUS APSKRITIES / ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS # WWW.DIRST.LT PUSLAPIS <85> DIRST: APIE MOKINIŲ PASIEKIMŲ PATIKRINIMĄ # 2020 – 11 – 17

BŪTIS: VILNIAUS APSKRITIES / ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS 

85

DIRST: APIE MOKINIŲ PASIEKIMŲ

PATIKRINIMĄ

Informacijos šaltinis: www.elektrenai.lt 

Portale paskelbta: 2020 -11 – 17

Aktuali šaltinio informacinė medžiaga: 

2020–2021 MOKSLO METŲ MOKINIŲ PASIEKIMŲ PATIKRINIMŲ (E-NMPP, PUPP, BE) ORGANIZAVIMAS IR VYKDYMAS

2020-11-16

Brandos egzaminai (BE)

2021 metais bazinė mokykla – Elektrėnų sav. Vievio gimnazija. Bazinė mokykla – mokykla, priimanti eksternų prašymus laikyti brandos egzaminus, organizuojanti ir vykdanti mokyklinių brandos egzaminų pakartotinę sesiją, pakartotinės sesijos mokyklinių brandos egzaminų darbų vertinimą ir mokyklinius brandos egzaminus laikiusių kandidatų apeliacijų nagrinėjimą.

Šiais metais kandidatai iki rugsėjo 25 dienos dėl brandos darbo, menų ir technologijų, o iki lapkričio 24 d. dėl kitų brandos egzaminų, III gimnazijos klasės mokinys dėl brandos darbo iki einamųjų mokslo metų sausio 15 dienos turės apsispręsti, kiek ir kokius brandos egzaminus jie planuoja laikyti 2021 metais. Lietuvos Respublikos Vyriausybei iki šių metų lapkričio 29 dienos įvedus karantino režimą, karantino režimo metu kandidatams iki lapkričio 24 dienos renkantis brandos egzaminus leistina savo pasirinkimą raštu patvirtinti teikiant skenuotą ar fotografuotą prašymą savo mokyklos direktoriui (eksternai – bazinės mokyklos (Elektrėnų sav. Vievio gimnazijos) direktoriui, nurodydami pasirinktus egzaminus ir jų tipus (mokyklinis, valstybinis). Kandidatas einamaisiais metais, be lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino, gali rinktis ir laikyti ne daugiau kaip šešių dalykų brandos egzaminus ir brandos darbą.

Pasirinktus vidurinio ugdymo pasiekimų patikrinimus leidžiama laikyti mokyklos vadovo įsakymu:

1.mokiniui ir buvusiam mokiniui:

1.1. pasirinktus individualaus ugdymo plano brandos egzaminus, išskyrus lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą;

1.2. lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą – iki pagrindinės sesijos šio egzamino datos turinčiam išlaikytą dalyko įskaitą;

1.3. pasirinktus ne individualaus ugdymo plano brandos egzaminus, išskyrus užsienio kalbos (rusų ar vokiečių), jei šios kalbos mokėsi kaip gimtosios, egzaminą, ir mokyklinius menų ir technologijų brandos egzaminus;

1.mokiniui rengti individualaus ugdymo plano pasirinkto dalyko brandos darbą;

2. eksternui pasirinktus brandos egzaminus, išskyrus brandos darbą, mokyklinius menų ir technologijų brandos egzaminus;

3. III gimnazijos klasės mokiniui rengti individualaus ugdymo plano pasirinkto dalyko brandos darbą.

Pasibaigus prašymų teikimo laikui, bet ne vėliau kaip prieš 7 darbo dienas iki pakartotinės sesijos pradžios (iki 2021-06-11), eksternai, nepateikę prašymo iki lapkričio 24 dienos, dar galės prašymus pateikti Kauno miesto administracijos direktoriaus paskirtos bazinės mokyklos vadovui ir laikyti pasirinktus brandos egzaminus pakartotinėje sesijoje. Prašymus galima pateikti tik vieną kartą vienoje bazinių mokyklų.

Pateikdamas prašymą savivaldybės administracijos direktoriaus ar jo įgalioto asmens paskirtos bazinės mokyklos vadovui eksternas privalo pateikti:

1) asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą (asmens tapatybės kortelę, pasą ar leidimą gyventi Lietuvoje) arba vairuotojo pažymėjimą;

2) vidurinį išsilavinimą liudijantį dokumentą (brandos atestatą, profesinės ar aukštesniosios mokyklos diplomą (jei vidurinis išsilavinimas įgytas Lietuvoje);

3) jei vidurinis išsilavinimas įgytas užsienyje, Studijų kokybės vertinimo centro pažymą, kuria vidurinį išsilavinimą liudijanti kvalifikacija įvertinta lygiaverte arba lygiaverte su sąlyga, kad bus išlaikyti brandos egzaminai arba švietimo,  mokslo ir sporto ministro įsakymą dėl vidurinio išsilavinimo pripažinimo;

4) užsienio šalies mokyklos mokinys užsienio šalies mokyklos išduotą dokumentą, liudijantį, kad asmuo mokosi vidurinio ugdymo programos baigiamojoje klasėje.

Teikdamas prašymą eksternas sumoka 14,48 euro už kiekvieną pasirinktą dalyko brandos egzaminą. Bazinė mokykla gautas įmokas perveda į pajamų, gaunamų už teikiamas paslaugas, sąskaitas ir naudoja jas eksternų registravimo, brandos egzaminų organizavimo, vykdymo ir vertinimo išlaidoms apmokėti.

Atkreipiame dėmesį:

1.Lietuvių kalbos ir literatūros įskaita bus laikoma ugdymo procese nuo vasario 25 d. iki gegužės 10 d. (išskyrus balandžio 6–9 dienomis) Įskaitos datą ir laiką nustato mokyklos vadovas.

2. Brandos egzaminų tvarkaraštį tvirtina Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministras. Ne vėliau kaip prieš tris darbo dienas, atsižvelgdamas į orų prognozes, valstybės ar savivaldybės lygio ekstremaliąją situaciją, ekstremalųjį įvykį ar karantiną.  švietimo, mokslo ir sporto ministras gali tvarkaraštyje numatytą brandos egzamino datą pakeisti į kitą, ankstinti ar vėlinti nustatytą brandos egzamino pradžios laiką.

3. Laikant lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą, kaip ir pernai, numatytas platesnis autorių pasirinkimas, galimybė naudotis kūriniais, tikslesnis vertinimas. Laikydami lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą abiturientai ir kiti kandidatai autorius galės pasirinkti iš visų šio dalyko egzamino programoje privalomų autorių. Per egzaminą bus galima naudotis privalomų programinių autorių kūriniais, pateiktais elektroniniu formatu. Kiekvienas mokinys, kol iki egzamino pabaigos liks pusantros valandos, kompiuteriu galės naudotis vieną kartą 20 min. arba du kartus po 10 minučių. Kaip ir anksčiau, jie taip pat galės naudotis „Dabartinės lietuvių kalbos žodynu“ ir dvikalbiais žodynais. Rašinys bus vertinamas ne 50, o 100 taškų. Tai padės tiksliau įvertinti mokinio darbą. Mokinys, kuris nepasirems nė vienu iš 36 privalomų programinių autorių, egzamino neišlaikys.

4. Brandos egzaminai ar jų dalys bus vykdomi patalpose, skirtose ne daugiau kaip 9 kandidatams, arba patalpose, skirtose ne daugiau kaip 50 asmenų, o užsienio kalbos brandos egzamino kalbėjimo dalis vykdoma vertinimo patalpose, skirtose 2 kandidatams.

5. Jeigu kandidatai laikys egzaminą patalpose, skirtose ne daugiau kaip 9 kandidatams, tarp visų patalpoje esančių asmenų bus išlaikomas ne mažesnis kaip dviejų metrų atstumas. Jeigu kandidatai laikys egzaminą patalpose, skirtose daugiau kaip 9 kandidatams, tarp visų patalpoje esančių asmenų bus išlaikomas ne mažesnis kaip dviejų metrų atstumas ir užtikrinama, kad vienam asmeniui tektų ne mažiau kaip 10 kv. metrų patalpų ploto.

6. Dėl valstybinių brandos egzaminų apeliaciją bus galima pateikti per 2 darbo dienas nuo egzamino rezultatų paskelbimo dienos. Pateikus apeliaciją, mokinio darbas vertinamas iš naujo.

7. Nuo 2020 metų apeliacijoms dėl brandos darbo nagrinėti Nacionalinės švietimo agentūros direktoriaus įsakymu sudaroma ne mažiau kaip 3 dalyko specialistų komisija. Apeliacijų dėl mokyklinių technologijų ir menų brandos egzaminų neteikiama.

8. Kadangi nuo 2018 m. palaipsniui pereinama prie skenuotų mokinių darbų kopijų vertinimo elektroniniu būdu, mokiniai per egzaminus turės naudotis tik juodos spalvos tušinukais, korektūros priemonėmis naudotis negalima.

9. Kaip ir pernai, šiais metais planuojama visų mokomųjų dalykų valstybinių brandos egzaminų kandidatų darbus vertinti elektroniniu nuotoliniu būdu.

10. Kandidatams į brandos egzamino patalpą mobiliojo ryšio ir kitas informacijos perdavimo ar priėmimo priemones įsinešti draudžiama (iki 2015 m. telefonas turėjo suskambėti, kad kandidatas būtų pašalintas iš egzamino patalpos).

11. 2020 metais užsienio kalbos (anglų, prancūzų, vokiečių, rusų) valstybinio brandos egzamino struktūra nesikeitė – egzaminą sudaro keturios kalbinės veiklos sritys – kalbėjimas, klausymas, rašymas, skaitymas.

Pagrindinės naujovės, vykdant užsienio kalbos (anglų, prancūzų, vokiečių, rusų) kalbėjimo dalies valstybinį brandos egzaminą, įvestos 2016 metais, išlieka tos pačios, o 2019 metais papildyta nauja nuostata dėl vertinimo išlieka ir šiemet:

– nesikartojančios kalbėjimo dalies užduotys;

– kandidatus vertins ne mokę mokytojai, o kitos mokyklos mokytojai; – kalbėjimą vertinimo centre vertins vienas vertintojas, o kitas vertintojas vertins įrašą (šis vertintojas skiriamas Nacionalinės švietimo agentūros);

– kalbėjimo dalies atliktis bus įrašoma ir įkeliama į duomenų perdavimo sistemą KELTAS;

– į užsienio kalbos (anglų, prancūzų, vokiečių, rusų) kalbėjimo dalies valstybinį brandos egzaminą kandidatas gali vėluoti ne daugiau kaip 15 minučių (kitų egzaminų 30 min.). Tokiu atveju kandidatas bus įleidžiamas į vertinimo patalpą (vykdymo patalpoje jis nesiruoš).

1.2021 metais (kaip ir pernai) informacinių technologijų valstybinis brandos egzaminas bus vykdomas e. testavimo sistemos versija. Labai svarbu tai, kad baigti darbą elektroninėje egzamino užduoties atlikimo sistemoje kandidatas galės tik tada, kai pats sukels ir išsiųs visus atliktus praktinių užduočių failus.

Pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimas (PUPP)

2021 metais pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimas bus organizuojamas ir vykdomas vadovaujantis Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministro 2020 m. rugsėjo 22 d. įsakymu Nr. V-1425 patvirtintu Pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašu ir Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministro 2020 m. rugsėjo 14 d. įsakymu Nr. V-1369 patvirtintu 2020–2021 mokslo metų pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo tvarkaraščiu.

 

Patikrinimas Laikotarpis, data Pradžia
1. Lietuvių kalba ir literatūra (žodžiu) Ugdymo procese *
2. Lietuvių kalba ir literatūra (raštu) (elektroninis vykdymas) 2021 m. balandžio 20 d. – balandžio 21 d.
2.1. lietuvių kalba ir literatūra (raštu) I srautas 2021 m. balandžio 20 d. 9 val.
2.2. lietuvių kalba ir literatūra (raštu) II srautas 2021 m. balandžio 21 d. 9 val.
2.3. lietuvių kalba ir literatūra (raštu) III srautas 2021 m. balandžio 21 d. 12 val. 30 min.
3. Matematika (elektroninis vykdymas) 2021 m. balandžio 22 d. – balandžio 23 d.
3.1. matematika I srautas 2021 m. balandžio 22 d. 9 val.
3.2. matematika II srautas 2021 m. balandžio 23 d. 9 val.
3.3. matematika III srautas 2021 m. balandžio 23 d. 11 val. 30 min.

*Mokyklos vadovo nustatytu laiku.

Lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimas yra privalomas. Buvęs mokinys prašymą dėl galimybės dalyvauti pasiekimų patikrinime iki einamųjų metų vasario 8 dienos teikia mokyklos, išdavusios mokymosi pasiekimų pažymėjimą ar kitą atitinkamą dokumentą, patvirtinantį mokymąsi pagrindinio ugdymo programos baigiamojoje klasėje, vadovui.

Mokinys ir buvęs mokinys, Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministro patvirtintame pasiekimų patikrinimo tvarkaraštyje nustatytomis dienomis nedalyvavę pasiekimų patikrinime dėl pateisinamos priežasties, mokyklos vadovui įsakymu leidus ir iki birželio 9 dienos atsakingam už duomenų perdavimą Nacionalinėje švietimo agentūroje asmeniui įregistravus duomenų perdavimo sistemoje KELTAS (toliau – sistema KELTAS), gali dalyvauti pakartotiniame pasiekimų patikrinime (vykdomas einamųjų metų birželio 10–18 dienomis).

Atkreipiame dėmesį:

1.Lietuvių kalbos ir literatūros pasiekimų patikrinimo dalis raštu ir matematikos pasiekimų patikrinimas bus vykdomi elektroniniu būdu. Lietuvių kalbos ir literatūros pasiekimų patikrinimo dalis žodžiu vykdomi tradiciniu būdu. Kuriuo būdu bus vykdomas pasiekimų patikrinimas specialiųjų poreikių turintiems mokiniams, spręs mokyklų vadovai atsižvelgdami į pedagoginių psichologinių tarnybų individualias rekomendacijas mokiniams.

2. Pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo tvarkaraštį tvirtina Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministras. Ne vėliau kaip prieš tris darbo dienas, atsižvelgdamas į orų prognozes, valstybės ar savivaldybės lygio ekstremaliąją situaciją, ekstremalųjį įvykį ar karantiną. švietimo, mokslo ir sporto ministras gali tvarkaraštyje numatytą pasiekimų patikrinimo datą pakeisti į kitą, ankstinti ar vėlinti nustatytą pasiekimų patikrinimo pradžios laiką.

3. Pasiekimų patikrinimo vykdymo dieną mokiniui ir buvusiam mokiniui susirgus ar dėl pareigos izoliuotis jis pats arba jo artimieji turi tai pranešti mokyklos vadovui ne vėliau kaip kitą darbo dieną po pasiekimų patikrinimo ir pateikti prašymą dėl pasiekimų patikrinimo atidėjimo. Pagal mokyklos vadovui pateiktą prašymą, pasiekimų patikrinimas atidedamas pakartotiniam pasiekimų patikrinimui. Jeigu mokinys suserga ar dėl pareigos izoliuotis per pakartotinį pasiekimų patikrinimą jame negali dalyvauti, jis pats arba jo artimieji ne vėliau kaip kitą darbo dieną po pakartotinio pasiekimų patikrinimo mokyklos vadovui turi pateikti prašymą dėl atleidimo nuo dalyvavimo pakartotiniame pasiekimų patikrinime ir susirgimą patvirtinančius dokumentus, pagal kuriuos mokinys ir buvęs mokinys nuo dalyvavimo pakartotiniame pasiekimų patikrinime atleidžiami. 2. Lietuvių kalbos ir literatūros dalis raštu ir matematikos pasiekimų patikrinimas bus vykdomi patalpose, skirtose ne daugiau kaip 9 kandidatams, arba patalpose, skirtose ne daugiau kaip 50 asmenų.

4. Jeigu mokiniai dalyvauja pasiekimų patikrinime patalpose, skirtose ne daugiau kaip 9 kandidatams, tarp visų patalpoje esančių asmenų bus išlaikomas ne mažesnis kaip dviejų metrų atstumas. Jeigu mokiniai dalyvauja pasiekimų patikrinime patalpose, skirtose daugiau kaip 9 kandidatams, tarp visų patalpoje esančių asmenų bus išlaikomas ne mažesnis kaip dviejų metrų atstumas ir užtikrinama, kad vienam asmeniui tektų ne mažiau kaip 10 kv. metrų patalpų ploto.

5. Vertinimo komisija mokinių darbų vertinimą pradeda ne anksčiau kaip kitą dieną pasibaigus pasiekimų patikrinimui ar pasiekimų patikrinimo daliai raštu laisvu nuo ugdymo proceso laiku. Kai pasiekimų patikrinimas ar jo dalis vykdoma elektroniniu būdu, vertinimas vykdomas elektroninėje vertinimo sistemoje.

6. Mokiniai ir buvę mokiniai per 3 darbo dienas nuo rezultatų paskelbimo dienos turi būti pasirašytinai supažindinami su darbu dalyvaujant klasės kuratoriui ir vienam iš dalyko vertinimo komisijos narių.

Nacionalinis mokinių pasiekimų patikrinimas (e-NMPP)

Nacionalinė švietimo agentūra, skatindama savivaldybes ir mokyklas diegti šiuolaikinę, modernią, išsamiais duomenimis grįstą vertinimo kultūrą, atliepdama šiandienos iššūkius modernizuoti mokinių pasiekimų vertinimą, su savivaldybėmis vykdo bandomąjį elektroninį Nacionalinį 5 ir I gimnazijos (9) klasių mokinių pasiekimų patikrinimo vykdymą 2020–2021 m. m.

Savivaldybei ir mokykloms labai svarbu gauti apibendrintą grįžtamojo ryšio informaciją apie mokinių mokymosi rezultatus, informuoti apie mokinių pasiekimus mokinius ir jų tėvus (globėjus), plėsti ir efektyvinti duomenų, surinktų naudojant šalies lygiu parengtus vertinimo instrumentus, panaudojimą ugdymo kokybei gerinti ir taip prisidėti prie ugdymo kokybės gerinimo.

Šių metų lapkričio 10–20 dienomis vyko bandomasis elektroninis nacionalinis 5 ir I gimnazijos (9) klasių mokinių pasiekimų patikrinimas. 5 klasių mokiniai turėjo galimybę atlikti skaitymo (teksto suvokimo), pasaulio pažinimo ir matematikos testus. Šių metų lapkričio 17–20 dienomis I gimnazijos (9) klasių mokiniai turi atlikti matematikos, gamtos mokslų, skaitymo (teksto suvokimo) ir socialinių mokslų testus.

Mokiniams turi būti išdalijami individualūs prisijungimai prie testavimo sistemos bei testavimo sistemos internetinis adresas. Kiekvienos klasės kiekvienam testuojamam mokomajam dalykui yra skirta visa darbo diena (nuo 8.45 val. iki 15 val.) pagal mokykloms iš anksto skelbiamą tvarkaraštį. Mokyklos administracija kartu su mokančiais mokytojais yra laisvi pasirinkti, kuriuo konkrečios dienos laiku mokiniai galės atlikti testą.

Testą sudaro užduotys, kurios yra vertinamos automatiškai (mokytojams vertinti nereikės). Kiekvienas mokinys, baigęs testą per jam skirtą laiką, kompiuterio ekrane matys, kiek surinko taškų. Iki 2021 m. sausio 11 d. Nacionalinė švietimo agentūra pateiks kiekvieno mokinio ir mokyklos ataskaitą.

Kviečiame dalyvauti ir pasinaudoti galimybe atlikti šalies lygiu parengtus vertinimo instrumentus. Kitą kartą šalies lygio užduotis jau turėsite atlikti dalyvaudami pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinime ir laikydami brandos egzaminus. Taigi šie duomenys yra itin svarbūs ir reikalingi kiekvienam mokiniui ir jį mokančiam mokytojui.

Atkreipiame dėmesį, kad testavimo rezultatai naudojami duomenimis pagrįstiems sprendimams priimti ir bendradarbiavimui visais lygmenimis siekiant ugdymo kokybės, išskyrus mokyklų reitingavimui.

Informaciją apie pasiekimų patikrinimus gali suteikti Jūsų mokytojas, mokyklos direktoriaus pavaduotojas ugdymui, mokyklos direktorius.

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė, atsakinga už pasiekimų patikrinimus, – Lina Viktoravičienė (tel. (8 528) 58 069, el. p. lina.viktoraviciene@elektrenai.lt).

Elektrėnų savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Lina Viktoravičienė  

 

Related posts