BŪTIS: KULTŪRA, TRADICIJOS # WWW.DIRST.LT P.<935/1086> KAIP KALĖDOS ŠVENČIAMOS KITOSE ŠALYSE 2019 – 12 – 26 KARTOTINIS # 2021-12-25

BŪTIS: KULTŪRA, TRADICIJOS

  935/1086

♦♦

KAIP KALĖDOS ŠVENČIAMOS

KITOSE ŠALYSE

2019 – 12 – 26 KARTOTINIS

2021 – 12 – 25

Šaltinis: Interneto erdvė

Kiekviena šalis turi savo Kalėdų tradicijas ir šventimo ypatybes, kurios mums gali pasirodyti gana keistos arba mielos ir ypatingos. Daugiau kaip du milijardai žmonių iš viso pasaulio kasmet švenčia Kalėdas. Pateikiam skirtinguose pasaulio kampeliuose gyvenančių šeimų šventines tradicijas, kartais net ir pačias neįprasčiausias.

10 įdomiausių Kalėdinių tradicijų

1. Vokietija: Kalėdų senelio baisusis padėjėjas

Vokietijoje, Austrijoje, Šveicarijos regionuose įprasta, kad Kalėdų Senelį lydi baisus, piktas personažas, įspėjantis vaikus nebūti blogiems. Prancūzijoje taip pat egzistuoja panašus personažas – „La Pere Fouettard“.

2. Italija: dovanos ant šluotkočio

Mažieji Italijos gyventojai laukia magiško veikėjo atėjimo su saldainiais ir dovanomis. Tačiau jie laukia ne Kalėdų Senelio, o raganos, vardu „La Befana“. Legenda byloja, kad ji nusileidžia į namus dūmtraukiais ir dovanoja dovanas, nei sekundei nesiskirdama su šluota. Vaikai palieka jai vyno ir krekerių.

3. Olandija: Sinterklass ir Juodasis Pyteris

Olandijoje Kalėdų Senelis vadinamas Sinterklaas. Jis gyvena ne Šiaurės ašigalyje, o saulėtoje Ispanijoje ir pas vaikus atkeliauja garlaiviu kartu su savo padėjėju Juoduoju Pyteriu.4. Ispanija: neįprasta „Caganer“ statulėlė

Katalonijos regione viena tradicinių kalėdinių dekoracijų – „Caganer“ statulėlė: pavaizduotas atsitūpęs ir… besiruošiantis tuštintis žmogeliukas. Tradiciškai tai būna piemuo, tačiau mugėse galite rasti net futbolininkų ir politikų. „Caganer“ simbolizuoja vaisingumą ir didelius turtus.

5. Australija: vietoj Rudolfo – raudonosės kengūros

Kalėdos švenčiamos ir ten, kur amžina vasara. Australijoje Kalėdų Senelis savo šešis elnius iškeičia į… kengūras. Taip pat tradiciškai Kalėdų dieną australai surengia barbekiu iškylą pajūryje.

6. Ukraina: voratinkliai ant medžių

Tikriausiai tai skamba labiau kaip Helovino tradicija nei kad Kalėdų, tačiau ukrainiečiai savo eglutes puošia voratinkliais. Pasak legendos, jei per Kalėdas stebuklingas voras aplankys neturtingą šeimą, jų namai pavirs į auksą ir sidabrą.

7. Čekija: auksinė kiaulė

Čekai laikosi tradicijos nieko nevalgyti iki Kūčių. Kalėdų išvakarėse jie pasiruošia ypatingą vakarienę, kad galėtų pamatyti paslaptingąją auksinę kiaulę. Kita tradicija – mergina gruodžio 4 d. pasimerkia vyšnios šakelę – jei ši pražys prieš Kalėdų išvakares, vadinasi, ateinančiais metais ji ištekės.

8. Meksika: raudona gėlelė

Kalėdos čia vadinamos “La Posada”. Remiantis tradicijomis iki Jėzaus Kristaus gimimo priimta vaikščioti nuo namų prie namų ieškant “prieglobsčio”. Kalėdų simboliu Meksikoje laikomas ne Kalėdų Senelis, o raudona gėlelė, vadinama puansetija. Būtent iš Meksikos ji, dar vadinama Kalėdų žvaigžde, paplito po visą pasaulį.

9. Japonija: vištiena ir tortai

Japonijoje per Kalėdas priimta daug valgyti keptos vištienos. Nepaisant to, jog krikščionybę išpažįsta tik vienas procentas šalies gyventojų, reklamos dėka gimė tradicija maitintis kepta vištiena gabalėliais. Po to būtina suvalgyti didelį torto gabalą.

10. JAV: maistas Santa Klausui

Amerikoje populiariausia kalėdinė tradicija – Kūčių naktį svetainėje, netoli židinio, pastatomas padėklas su sausainiais ir stikline pieno, skirtais Kalėdų Seneliui Santa Klausui. Jis sudaro gerų/blogų berniukų/mergaičių sąrašus ir aplanko juos Kalėdų naktį. Geriems vaikučiams Santa palieka Šiaurės ašigalyje elfų paruoštas dovanas, o blogiems mažyliams į kojines prideda anglių.

Related posts