I.: PRAKTINĖS ŽINIOS / SVEIKATA # ROMUALDO ČERNECKIO P. <609 / 720> DIRST: APIE GYVSIDABRIO SURINKIMĄ # 2022 – 02 – 17

I.: PRAKTINĖS ŽINIOS / SVEIKATA

ROMUALDO ČERNECKIO

609/ 720

DIRST: APIE GYVSIDABRIO SURINKIMĄ

Parengė ROMUALDAS ČERNECKIS

2022 – 02 – 17

Šaltinis: 2022 METŲ KALENDORIUS

JEI IŠSILIEJO GYVSIDABRIS

Gyvsidabris yra toksiškas metalas, kuris garuoja kambario temperatūroje. Jo garai į žmogaus organizmą patenka per kvėpavimo takus, virškinimo traktą, odą ir gleivines. Gyvsidabris sukelia ūmų arba lėtinį apsinuodijimą, tad jam išsiliejus būtina kuo skubiau jį surinkti ir pašalinti iš patalpos.

Jeigu sudaužėte termometrą ir gyvsidabris pasklido ant stalo ar grindų, jokiu būdu negalima jo valyti šluoste, nes jis pasklis patalpoje dar greičiau ir plačiau. Jam rinkti pasiruoškite butelį su vandeniu ir sandariu kamščiu, turėkite  medinę ar stiklinę lazdelę, guminę kriaušę, voką ar storesnio popieriaus lapą, lipnios juostos arba klijais pateptą popieriaus lapą, 0,2 procentų vandeninio kalio permanganato tirpalo.

Didžiausius gyvsidabrio rutuliukus lazdele sustumkite į voką arba ant storesnio popieriaus ir supilkite į butelį. Tada gumine kriauše susiurbkite mažesnius rutuliukus, o pačius mažiausius lašelius surinkite lipnia juosta ar klijais suteptu popieriumi. Visą surinktą gyvsidarį supilkite į butelį su vandeniu ir sandariai uždarykite.

Paviršių, ant kurio išsipylė gyvsidabris, nuvalykite kalio permanganato tirpalu, patalpas išplaukite ir gerai išvėdinkite.

Related posts