BŪTIS: VILNIAUS APSKRITIES / ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS # WWW.DIRST.LT PUSLAPIS <15/168>  DIRST: NAUJI KRAŠTO TAUTODAILININKAI # 2021 – 01 – 09

BŪTIS: VILNIAUS APSKRITIES / ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS 

15/168

DIRST: NAUJI KRAŠTO TAUTODAILININKAI

Informacijos šaltinis: www.elektrenai.lt 

Portale paskelbta: 2021 – 01 – 09

Aktuali šaltinio informacinė medžiaga: 

TAUTODAILĖS METUS PALYDĖJOME KARTU SU NAUJAIS LIETUVOS TAUTODAILININKŲ SĄJUNGOS NARIAIS

2021-01-07

Į praeitį palydėjome senuosius 2020-uosius metus, kuriuos Lietuvos Respublikos Seimas buvo paskelbęs Tautodailės metais. Pačioje metų pabaigoje liaudies meno mėgėjus ir puoselėtojus pradžiugino gera žinia – penkiems Elektrėnų krašto meno kūrėjams suteiktas garbingas tautodailininko statusas. Šis vardas suteikiamas žmonėms, kurie savo kūryba prisideda prie senųjų amatų išsaugojimo ir populiarinimo ir kurie ne tik kuria, bet ir aktyviai dalyvauja įvairiose parodose, edukacijose ir kitose tradicinį amatą skatinančiose veiklose

Pristatome naujus Lietuvos tautodailininkų sąjungos narius:

Veronika Tamošiūnienė yra nenuilstanti tradicijų saugotoja, puikiai įvaldžiusi tautodailės amatus: juostų audimą ir keramiką. Aktyviai dalyvauja Vilniaus regiono liaudies meno parodose „Aukso vainikas“, mugėse, įvairiuose projektuose, šventėse, veda tradicinių amatų edukacijas. Už tautodailės tradicijų puoselėjimą Veronika buvo įvertinta Lietuvos tautodailininkų sąjungos Vilniaus bendrijos, Elektrėnų savivaldybės mero padėkos raštais.

Vida Vičkačkienė. Ji sako, kad pradžioje tai buvo hobis, o vėliau – kasdienis amatas. Mėgstamiausias Vidos užsiėmimas yra vilnos vėlimas ir juostų audimas. Profesinėje ir kūrybinėje veikloje kryptingai dirba etnokultūros srityje, aktyviai dalyvauja projektinėse veiklose, organizuoja edukacinius renginius, susitikimus su amatininkais ir etninės kultūros puoselėtojais. Yra nuolatinė Vilniaus regiono liaudies meno parodų „Aukso vainikas“ dalyvė, ne kartą įvertinta mero ir parodos organizatorių padėkomis.

Romaldas Skorupskas, tapytojas ir skulptorius. Tapyba užsiima nuo 2011 metų ir nuo tada itin aktyviai atstovauja Elektrėnų savivaldybei Vilniaus regiono liaudies meno parodose „Aukso vainikas“, primityviosios tapybos parodose Monikos Bičiūnienės premijai laimėti. R. Skorupsko darbai yra įvertinti prizais ir specialiaisiais diplomais, padėkomis.

Bruno Margevičius – medžio skulptorius, ypač atsidavęs sakraliniam menui. Daug jo išdrožtų angelų, rūpintojėlių, koplytstulpių paplitę ne tik po Elektrėnų apylinkes, bet ir kitose Lietuvos vietovėse (Paberžė, Babtai, Trakai, Raseiniai, Šiluva, Seredžius, kt.). Yra surengęs personalines darbų parodas Elektrėnuose, Birštono sakraliniame muziejuje, Vilkijos A. ir J. Juškų etninės kultūros muziejuje. B. Margevičius taip pat yra nuolatinis Vilniaus regiono liaudies meno parodų „Aukso vainikas“ dalyvis, pelnęs nemažai apdovanojimų ir padėkų už savo kūrybą.

Stasys Meironas tęsia dievadirbių kaimo skulptorių tradicijas: drožinėja meniškus kryžius, daro ir skobia tradicines lazdas, Užgavėnių kaukes, rankšluostines, paveikslus iš medžio, populiarina senąsias ir tradicines amatininkystės šakas, kurias integruoja į kultūros paveldo švietimo sritį. Stasys Meironas yra atsidavęs kultūros puoselėtojas ir talentingas pedagogas, jo darbai dažnai eksponuojami Vilniaus regiono liaudies meno parodose „Aukso vainikas“.

Nuoširdžiai sveikiname mūsų krašto meno kūrėjus tautodailininkus ir linkime jiems gražių darbų ir sumanymų ateityje bei kūrybinės sėkmės!

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė

Ramutė Strebeikienė

Related posts