BŪTIS: SENJORŲ DIENOS / KELIONĖS # JONO PAULAUSKO P.<78/112> MANO ATOSTOGOS VĖL BULGARIJOJE III DALIS # 2021 – 08 – 28

BŪTIS: SENJORŲ DIENOS / KELIONĖS

JONO PAULAUSKO

78/112

MANO ATOSTOGOS VĖL BULGARIJOJE

JONAS PAULAUSKAS

2021 – 08 – 28

III DALIS. APSILANKYMAS ANTIKINIAME MIESTE SOZOPOLYJE

611 metais prieš Kristų naujakuriai iš Mažosios Azijos miestų – Mileto ir  Fokea šiandieniniame Sozopolio pusiasalyje įkūrė naują miestą – polį (graikiškai –polį), kurį pavadino Apolonija. Kadangi jis stovėjo prie Juodosios jūros (graikiškai Πόντος Εύξεινος – Svetingoji jūra) jį pavadino Pontijos Apolonija.

Palaipsniui senovės Apolonija išsiplėtė ir suklestėjo, tapdama dideliu prekybos centru ir jūrų uostu. Miestas dažnai buvo vadinamas Apollonia Magna. I a. prieš Kr. Jį užėmė romėnai.

IV a. Romos imperija buvo padalinta į dvi dalis. Krikščionybė tapo oficialia religija, o jis pradėjo gyvuoti nauju pavadinimui – Sozopolis (išgelbėtas miestas). Pagoniškų šventovių vietoje buvo pastatytos krikščionių šventyklos, o V a. miestas tapo vyskupo gyvenamąja vieta.

Sozopolis taip ir liko Bizantijos imperijoje ir įsitvirtino kaip svarbus prekybos centras. 705 metais jis tapo Bulgarijos teritorija.1453 m. jį pradėjo valdyti osmanai.

Viduramžiais iki XIX a. miestas buvo pagrindinė Bulgarijos jūrų prieplauka, turinti ypatingą statusą – kai kurie jo gyventojai mokėjo mokesčius asmeniškai Turkijos sultonui. XVIII – XIX a. buvo pastatyti įspūdingi Sozopolio namai, kurie iki šiol savo didingumi ir antikine išvaizda stebina turistus.

Išlaikiusį savo antikinį grožį, Sozopolį galima drąsiai vadinti viena įdomiausių turistinių vietų, pirmiausia dėl savo geografinės padėties – tik 33 kilometrai į pietus nuo Burgaso. Užsakomųjų skrydžių oro uostas yra tik už 20 minučių kelio automobiliu (Primorsko kurorte).

Už 2 km nuo Sozopolio yra jachtų prieplauka, kurioje 200 vietų valtims ir jachtoms. Saulėlydžiai čia yra nepaprastai gražūs ir primena, kad gyvenimas yra kelionė, o ne tikslas. Šiais laikais Sozopolis dar patrauklesnis turistams, kurie nusprendžia vasarą praleisti tarp bangų – savo valtyje ar madingoje prieplaukoje, kur sutinka į save panašius žmones – keliautojus.

Mieste prekiautojas vynu surengė mums vyno degustaciją tiesiog gatvėje. Aišku, po šitokios procedūros daugelis turistų įsigijo šio prekiautojo produkcijos.

Na, o ekskursijos pabaigoje mus labai svetingai ir skaniai pavaišino senoje miesto kavinėje – restorane “Vėjo malūnas”.

Related posts