ŠALIES/VILNIAUS APSKRITIES/ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS # WWW.DIRST.LT P.<792/943> DIRST: APIE REFORMAS MEDICINOS SRITYJE # 2021-11-18 

  ŠALIES/VILNIAUS APSKRITIES/ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS 

792/943

DIRST: APIE REFORMAS MEDICINOS SRITYJE

Šaltinis: www.elektrenai.lt 

Portale paskelbta: 2021 – 11 – 18

Aktuali šaltinių informacinė medžiaga: 

SVEIKATOS PRIEŽIŪROS ĮSTAIGŲ TINKLO REFORMA

2021-11-17

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija inicijuoja sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reformą.

Reformos poreikį paskatino šios sisteminės priežastys:

# nepakankamas sveikatos priežiūros sistemos atsparumas grėsmėms ir krizėms;

# paslaugų fragmentacija: nėra asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros integracijos savivaldoje, dėl to paciento kelias sveikatos sistemoje yra komplikuotas;

# nepakankamas asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas ir kokybės užtikrinimas bei teritoriniai netolygumai;

# sveikatos priežiūros paslaugų efektyvumo ir veiksmingumo stoka;

# pacientų laukimo eilių problematika;

# netolygus žmogiškųjų išteklių pasiskirstymas ir kompetencija.

Reformos tikslaskokybiškų ir saugių asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimas visiems Lietuvos gyventojams, nepaisant jų gyvenamosios vietos, socialinės ar ekonominės padėties, o kokybiškos paslaugos turėtų būti prieinamos geografine, komunikacine, organizacine ir ekonomine prasme, taip pagerinant Lietuvos gyventojų sveikatą.

Reformos uždaviniai:

# nustatyti įstaigų išdėstymą, kad sistema būtų pasirengusi reaguoti į dėl to iškilusius iššūkius ir grėsmes;

# integruoti pirminės asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros bei socialinių paslaugų teikimą savivaldos lygmeniu;

# optimizuoti stacionarines aktyvaus gydymo paslaugas (antrinės ir tretinės sveikatos priežiūros), siekiant sumažinti jų vartojimą ir transformuojant jas į kokybiškas ir saugias ambulatorinės sveikatos priežiūros paslaugas, taikant modernias jų organizavimo formas.

Reformos tikslui ir uždaviniams įgyvendinti reikalingi savivaldybių asmens sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pokyčiai ir finansų planavimas šiems pokyčiams tinkamai įgyvendinti.

Elektrėnų savivaldybė prašo vietos gyventojų įsitraukti į sprendimų priėmimą – iki 2021-12-07 pateikti savo nuomonę, ar tikslinga, o jei tikslinga, tai kokį parinkti pokyčių būdą – tinklinę pertvarką[1] ar struktūrinę pertvarką[2], ar tiek tinklinę, tiek ir struktūrinę pertvarką,[3] ar kita būdą (jei kitą, tai kokį).

Būdai:

1) Savivaldybės teritorijoje veikiančių savarankiškų savivaldybės pavaldumo asmens sveikatos priežiūros įstaigų reorganizavimas į vieną atitinkamą asmens sveikatos priežiūros paslaugų bazinį paketą teikiančią asmens sveikatos priežiūros įstaigą (vieną juridinį asmenį), kai visuomenės sveikatos priežiūros ir integruotų socialinių paslaugų dalis teikiama per bendradarbiavimo sutartį su visuomenės sveikatos biuru ir socialines paslaugas teikiančia įstaiga;

2) Valstybės (atstovaujamos Sveikatos apsaugos ministerijos) priėmimas į stacionarines paslaugas teikiančių savivaldybės pavaldumo asmens sveikatos priežiūros įstaigų (ligoninių) dalininkus;

3) Asmens sveikatos priežiūros įstaigų teikiamų paslaugų struktūros (paslaugų profilių) keitimas ar atsisakymas.

Plačiau apie tai skaitykite čia:

https://sam.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/kompetenciju-centru-ir-regioninio-bendradarbiavimo-modeliu-pagristos-asmens-sveikatos-prieziuros-istaigu-tinklo-vystymas (Atkreipkite dėmesį į šiuos dokumentus: „Savivaldybės sveikatos centras“ ir „Vilniaus regiono stacionarių paslaugų tinkle planavimas“).

Klausimo pristatymą galima stebėti Elektrėnų savivaldybės tarybos posėdyje, vyksiančiame 2021-11-24 preliminariu laiku 13.40 val. (posėdis prasideda 10.00 val.) svetainėje www.elektrenai.lt paspaudus „Tiesioginė tarybos posėdžio transliacija“ arba stebint vaizdo įrašą vėlesniu laiku.

Pasiūlymus, pastabas ir klausimus galima teikti Elektrėnų savivaldybės administracijai el. paštu administracija@elektrenai.lt arba adresu: Rungos g. 5, LT-26110 Elektrėnai.

Elektrėnų savivaldybės administracija

##

[1] Savivaldybės teritorijoje veikiančių savarankiškų (atskirais juridiniais asmenimis) asmens sveikatos priežiūros įstaigų (tiek savivaldybės pavaldumo, tiek ir privačių) sutartinis bendradarbiavimas dėl atitinkamų sveikatos priežiūros paslaugų bazinio paketo teikimo savivaldybės gyventojams.

[2] Būdai:

1) Savivaldybės teritorijoje veikiančių savarankiškų savivaldybės pavaldumo asmens sveikatos priežiūros įstaigų reorganizavimas į vieną atitinkamą asmens sveikatos priežiūros paslaugų bazinį paketą teikiančią asmens sveikatos priežiūros įstaigą (vieną juridinį asmenį), kai visuomenės sveikatos priežiūros ir integruotų socialinių paslaugų dalis teikiama per bendradarbiavimo sutartį su visuomenės sveikatos biurų ir socialines paslaugas teikiančia įstaiga;

2) Valstybės (atstovaujamos Sveikatos apsaugos ministerijos) priėmimas į stacionarines paslaugas teikiančių savivaldybės pavaldumo asmens sveikatos priežiūros įstaigų (ligoninių) dalininkus;

3) Asmens sveikatos priežiūros įstaigų teikiamų paslaugų struktūros (paslaugų profilių) keitimas ar atsisakymas

4) Kiti asmens sveikatos priežiūros įstaigų struktūriniai, veiklos ar pavaldumo pasikeitimą lemiantys pokyčiai.

[3] Kai bazinis atitinkamų sveikatos priežiūros paslaugų paketas teikiamas bendradarbiavimo sutarčių pagrindu tarp tinklinę ir tarp struktūrinę pertvarką įvykdžiusių sveikatos priežiūros įstaigų.

Related posts