I. PRAKTINĖS ŽINIOS # ROMUALDO ČERNECKIO P. <451 / 562> APLEDĖJUSIŲ STIKLŲ GRANDYMO SUBTILYBĖS: KĄ VERTA ŽINOTI (I) # 2022 – 01 – 11

I. PRAKTINĖS ŽINIOS 

ROMUALDO ČERNECKIO

451 / 562

PARUOŠĖ ROMUALDAS ČERNECKIS

2022 – 01 – 11

Šaltinis: 2022 METŲ KALENDORIUS

APLEDĖJUSIŲ STIKLŲ GRANDYMO SUBTILYBĖS: KĄ VERTA ŽINOTI (I)

Orui naktį atšalus iki neigiamos temperatūros, vairuotojai ryte randa apledėjusius automobilių stiklus. Kaip galima išvengti papildomų minučių grandant stiklą ir, jei jau prireikė tą daryti, kaip nepažeisti stiklo?

Negalima pilti karšto, tik užvirinto vandens. Ledas nutirps labai greitai, tačiau kartu su šiuo procesu gali suskilti stiklas – staigus ir didelis temperatūros pokytis stiklui tikrai ne į naudą. Vienintelis skystis, rekomenduojamas naudoti tokiu tikslu, – langų plovimo skystis. Žinoma, žieminis – jie nuo vasarinių skiriasi ne tik užšalimo temperatūra, bet ir savo sudėtimi.

Nereikėtų naudoti valytuvų, kol ant stiklo dar yra ledo. Valytuvų gumelės jautrios ir kiekvienas brūkštelėjimas ledu padengtu stiklu trumpina jų tarnavimo laiką. Geriau nugrandyti ar nutirpinti ledą ir tik tada naudoti valytuvus.

Neretai gąsdinama, kad automobilio stiklo valymas bet kokiu įrankiu jį braižo. Tai tiesa – ar tai būtų speciali šluotelė, ar kortelė, valant stiklą kartu su ledu stumdomi susikaupę nešvarumai. Vienintelis būdas to išvengti – dažnai plauti priekinį stiklą.

(B. d.)

Related posts