BŪTIS # JONO PAULAUSKO P.<74/108> SVARBIAUSIA MYLĖTI TAI, KĄ DARAI… # 2021 – 08 – 20

BŪTIS

JONO  PAULAUSKO

74/108

SVARBIAUSIA MYLĖTI TAI,

KĄ DARAI…

 

 Šių metų rugpjūčio 12 d. mus paliko ir Anapilin iškeliavo nusipelnęs Lietuvos kelių inžinierius, didis Lietuvos kelių tiesėjas ir puoselėtojaas, pirmasis Lietuvos kelių muziejaus direktorius, įkūręs jį ir vadovavęs jam iki išėjimo į pensiją, žinomas ne tik Elektrėnuose, bet ir visoje Lietuvoje Juozas Stepankevičius.

Žmogus, kurio gyvenimo kredo buvo: “Praeitį reikia žinoti, dabartyje reikia dirbti, o ateitį reikia numatyti”, gimė 1933 metų spalio 25 dieną Alytuje. 1940 m. pradėjo lankyti  pradinę mokyklą.

Pasibaigus karui, įstojo į Alytaus pirmąją berniukų gimnaziją, kurią baigė 1952 metais. Tais pačiais metais tęsė mokslus Kauno Politechnikos Institute Hidrotechnikos fakultete, kurį baigė 1957 metais. Baigęs institutą, gavo nukreipimą darbų vykdytojo pareigoms Alytaus autokelių valdyboje, kurioje trejus metus dirbo Pietų Lietuvos (Dzūkijos krašte) kelių tiesimo sferoje. Pagrindinis darbas buvo naujų kelių tiesimas, tiltų statymas.

1960 metais pervestas dirbti į Vievio autokelių valdybą (Vievio AKV).  Čia pradėjo kilti karjeros laiptais – pradžioje dirbo valdybos vyriausiuoju inžinieriaus, vėliau  – valdybos direktoriumi.

1994 metais išėjo į pensiją, bet darbą kelių tiesimo įmonėje tęsė savo ir bendraminčių įkurtame Kelių muziejuje, vieninteliame tokiame unikaliame Lietuvos muziejuje. Muziejininku dirbo iki 2017 metų.

Trumpai apžvelgiant Juozo Stepankevičiaus gyvenimą, galima pažymėti, kad jis visas buvo pašvęstas kelių Lietuvoje statybai, plėtojimui ir priežūrai. Nuo žvyrkelių įrengimo iki šalies automagistralių  Vilnius – Kaunas – Klaipėda, Vilnius – Panėvėžys  tiesimo ir priežiūros.

Tai buvo reto darbštumo, visada pasiruošęs  padėti kitiems, mylintis savo profesiją ir darbą žmogus. Apdovanotas ir pažymėtas  įvairiomis regalijomis: “Nusipelnusio inžinieriaus”, “Garbės kelininko”, “Kelininko sidabro ženklu”, ženklu “Už nuopelnus Lietuvos keliams”, “Garbės ženklo” ordinu ir “Metų žmogaus” vardu.

Štai tokio žmogaus neteko Lietuvos kelininkų kolektyvas.  Lai būna lengva tau Lietuvos žemelė, kurioje tiek kelių nutiesei ir prižiūrėjai, Juozai Stepankevičiau. 

Related posts