BŪTIS: VILNIAUS APSKRITIES/ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS  # WWW.DIRST.LT P.<124/277> DIRST: APIE ORO TARŠĄ # 2021 – 02 – 25

BŪTIS: VILNIAUS APSKRITIES/ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS 

124/277

DIRST: APIE ORO TARŠĄ

2021 – 02 – 25

Informacijos šaltinis: www.elektrenai.lt

Aktuali šaltinio informacinė medžiaga: 

PADIDĖJUSI ORO TARŠA

2021-02-25

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamento Trakų skyrius informuoja, kad visoje Lietuvoje labai padidėjęs aplinkos oro užterštumas kietosiomis dalelėmis dėl užterštos oro masės iš pietų. Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, vasario 22 d., kietųjų dalelių KD10, azoto dioksido koncentracijos aplinkos ore viršijo nustatytas ribines vertes visoje šalyje.

Vasario 23-25 d. vyraus nepalankios meteorologinės sąlygos aplinkos oro teršalų sklaidai. Visoje šalies teritorijoje teršalų koncentracijos nuosekliai didėja nuo sekmadienio (vasario 21 d.) dėl taršios oro masės pernašos iš pietų. Aukštos koncentracijos (kietųjų dalelių KD10 ir KD2,5, azoto dioksido NO2) išsilaikys kelias dienas.

Atkreipiame dėmesį, kad į oro taršą jautriausiai reaguoja vaikai, senyvo amžiaus žmonės, nėščios moterys, sergantieji lėtinėmis ligomis. Dėl kietųjų dalelių poveikio paūmėja lėtinės kvėpavimo takų ligos, alerginės reakcijos.

Esant padidėjusiam oro užterštumui, rekomenduojame:

^ riboti aktyvią veiklą lauke, nedeginti, nekurti jokių laužų;

^ nerekomenduojama ilgesnį laiką būti, sportuoti lauke;

^ nevesti ikimokyklinio amžiaus vaikų į lauką;

^ pagal galimybes būstų patalpų nešildyti kietuoju kuru (pvz., šią savaitę naudoti dujinį ar elektrinį šildymą;

^ sergantiems lėtinėmis ligomis (pvz., astma, širdies ar plaučių ligomis) patartina likti namuose ir stebėti savo sveikatos būklę;

^ blogai pasijutus, rekomenduojame kreiptis į gydytoją.

Oro kokybės tyrimų duomenis galima rasti Aplinkos apsaugos agentūros interneto svetainės skiltyje „Oro kokybės statistika ir duomenys“.

Gerda Alubeckaitė-Jauniškienė

Vyriausioji specialistė

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras

prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Vilniaus departamentas 

Related posts